Жена със сенна хрема

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Пролетта за някои хора е така очакваното затопляне с повече и по-дълги слънчеви дни, разцъфнали дръвчета, чудесно време за разходки и спорт на открито. За други тя напомня за проклятието, наречено сенна хрема и невъзможността за пълноценна наслада от този прекрасен сезон. 

Защо се появява сенната хрема? 

Едно простичко обяснение за това е, че когато имате сенна хрема, имунната система идентифицира безвредно вещество (полените), пренасяно във въздуха, като вредно и произвежда антитела към него. Следващият път, когато влезете в контакт с това вещество, създадените  антитела сигнализират на имунната система да освободи в кръвта хистамин, което предизвиква реакция, водеща до симптомите на сенна хрема.

Как да различите дали наистина страдате от алергичен ринит или това е инфекциозна хрема? 

Симптоми на сенната хрема и настинка

Симптомите, които включва сезонният алергичен ринит (сенна хрема), наподобяват тези на настинката, но за разлика от нея сенната хрема не се причинява от вирус, а от реакция към външни алергени – полените при цъфтежа на дървета, храсти, треви, цветя и др. Симптомите при двете заболявания са сходни, но ето как да ги различавате: 

  • Алергичният ринит причинява хрема с обилни воднисти секрети. Ако имате алергия, тя протича без температура и се проявява непосредствено след излагане на алергени. Вследствие на което се появяват признаци, които включват хрема и запушен нос, сълзене, сърбящи и зачервени очи, кихане, кашлица, сърбеж в носа, небцето на устата или гърлото, умора. 
  • Настинката се отличава със симптоми като хрема, която е с воднисто или гъсто бяло-жълто течение, болки в тялото, температура и кашлица, които се появяват в период от един до три дни след срещата с вируси и продължава от три до седем дни. 

Жена със симптоми на сенна хрема

Защо някои хора са по-податливи на алергии? 

Страдащите от сенна хрема сигурно често си задават този въпрос, но на него все още няма задоволителен научен отговор, макар че ринитът е най-разпространеното алергично заболяване. Някои хора са генетично предразположени, а други го развиват в отговор на заобикалящата ги среда. Също така се смята, че хората с астма, атопичен дерматит или други алергии са по-склонни да развият сенна хрема.

Съществува теория, позната като „Хигиенна хипотеза“, според която алергиите са причинени от обсесивно отношение към хигиената и стерилните условия, в които някои хора отглеждат децата си. Липсата на контакт с мръсотия, прах и някои инфекции в детска възраст може да направи имунната система свръхчувствителна в бъдеще. 

Когато страдате от алергичен ринит, той може да бъде сезонен (сенната хрема) или целогодишен, в зависимост от алергизиращите причинители като: 

  • Прашецът на дърветата, който най-често се среща в началото на пролетта.
  • Цветният прашец, който е в пика си в края на пролетта и лятото.
  • Прашецът на амброзията, чийто бум е през есента.
  • Праховите акари, хлебарките и пърхотът от домашни любимци са алергени, които циркулират целогодишно и причиняват т. нар. “целогодишна алергия”. Симптомите могат да се влошат през зимата, когато прекарвате повече време в затворени помещения.
  • Спорите от вътрешни и външни гъби и плесени се считат както за сезонни, така и за многогодишни алергени.

Дете държи цветя

Какви проблеми причинява алергичният ринит? 

Хората, страдащи от сенна хрема, знаят, че в определено време от годината тя води до усложнения като: 

Влошено качество на живот. Сенната хрема може да попречи на удоволствието от определени дейностите в ежедневието и да ви накара да бъдете по-малко продуктивни. За много хора симптомите на сенна хрема водят до отсъствия от работа или училище.

Лош сън. Симптомите на сенна хрема могат да ви държат будни или да затрудняват заспиването, което може да доведе до умора и общо усещане за неразположение.

Влошаване на астмата. Сенната хрема може да влоши признаците и симптомите на астма, като кашлица и хрипове.

Синузит. Продължителното задръстване на синусите поради сенна хрема може да увеличи податливостта ви към синузит – инфекция или възпаление на мембраната, която покрива синусите.

Инфекция на ухото. При децата сенната хрема често е фактор за инфекция на средното ухо (отит на средното ухо).

Как да се справите с неприятните симптоми?

Универсалният съвет гласи следното: Намалете излагането на алергените, които причиняват симптомите. Това обаче е лесно да се каже, а по-трудно да се реализира на практика, просто защото човек не може да живее изолиран и в стерилна обстановка. Да не говорим за пролетта, когато хубавото време провокира всеки да излезе навън.  

За да се справят със симптомите на сенната хрема, много хора прибягват до самолечение, купувайки първите лекарства за алергия от аптеките, но те не винаги помагат, защото само облекчават временно симптомите, без да лекуват истинската причина за неудобството. 

За да излекувате проблема, е необходимо ефективно, правилно и навременно лечение. Солите на Вилхелм Шуслер действат като дават на клетките минералите, от които се нуждаят, за да се избегне задълбочаването на проблема.  

Терапията с Шуслеровите соли на DHU е напълно безопасна и щадяща, а това я прави и подходяща както за бременни и кърмещи жени, така и за малки деца. 

Жена се радва на живот без сенна хрема

Доказалата се във времето комбинация от три минерални соли при остра сезонна алергична хрема включва: Шуслерова сол №2, Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8. 

  • Сол №2 регулира нивото на чуждите белтъчни структури в клетките, каквито именно представляват алергените. 
  • Сол №3 възпрепятства възпаленията на лигавиците в тялото.
  • Сол №8 помага да се овладее обилната водниста хрема, също така възстановява и укрепва носната лигавица.

Приемът е по следната схема: трите соли се редуват по 1 таблетка на час поне за 1 месец. Ако хремата е целогодишна, дозировката е различна: 3 пъти на ден по 1-2 табл. от всяка сол.

Тъй като сенната хрема е особено упорита, това води до зачервяване и раздразнение на кожата около носа, ето защо е хубаво е да се действа и външно. Тук добър ефект се наблюдава от прилагането на Шуслеров мехлем №8, който хидратира, успокоява и възстановява разранената кожа.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Какво още може да направиш, ако имаш алергична хрема?

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Алергията – бичът на нашето съвремие

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?