Жена с алергия си духа носа

Защо организмът има нужда от детокс при алергия?

Как можем да си помогнем, ако страдаме от алергия, като пречистим цялостно организма и изхвърлим от него натрупаните токсини

Все повече изследвания доказват взаимовръзката между токсините, замърсяването на околната среда и проявите на алергия, които стават все по-чести. Индустриалните отпадъци, високото ниво на изгорели автомобилни газове са набедени за едни от виновниците за повишения брой хора с алергични оплаквания. 

Към тези причини няма как да не споменем и повишения прием на лекарствени вещества и антибиотици през последните години. Като цяло човешкият организъм има все по-трудна задача да преработва и пречиства. И вместо да му помагаме, ние често го затрудняваме допълнително с храни, в които има консерванти, оцветители и пр. 

Доколко всичко това влияе на тялото ни и може ли да му помогнем да се пречисти в случай на алергия, се превръща във въпрос, на който Лили Мацарела, сертифициран специалист по хранене и билкова медицина, посвещава голяма част от своята работа. Ето няколко важни неща, които споделя тя: 

 • Всеки човек има различна предразположеност към алергии, тъй като всяко тяло произвежда различно количество IgE антитела, които са пряко свързани с всеки алергичен отговор на организма. Затова, търсейки причините за възникването му, е важно да се има предвид, че може да става въпрос за генетична обусловеност.
 • Наблюдения показват, че има повишен риск от атопични заболявания на кожата, екземи и астма при бебетата, родени чрез цезарово сечение. Начинът, по който се ражда бебето е показателен за съдържанието на неговия микробиом.

  Доказва го и изследване, проведено в Обединеното кралство, което анализира над 600 новородени. При нормално родените деца се наблюдават всички полезни колонии бактерии, докато при тези, родени чрез секцио – често количеството на вредните такива преобладава.  

 • Натоварването на черния дроб, недостигът на хранителни вещества като витамин D и цинк и проблеми в храносмилателния тракт могат да са причина вредните вещества да не се изхвърлят от организма, а да продължават да циркулират в него, което като следствие алармира и задейства имунен отговор. Точно тук може да се търси ключът към връзката с алергиите, защото напомняме, че те всъщност са свръхреакция на имунната система.
 • Практиката на Лили Мацарела потвърждава, че изключването на млечните продукти, захарта и пшеницата от диетата водят до значително подобрение при хора, страдащи от алергия.

  Тя препоръчва да се избягват бирата и виното, които имат свойството да провокират по-силна хистаминова реакция. Може да се наблегне повече на храни и билки, които подпомагат функцията на черния дроб: бял трън, куркума, артишок, глухарче. 

Всички тези факти по един или друг начин показват връзката между алергиите и здравето на организма като цяло и в частност – на стомашно-чревния тракт. Затова, към назначеното лечение на дадена алергия, независимо какво е то, е препоръчително да се добави детокс на организма и набавяне на минерални соли, които да помогнат за регенерирането на функциите на засегнатите органи, лечението на възпалението и регулирането на белтъчните структури в тялото /алергените са такива/. И в двата случая могат да помогнат солите на д-р Шуслер. 

 

Минерални соли за детокс

Необходими са четири Шуслерови соли: №6, №8, №9 и №10 – приемат се 3 пъти дневно по 4 таблетки от всяка сол, като солите заедно се разтварят в чаша вода и течността се изпива бавно, на малки глътки. 

 

Минерални соли при алергия 

 • Комбинация при алергична хрема: Шуслерови соли №2, №3 и №8 – по 1 таблетка от всяка на всеки един час. 
 • Комбинация при кожна алергия: Шуслерови соли №2, №6 и №10 – всеки ден се вземат по 3 таблетки от всяка. 
 • Комбинация при алергична астма: Шуслерови соли №2, №6, №10 и №12 – приемът е по 3 таблетки от всяка сол дневно.

 

Виж още:

Алергичната хрема – може ли да я предотвратиш?

Добри новини за алергичната хрема

Потвърждават ли научните изследвания връзката “алергия-емоции”?

10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото

Всяка алергия започва от човешката клетка – как се лекува именно тя?

Хранителна алергия и хранителна нетолерантност – каква е разликата?

Алергията – кога можем да я победим?

С какво да се храним, ако имаме поленова алергия?

Алергията – бичът на нашето съвремие

3 безопасни метода за превенция на алергична хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?