Жена с атопичен дерматит

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

Ендогенната екзема може да бъде победена чрез възстановяването на минералния баланс в тялото

Развитието на човешката цивилизация носи много плюсове, но както и във всичко друго, и тук монетата има обратна страна. Един от най-големите негативи на прогреса са различните хронични заболявания, от които страда модерният човек

Атопичният дерматит е безспорно заболяването на високоразвитите и презадоволени общества. Статистиката в това отношение е стряскаща: от 18 до 25% от децата в индустриалните държави страдат от това възпаление на кожата. При възрастните хора този процент варира от 2 до 10%. 

Ето още малко сухи, но важни цифри, които очертават параметрите на атопичната кожа. При 45% от случаите това коварно заболяване се развива през първите 6 месеца след раждането на бебето. Добрата новина тук е, че през пубертета над 70% от децата успяват да го преодолеят по естествен начин като част от израстването. 

 

 

На какво всъщност се дължи атопичният дерматит, наричан още ендогенна екзема? Медицината няма категоричен отговор, но едно е ясно: в основата на това хронично възпалително заболяване на кожата стои дефектен имунен отговор, който може да бъде вроден (наследен) или придобит.

Когато говорим за генетична наследственост, учените са идентифицирали мутиращи изменения на няколко различни хромозома, част от които са сходни с тези на друго трудно лекуващо се кожно заболяване – псориазиса

Простичко казано, ако един от родителите има ендогенна екзема, шансът детето да я развие се увеличава няколко пъти. Ако родителите страдат от алергична астма, ринит, конюнктивит или хранителни алергии, това също увеличава процента детето им да има атопична кожа. 

Атопичният дерматит може да се придобие и от поредица от външни фактори, които неподозирано ни дебнат отвсякъде: алергените във въздуха и храната; прекараните вирусни, бактериални или гъбични инфекции, които може да не са излекувани напълно; ежедневен или силен стрес; безконтролното приемане на антибиотици, най-често без повод; злоупотреба с кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, антихистамини и седативни средства, които се оказват, че изобщо не са безопасни.

Към факторите, които причиняват екзема, трябва да се добавят и… прахът вкъщи, който най-често се събира в килима, пердетата, щорите, покривките за дивани и легла… Перилни препарати, нова козметика, гримове, парфюми… Дрехи с изкуствени нишки. Прекаляване с измивните и почистващи процедури на кожата. Замърсяването в големия град. Накратко – все “постижения” на модерната цивилизация! 

 

Жена, която почиства прах

 

Как протича това възпалително кожно заболяване?

Редуват се периоди на пик с такива, в които атопичният дерматит е в затишие, често наричан от пациентите “светъл” период. Амплитудата на редуване също може да е различна – от седмична, през месечна, до годишна.

Но без значение от честотата на проявяване на ендогенна екзема, външните симптоми винаги са едни и същи: видимо зачервяване, много суха кожа, която при допир е груба, силно парене и сърбеж, лезии…

Няма универсална панацея за атопичния дерматит. Лечението е строго индивидуално и зависи от много фактори в живота на пациента. Различни проучвания в Европа и Америка сочат, че около 45-50% от хората, страдащи от ендогенна екзема, се обръщат към алтернативните методи за лечение, които показват смайващи резултати.

При този природосъобразен избор ефектът настъпва по-бавно, затова изисква търпение и последователност, но пък крайният резултат е, че атопичният дерматит завинаги си отива. В тази група попадат хомеопатията, пробиотиците, наситените мастни киселини, акупунктурата, масажите, билковите чайове, извлеци или препарати, спазването на определен хранителен режим, хипнотерапия – психотерапия, при която се прилага хипноза. 

Множество проучвания доказват, че ендогенната екзема e причинена от минералния дисбаланс в организма. За да изчезне това упорито хронично заболяване на кожата, трябва да се направи само едно – да се възстанови балансът на минералите в клетката. 

 

Хомеопатия и акупунктура

 

Още през  80-те години на 19 век тази истина е осъзната от немския доктор Вилхелм Шуслер, който създава 12 минерални соли, чиято концентрация наподобява тази в клетките. Днес оригиналните Шуслерови соли на Немският хомеопатичен съюз са доказан приятел в борбата с атопичния дерматит.

За да се възстанови изгубеният минерален баланс в клетката, правилната формула при това кожено заболяване е следната:

Вътрешно преодоляване:

  • Шуслерова сол №2, която успокоява алергичните реакции в тялото.
  • Шуслерова сол №3, която има основна роля за овладяване на възпалителния процес в остра фаза, със силен сърбеж и зачервена, възпалена кожа.
  • Шуслерова сол №8, която се грижи кожата да бъде добре и дълбоко хидратирана, както и редовно да се регенерира. 

Външно преодоляване:

  • Шуслеров мехлем 8, който се маже 2-3 пъти на ден върху засегнатите участъци, за да се намали сухотата и раздразнението на кожата.

Прием:

  1. При криза: на всеки час по една таблетка от трите соли, поне 8 пъти на ден.
  2. При обриви: от 3 до 5 таблетки на ден от всяка сол.
  3. Лечение: минимум 3 месеца в комбинация с подходящ хранителен режим, от който задължително са изключени всички тестени и захарния изделия и млечните продукти. 

 

Виж още:

Атопичен дерматит и стрес – как да счупите този порочен кръг?

Атопичен дерматит при възрастни

Атопичен дерматит при деца

Магнезиев дефицит

Стресът и последиците от него

6 безспорни ползи от хомеопатията

Шуслерови мехлеми – за всеки ден и за всеки проблем!

Красива кожа в студеното време

От кои минерали се нуждаете (спешно!) и как да си ги набавите?