Мъж под стрес с атопичен дерматит

Атопичен дерматит и стрес – как да счупите този порочен кръг?

Тревожността и стресът са чести фактори, които карат атопичния дерматит да избухва с още по-голяма сила. А това от своя страна създава ново психическо напрежение, което пак има същия ефект – обостря екземата. И така до безкрай. Затова всеки, който е попадал в този омагьосан пъзел, се пита: има ли спасение?! Има, но е нужно първо да се вникне в генезиса на проблема.

Връзката между ендогенната екзема и стреса…

При тревожност, тялото влиза в режим „борба или бягство“ и реагира физически чрез увеличаване на производството на хормоните на стреса – адреналин и кортизол. Когато организмът произвежда твърде много кортизол, този хормон започва да пречи на работата на имунната система и предизвика възпалителна реакция на кожата. Хората, живеещи с атопичен дерматит, са особено податливи на този отговор на тялото.

Въпреки че премахването на стреса в ежедневието не е гаранция за 100% изчезване на екземата, това действие безспорно облекчава в голяма степен симптомите. Към това могат да се добавят и няколко важни стъпки: 

Релаксът е важен при атопичен дерматит 

Погрижете се за психическото си здраве

Проучване на Националната асоциация по екзема на САЩ показва, че над 30% от хората с атопичен дерматит са диагностицирани с тревожност и депресия. Най-честите симптоми при подобно състояние са: чувство на тъга, празнота и безнадеждност; загуба на интерес към любимото хоби; намалена енергия, усещане за умора; трудно концентриране; проблеми със съня; промяна в теглото. 

Ако имате тези симптоми, е добре да поговорите със специалист, а успоредно с това може и сами да си помогнете, като се върнете към хобито си. Освен това може да се запишете на курс, в който да научите нови неща; да станете по-социални – например да възстановите и (или) създадете нови приятелства, да тръгнете на уроци по танци, където ще попаднете в нова социална среда. 

Практикуването на дихателни упражнения, докато слушате релаксираща музика или медитация, йога, тай чи също работят за доброто психическо здраве. Отделете всеки ден достатъчно време за четене и гушкане с домашния любимец. Изработете си и навик да се разхождате дълго сред природата. Разсейвайте ума си с творчески дейности, в които основно се работи с ръцете – подобрете уменията си в готварското изкуство, рисуване, керамика или дърворезба, плетене или работа в градината. 

Фокусирането върху положителните неща в живота и смехът също са методи, които работят безотказно. Изобщо намерете вашето нещо, което ще ви държи в добра психическа кондиция. И когато го направите, не само, че ще се почувствате по-удовлетворени от себе си, но и ще забележите, че атопичният дерматит започва да отстъпва.

Спортът намалява стреса, който отключва атопичния дерматит

Спортувайте редовно 

Упражненията са един от най-ефективните начини за борба със стреса, тревожността, депресията и други негативни емоции. Независимо дали предпочитате ходене, бягане, плуване, фитнес… ефектът винаги е положителен. Физическата активност предизвиква в тялото освобождаването на определени невротрансмитери и хормони, които могат драстично да подобрят настроението. 

Министерството на здравеопазването на САЩ препоръчва на възрастните хора да спортуват минимум 150 минути на седмица. Умерената физическа активност укрепва мускулатурата, засилва имунитета и се грижи за доброто разположение на духа.

Има видове атопичен дерматит, при които потта може да влоши ситуацията, затова веднага след тренировка трябва да вземете хладък душ и да се преоблечете.

Хората с атопичен дерматит спят по-трудно

Сънят е важен за здравето, особено при атопична кожа

Масово хората в съвременния свят страдат от недоспиване, което води до много заболявания. Рядко се предполага, че основната причина е именно липсата на достатъчно сън. Например има пряка връзката между недоспиването и покачването на телесни килограми

При хората с атопична кожа нещата стават още по-сложни. Всеки, който е имал подобен проблем, знае колко трудно се отпуска тялото, когато кожата сърби. В подобна ситуация човек трудно може да си намери удобна позиция, в която да заспи дълбоко и задълго. Този факт също влошава психическото здраве и от своя страна води до още по-голямо възпаление на кожата.

Може да облекчите сърбежа преди сън с такива безобидни, но ефективни методи като релаксиращ душ или вана или овлажняваща козметика – крем, лосион или олио, специално създадени за атопична кожа.

Шуслерови соли при атопичен дерматит

Минерални соли за клетъчен баланс

За да овладеете атопичния дерматит и да се чувствате по-малко стресирани от това заболяване, задължително в плана си за лечение трябва да включите и Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз. Солите на д-р Вилхелм Шуслер имат уникалната способност да възвръщат минералния баланс в клетките, с който е свързано и здравето на целия организъм. 

Тъй като атопичният дерматит често поразява бебета и малки деца, важното е да се отбележи и фактът, че Шуслеровите соли са напълно безопасни за тях, както и за бременни и кърмещи жени, и нямат странични ефекти. 

В случая с атопичната кожа Шуслеровите соли се прилагат по два начина – вътрешно и външно.

Вътрешно:

Шуслерова сол №2 – овладява алергичната реакция на организма. 

Шуслерова сол №3 – намалява възпалението в тялото и на кожата, включително силния сърбеж и зачервяването. 

Шуслерова сол №8 – помага на кожата постоянно да се овлажнява, а на засегнатите участъци – по-бързо да се възстановяват. 

Външно:

Шуслеров мехлем №8 – редуцира степента на раздразнението на кожата и в същото време се грижи сухите участъци да бъдат добре хидратирани. 

Прием и дозировка:

При поява на обриви от трите соли се взимат от 3 до 5 таблетки на ден. При остра екземна криза – по 1 таблетка от трите соли на всеки час, минимум 8 пъти дневно. За лечение: 3 пъти дневно по 1 таблетка от трите соли в продължение най-малко на 3 месеца.

Засегнатите участъци по кожата се намазват с мехлема 2-3 пъти на ден.

При атопичен дерматит трябва да се спазва диета

Здравословен хранителен режим

Въпреки че има малко научни доказателства, свързващи диетата със стреса и пристъпите на атопичен дерматит, често хората с екзема имат в някаква степен алергични реакции към млечни продукти, ядки и храни, съдържащи глутен. 

Други споделят, че при тях настъпва подобрение на екземата, когато спрат консумацията на захар, кофеин, алкохол, преработени храни и такива с високо съдържание на трансмазнини. 

Трета група от пациенти, спазващи т.нар. „Средиземноморска диета“, съдържаща противовъзпалителни храни като риба и други източници на омега-3 мастни киселини, или режим, богат на пробиотични храни като кефир и кисело мляко (без други млечни продукти като сирена и прясно мляко), твърдят че също наблюдават облекчение при атопичната кожа.

При хранителния режим няма универсално правило, за това е много важно да се наблюдава какви сигнали изпраща тялото и дали спирането и включването на определени продукти има положителен или отрицателен ефект.

 

Виж още:

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

Атопичен дерматит при деца

Атопичен дерматит при възрастни