Жена с главоболие

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Мигренозното главоболие се разделя на два основни типа: епизодично и хронично. Хроничната мигрена се проявява повече от 15 дни в месеца, а епизодичната е доста  по-рядка.

Мигренозното главоболие има и две характерни особености:

  • То е най-срещаният тип главоболие и едно от най-честите медицински състояния при модерния човек изобщо. Статистиката сочи, че около 20% от населението на Земята страда от мигрена, но специалистите смятат, че този процент е в пъти е по-висок, защото хората толкова са свикнали с болката в главата, че я неглижират и забравят да съобщят за този проблем на личния си лекар. 
  • Също така мигренозното главоболие е едно от заболяванията, които най-често се диагностицират погрешно.

За да различим истинските факти за мигренозното главоболие от измислиците, които циркулират в онлайн пространството, ето няколко интересни факта, които може да ни изненадат: 

Жена с възпалени синуси и главоболие

Възпалени синуси и тензионно главоболие

Въпреки че възпалението на синусите днес е често срещана диагноза, то обикновено не причинява главоболие. Истинското синусово главоболие е рядко, затова специалистите смятат, че повечето главоболия в областта на синусите са мигрени, които засягат нервите в тази деликатна област.

Тензионното главоболие (двустранна болка, предизвикана от напрежение в мускулите на врата и раменете) е по-често, но обикновено не е достатъчно болезнено, за да се нуждае от медицинска помощ. Този тип болка в главата се предизвиква от стрес и напрежение, страх и безпокойство, недоспиване, лоша стойка и изкривяване на гръбначния стълб, дълго стоене на стол и пред екрана на компютъра.

Казано по друг начин, ако главоболието е достатъчно силно, то вероятно става въпрос за мигрена, а не за възпаление на синусите и тензионно главоболие.Мъж с главоболие и замъглено зрение

Зрителни смущения

Често може да чуем или прочетем, че мигренозното главоболие е придружено от замъглено виждане и/или мигащи светлини, но тези зрителни смущения всъщност са редки и засягат само около 10% от хората с мигрена. 

Хората, които повръщат при мигрена, също не са много – около 15%. Обаче гаденето, както и чувствителността към светлина и виенето на свят, са често наблюдавани странични симптоми при мигренозното главоболие. 

Прието е да смятаме, че мигренозните главоболия са едностранни и/или пулсиращи, но има и много изключения. Например, ако болката засяга цялата глава и е придружена с гадене и чувствителност към светлина, то със сигурност става въпрос за мигрена.

Храни vs Мигрена

Отдавна шоколадът, сиренето, цитрусовите плодове, млечните продукти са нарочени за храни, които предизвикват главоболие и засилват мигрената. Всъщност подобни твърдения не са подкрепени с научни доказателства, а за шоколада дори вече е отхвърлена тази хипотеза.

Когато бъдем диагностицирани с мигрена, ни се връчва и списък с храни, които трябва да избягваме. И започваме да гладуваме… Науката обаче казва друго: гладът предизвиква главоболие, ако е съпроводен и с обезводняване на организма, пристъпите стават още по-силни и продължителни.  

Все още не е достатъчно добре проучена връзката между мигренозното главоболие и хормоналния баланс, особено при жените в пременопауза, които често се оплакват от болка в главата и необичайни симптоми като световъртеж.

Болкоуспокояващо хапче при главоболие

Честото главоболие е нещо нормално

Не, точно обратното! Не трябва да свикваме с мигрената и да я приемаме като неизменна част от и без това стресирания ни начин на живот! За да облекчим режещата болка в главата, мнозина от нас всеки ден започват да приемат болкоуспокояващи без рецепта – медикаменти, които нито са съгласувани с лекар, нито са изписани след поставяне на правилна диагноза. 

Важно е да знаем, че болкоуспокояващи без рецепта не са предназначени за продължителна употреба, а редица изследвания доказват, че може да отключат други здравословни проблеми, дори да предизвикат инсулт.

Мигренозното главоболие е лечимо!

Особено ако вземем адекватни и навременни мерки, които да пречат на мигрената да стане хронична. 

Оригиналните Шуслерови соли на DHU са доказал се във времето метод на лечение при мигренозно главоболие, който има няколко безспорни предимства: от една страна е ефективен, а от друга – напълно безопасен, както за малки деца, бременни и кърмещи жени, така и за (възрастни) хора с други (хронични) заболявания; може да се съчетава с други конвенционални и/или алтернативни методи на лечение; може да се прилага както за профилактика, така и за лечение. 

Установено е, че при мигрена количеството на магнезий е значително под нормата, ето защо трябва спешно да се възстанови баланса на този важен минерал в тялото. И тук на помощ идва Шуслерова сол №7 магнезиум фосфорикум – солта при спазми, крампи и болки, която е известна и като болкоуспокояващата минерална сол на д-р Вилхелм Шуслер

За бърз ефект при мигренозен пристъп разтваряме 10 таблетки от Шуслерова сол №7 в чаша с гореща вода, която изпитваме бавно и на малки глътки. За да може усвояването на минералната сол да започне още от устната лигавиц  ,добре е  да задържаме разтвора в устата за няколко секунди с жабуркане или “дъвчене”, преди да преглътнем.

Ако страдаме от хронично мигренозно главоболие, трябва да комбинираме сол №7 с №5. По 3-5 таблетки от Шуслерова сол №5 взимаме сутрин на гладно (15-30 мин. преди закуска). Сол №5 се приема сутрин за правилното разпределение на калия в клетките – минералът, който отговаря за нервната система, психиката и мускулите в тялото. 

Ако главоболието е тензионно и съпроводено с напрежение и стрес, безсъние и липса на концентрация, то към сол №7 трябва да се добавят още две клетъчни соли – №5 и №3, които се приемат в продължение минимум на един (най-добре три) месеца по следната схема: 

Сутрин: 5 таблетки от Шуслерова сол №5 за енергия през деня.

На обяд: 5 таблетки от Шуслерова сол №3 за повече кислород в клетките.

Вечер: 5 таблетки от Шуслерова сол №7 за релакс на тялото и ума.

Външно може да облекчим мигренозно главоболие с Шуслеров мехлем №7, който с нежни масажни движения се втрива в областта на слепоочията и зоната между очите и челото. 

 

Виж още:

Главоболие през лятото – кои са причините?

Мит или факт: лятото идва, главоболието също

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?