Момиче без сенна хрема

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Пролетта е сезонът, в който природата започва новия си жизнен цикъл. Модерният човек, който отдава е прекъснал здравата връзка с природата, също има усещането за ново начало, за нещо хубаво, което тепърва предстои. Но и този красив сезон си има своята негативна страна – поленовата алергия.

Съвременната медицина разполага с огромен набор от оръжия срещу сенната хрема или сезонния ринит. През последните години обаче все повече се увеличава делът на хората, търсещи по-щадящи и натурални средства за справяне с този бич на модерното общество. Една от тези от алтернативи е правилното хранене.

Да слушаме тялото си

Най-мощният лек, не само при алергии, но при всички заболявания, е храната, която приемаме. Стара и вечна истина, която, ако човек осъзнае, винаги ще бъде здрав. 

Що се отнася до поленовата алергия, няма конкретен хранителен режим, който да се спазва. Тук по-важно е човек да наблюдава тялото си и правилно да разчита сигналите, които то подава. Например има хора, при които и една обикновена ябълка може да засили алергията, затова слушайте тялото си, то най-добре знае какво му влияе добре или не. 

В дневното меню при назалните алергии задължително трябва да има храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Тези есенциални мазнини имат силни противовъзпалителни свойства, облекчавайки симптомите. Освен това те дават мощно рамо на имунната система сама да се справи с чуждите белтъци, попаднали в клетките, които на практика предизвикват алергичната реакция. 

Консумацията на храни, богати на витамин C, също има безспорен положителен ефект при сенната хрема, защото този широкоспектърен водноразтворим витамин, освен другите си антиоксидантни действия, има и уникалната способност да тушира хистамина – веществото, което се освобождава в тялото след алергична реакция.

Коприва

Пречистване на организма

Копривата е универсална билка, която от векове се използва в народната медицина за пречистване на кръвта в тялото. А е казано, че който има чиста кръв, болест няма да го сполети. Копривата, която е най-лечебна през пролетта, времето на сезонния ринит, има толкова много плюсове, че ще е трудно да бъдат изброени. Но в този случай е достатъчно само едно – това растение, което е и супер храна, потиска възпалителните процеси в организма, причинени от алергените

Джинджифилът по традиция се използва в борбата с настинките и вирусите, както и за укрепване на имунната система, но корените на това растение се включват и в още една битка – тази с пролетната алергия, на която той действа като естествен антихистамин. Освен това сенната хрема често е съпроводена със запушен нос, за който джинджифилът има облекчаващ ефект. 

Постоянна хидратация

Ето още една банална истина, която безотказно работи при алергиите. А защо това е така? Ами много просто… Ако човек има сенна хрема, той постоянно киха и издухва носа си, а това си е чиста загуба на течности в организма! В същото време, когато пием достатъчно вода, носната лигавица е добре хидратирана, а с това се повишава и защитата й срещу алергените във въздуха. 

Количеството вода трябва да е съобразено с теглото и възрастта, но когато говорим за сезонния ринит, то човек трябва да изпива минимум 2 литра на ден.

А към достатъчното количество вода, трябва да прибавим и добър двигателен режим и сън, така че преминаването през поленовата алергия да е още по-леко и безпроблемно. 

Ягоди

Храни с “едно наум”

Когато човек със сезонен ринит отвори хладилника, винаги трябва да има едно наум, преди да посегне към конкретна храна. Млечните продукти са главният виновник за образуване на слуз в тялото, затова техният прием трябва да бъде ограничен, а в най-острите фази от развитието на сенната хрема – напълно да бъдат изключени от менюто

С изделията от брашно също трябва да се внимава, защото те са основният източник за набавяне на глутен – белтъчна смес, съдържаща се във всички житни растения. Глутен има и във всички полуфабрикати, за които не е нужно да имаш поленова алергия, за да ги изхвърлиш завинаги от вкъщи. 

Много специалисти препоръчват в пика на сенната хрема да се избягват плодовете и плодовите сокове.

За хората със сезонен ринит напитките с по-висок градус също за забранена територия. Бирата, виното и спиртните напитки засилват симптомите. Цигарите са не по-малко зло. 

Хората, страдащи от алергии, са наясно и с друг факт – не трябва да хапват и мед, защото в него може да има и остатъци от пчелен прашец.  

Клетъчни соли

Солите на д-р Вилхелм Шуслер са решение за много здравословни проблеми, като те показват изключително добри резултати точно при поленовата алергия. Друг голям плюс на клетъчните соли на д-р Шуслер е, че може да се съчетават с всички конвенционални и алтернативни методи за лечение на сенната хрема. 

При пик на сезонния ринит

Ефективното решение в този случай включва три Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: 

Шуслерова сол №2 –  връща баланса на организма при алергична реакция.

Шуслерова сол №3 – тушира всички възпалителни процеси, включително и на лигавицата. 

Шуслерова сол №8 – регулира нивото на течности в тялото, подпомага възстановяването и укрепването на носната лигавица.

Трите клетъчни соли се приемат по следната схема: редувайки ги, на всеки час се взима по 1 таблетка от конкретната сол. 

В допълнение: външно могат да бъдат приложени Шуслеров мехлем №3 или Шуслеров мехлем №8 в зависимост от тежестта и вида на оплакванията. Мехлем №3 се нанася няколко пъти дневно в областта на носа и синусите, ако оплакванията са болка в синусите и общ дискомфорт. Ако воднистата хрема причинява разраняване на носа и кожата около него, използвайте начесто Шуслеров мехлем №8

Профилактиката – най-доброто решение

От Шуслерова сол №2 и Шуслерова сол №8 се взимат по 2 таблетки (по 1 таблетка за деца) три пъти на ден поне 6-8 седмици преди сезона на сенната хрема. 

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Алергията – кога можем да я победим?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Когато тялото крещи: детоксикация!

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?