Жена с главоболие от стрес

Трите най-разпространени вида главоболие

За да бъде лекувано ефективно, главоболието първо трябва правилно да бъде идентифицирано.

Въпреки че главоболието може да се определи като болка във всяка област на главата, причината, продължителността и интензивността на тази болка могат да варират. Сигурно затова често се казва, че колкото хора има, толкова са и видовете главоболие.

Все пак има три основни вида главоболие, ето кои са те:

 

 1. Главоболие от напрежение

Стресът често предизвиква главоболие, което се характеризира с тъпа болка, която не пулсира. Болката може да бъде локализирана в различни части на главата – челото, скалпа, врата и мускулите на раменете. 

Когато причината за стреса изчезне, болката в главата също постепенно си отива. 

 

 1. Клъстерно главоболие

Най-специфичното за този вид главоболие е силната, пронизваща, изгаряща болка. Тя изведнъж се появява около или зад едното око, или от едната страна на лицето. Понякога може да се появи подуване, зачервяване и изпотяване от страната, която е засегната от главоболието. Запушването на носа и сълзенето на очите също често се появяват от същата страна.

По принцип клъстерното главоболие винаги е в серия, която може да продължи от 10-15 минути до няколко часа. Повечето хора изпитват от едно до четири клъстерни главоболия на ден, обикновено по едно и също време. След като едната болка отшуми, следва друга.

Поредица от клъстерни главоболия може да се наблюдава в продължение на месеци, като по-често се появява през пролетта и есента и три пъти повече при мъжете.

 

Мъж с главоболие тип мигрена

 

 1. Мигрена

При мигрената има интензивно пулсираща болка в главата, която се усеща от дълбочина. Тази болка може да продължи с дни и значително да ограничи способността на човек да изпълнява ежедневните си задължения. Болката обикновено е едностранна. 

Хората с мигренозно главоболие често са чувствителни към светлина и звук. Може да се появи гадене и повръщане. Някои мигрени се предшестват от зрителни нарушения. Около един на всеки пет души изпитва тези симптоми преди мигрената да връхлети:

 • мигащи светлини
 • блестящи светлини
 • зигзагообразни линии
 • звезди
 • слепи петна

Пристъпите на мигрена могат да са наследствени или да са свързани с други състояния на нервната система. Жените са три пъти по-склонни да развият мигрена, отколкото мъжете. Хората с посттравматично стресово разстройство също имат повишен риск от мигрена.

Фактори като нарушаване на съня, дехидратация, пропуснати хранения, хормонални колебания и излагане на химикали са други възможни причини за мигрена.

 

Имаш главоболие – взимаш силно хапче?

Повечето хора при силно главоболие прибягват до помощта на хапче, което носи бързо облекчение, но то само потиска симптомите, а не лекува причините. Вероятността болката в главата отново да се появи, след като хапчето спре да действа, също е голяма. 

Затова трябва да се търси наистина адекватно решение за този проблем. Един от ефективните избори, който в същото време е и напълно безопасен и не води до привикване, е терапията с Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз. 

Шуслерови соли при главоболие и мигрена

Минерални соли при главоболие от стрес

Ако страдате от главоболие, причинено от напрежение и стрес и съпроводено от 

безсъние, липса на концентрация, депресия, то трябва да заложите на комбинацията от три минерални соли: №5, №3, №7. На ден се приемат по 5 таблетки от всяка сол в продължение на 1-3 месец, спазвайки следната схема:

 

Сутрин: Шуслерова сол №5 за енергизиране на мозъка и за бодрост през целия ден.

На обяд: Шуслерова сол №3 за насищане на клетките с повече кислород.

Вечер: Шуслерова сол №7 за отпускане мускулатурата на тялото и нервната система и за пълноценен сън през нощта.

 

Минерални соли при клъстерно главоболие

За да щурмувате пронизващата болка в главата трябва в снаряжението си да имате три оръжия:

 1. Шуслерова сол №5, от която сутрин се приемат от 3 до 7 таблетки, минимум 30 минути преди ядене.
 2. Вземат се 10 таблетки от Шуслерова сол №7, които се разтварят в достатъчно голямо количество вода, която в продължение на деня се изпива на малки глътки. Преди преглъщане може да задържите течността за малко в устата или да жабуркате с нея, за да може усвояването на солта да започне още в устната лигавица.
 3. Външно може да атакувате клъстерното главоболие с помощта на Шуслеров мехлем №7. Малко количество от крема се втрива с масажни движения в областта на слепоочията и точката над носа – между очите.

 

Минерални соли при мигрена

Множество медицински изследвания установяват, че при мигрена нивото на магнезия в тялото е няколко пъти по-ниско от нормалното. Възстановяването на баланса на този изключително важен за здравето минерал става с помощта на Шуслерова сол №7, която е позната като болкоуспокояващото средство в терапията със солите на доктор Вилхелм Шуслер.  

За да има по-бърз ефект, при мигренен пристъп се взима като горещ разтвор: 10 таблетки от Шуслерова сол №7, разтворени в чаша гореща вода, която се изпива бавно и на малки глътки. 

 

Виж още:

Мит или факт: лятото идва, главоболието също

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Главоболие и стрес – как да “счупим” връзката между тях?

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Как да се справим с главоболието през есента?

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?