Мъж, държащ алергично растение

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Как да управляваш сенната хрема без силни антихистамини. 

Терминът сенна хрема или алергичен ринит се използва за означаване на всяка алергия, предизвикана от полените (прашеца на растенията). И макар че сме свикнали да свързваме сенната хрема най-вече с пролетта, съществуват различни видове прашец, които засягат отделни групи от хора не само през април и май, но и през лятото и есента. Ето защо специалистите говорят за три вида прашец, предизвикващ алергична хрема: 

  • Дървесен прашец
  • Тревен прашец
  • Прашец от плевели

Сезонът на дървесния прашец обичайно е от ранна до късна пролет, в разгара на лятото е пикът на тревния прашец, а през ранната есен е бумът на прашеца от плевели. В някои региони на северното полукълбо, особено с изменението на климата и по-тополите месеци септември и октомври, при прашеца от плевели се наблюдава удължаване на времето до късна есен.

География на сенната хрема

Алергичният прашец има и своите регионални особености. Например във Великобритания тревният прашец е най-силно застъпеният вид. 95% от страдащите от сенна хрема в Обединеното кралство проявяват алергични реакции именно към тревния прашец. 

Климатът в по-голямата част от Съединените щати е по-различен и там тревният прашец не е силен алергенен фактор, за разлика от на дърветата, особено ясен, кедър и дъб, които предизвикват сенна хрема при най-много от хората в Северна Америка. 

Тревите от семейство Житни са най-силният поленов алерген в България. Те са масово разпространени в цялата страна – от най-ниските точки по Черно море, през низините и равнините, до районите с голяма надморска височина и върховете на планините. 

Към семейство Житни спадат стотици видове, които цъфтят по различно време през топлите месеци на годината. На практика се получава така, че от началото на април до края на октомври има вид от семейство Житни, който цъфти и предизвиква алергия. Дори нещо повече… Някои видове имат основен и вторичен цъфтеж. Например първо през май, а после в края на август.

Още преди да е дошла пролетта всяка година се съставя т. нар. ПОЛЕНОВ КАЛЕНДАР, който е добре да следиш, за да знаеш кога ще настъпи пика на алергена, към който си свръхчувствителен. Същото се отнася и за прогнозата на времето. Сухота и топло време винаги означава повече полени във въздуха, а прогнозната за дъжд е общение за пречистване от алергени.

Момиче, духа глухарче

Особености на сенната хрема

Алергичната хрема се развива обичайно в детството и юношеството като тежестта ѝ намалява с възрастта. Въпреки това общоприето схващане, сенната хрема може да “порази” всеки във всяка възраст. Съществуват множество противоречиви изследвания и теории относно това “закъсняло” проявление на алергичната хрема, като засега учените “не са си стиснали ръцете” около една доказана универсална теория. 

Обаче със сигурност може да се каже, че алергичната хрема, астмата и екземата за свързани. Атопията е термин, който описва генетичната склонност към развитие на алергии или хипоалергичност. Всички тези три алергии са “под чадъра” на атопията, така че ако имаш сенна хрема, е по-вероятно да развиеш екзема и/или астма, или обратно.

Алергичната хрема нарушава съня и почивката, от която се нуждаем. При около 60% от възрастните и над 80% от децата това състояние предизвиква проблеми със съня, водейки до умора през деня и намалени когнитивни функции. Сенната хрема създава и проблеми на шофьорите, ето защо те трябва да карат с повишено внимание, тъй като значително се увеличава рискът от катастрофи. А защо се получава така? Повече от антихистаминовите лекарства водят до сънливост, забавени реакции и привикване. 

Управление на сенната хрема

Профилактиката е най-доброто лечение! Тази максима в пълна сила важи за алергичната хрема. Ако започнеш с профилактиката преди да е настъпил пикът на прашеца, към който си алергичен, значително ще намалиш симптомите, дори те могат да се проявят доста слабо или изцяло да липсват. 

Профилактиката не означава, че трябва да взимаш антихистаминови лекарства. Профилактика може да правиш и с минерални соли, които са изключително щадящи за организма, но също толкова ефективни. Ако си закъснял с профилактичния курс, минералните соли имат и друг голям плюс: те могат да се прилагат и за лечение на алергична хрема. 

Най-големият плюс на минералните соли, наречени Шуслерови соли в чест на своя откривател д-р Вилхелм Шуслер, обаче е друг: те не лекуват само симптомите, потискайки ги (както правят повечето лекарства днес), а и лекуват причината отвътре навън. Лекуват на клетъчно ниво, регулирайки минералния дисбаланс в клетките и в междуклетъчното пространство. 

Мъж киха от алергична хрема

Минерални соли и сенна хрема

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са дванадесет на брой, но за да си помогнеш срещу неприятното присъствие на алергичния ринит, ще ти трябват само три соли:

Шуслерова сол №2 или калциум фосфорикум. Тази минерална сол играе основна роля в преработката на белтъчините в клетките. Всъщност всеки алерген е чужд белтък, който попадайки в клетките предизвиква свръхреакция на имунната система, която на практика се проявява като алергична реакция.

Има ли някъде възпаление в тялото, трябва на помощ да извикаш Шуслерова сол №3 или ферум фосфорикум. Сол №3 е задължителна за всяка инфекция и възпаление в тялото – от настинка и грип до различни видове алергия.  

Шуслерова сол №8 или натриум хлоратум. Сол №8 балансира течностите и електролитите в организма, които при сенна хрема се губят в големи количества чрез обилната секреция. Шуслерова сол №8 помага за овладяването на воднистата хрема.

Ако алергичната хрема е в пика си, трябва да редуваш по една таблетка от трите соли на всеки час. Например в 8 ч. сутринта взимаш сол №2, в 9 ч. под езика слагаш сол №3, а в 10 ч. – №8. И отново започваш да ги редуваш през целия ден. След отшумяването на сенната хрема променяш курса на 3 таблетки от всяка сол на ден в продължение на минимум 1 месец. 

Превантивният курс трябва да започнеш поне месец (най-добре два месеца) по-рано преди очаквания пик на алергена. 3 пъти дневно приемаш по 2 таблетки от трите соли. При децата дозировката е 3 пъти на ден, но по 1 таблетка от всяка сол.

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) нямат никакви странични ефекти и не водят до привикване, ето защо може да се използват неограничено време, както и от бебета още от първия ден на раждането им, от бременни и кърмещи жени. 

 

Виж още:

Добри новини за алергичната хрема

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?

7 мита за алергичния ринит

6 въпроса за поленовата алергия и техните важни отговори

Алергичен ринит или настинка? Как да ги разпознаете?

Алергията – бичът на нашето съвремие