жена с главоболие

Главоболие през лятото – кои са причините?

Главоболието, освен признак за дадено заболяване, е и естествена реакция на тялото да покаже, че определени условия му влияят негативно. 

Всеки човек очаква летните дни с нетърпение. Те вдъхват у нас желание за нови преживявания, повече дейност и позитивни емоции. Какво се случва обаче, ако топлите дни бъдат нарушени от главоболие, слагащо край на пълноценния сън и енергичността на човека? 

Настани се удобно, защото тази статия ще ти даде полезни съвети за предотвратяване на главоболието, които навярно не си знаел! 

Климатици през лятото = главоболие

Колкото и странно да звучи, действително климатиците през лятото могат да доведат до сериозно главоболие. Въпреки че съвременните климатици са усъвършенствани да не повлияват на нивото на кислород в стаята, ако си се събрал с много хора в едно пространство и не отваряте често прозорците, за да има един цикъл на пречистване на въздуха, то спазмите в главата са ти почти гарантирани. 

Защо въпреки наглед лесните правила за използване на климатик, част от хората продължават да не спазват определени условия за регулация на въздуха и температурата? На първо място това е така, защото много хора искат да се охладят през лятото и максимално да задържат студенината в стаята. Въпросът е, че директните студени струи, които и непряко достигат до тялото ти, могат да доведат до главоболие, схващане и дори настинка. 

На второ място, климатиците намаляват влажността в стаята. От тук идва и дехидратацията, която също води до болки в главата. За да се подобри качеството на въздуха, е необходимо да се научиш да проветряваш редовно помещението, в което си. Специалисти препоръчват проветряването да е през 2-3 часа за промеждутък от 15-20 минути. По този начин въздухът ще се пречисти, ще се увеличи влажността и ще се намалят праховите частици.

На трето място, климатичните системи предизвикват сухота в лигавиците, включително и носната лигавица. Това е типично както за зимата от топлия въздух, така и лятото от студения. Именно изсушаването на въздуха и рядкото проветряване води до раздразнение в гърлото и главоболие. Възможно е дори сънят ти да не е бил достатъчно пълноценен. И именно безсънието също допринася за усещането за “тежест” в главата

Правилно е преди лягане да си охладил стаята си и по възможност да заспиш без климатична намеса. Ако случайно ти стане прекалено топло през нощта, по-добре отвори прозореца. Пий повече вода, за да хидратираш тялото си. Също така можеш да си купиш пречиствател за въздух, с който лесно да следиш нивото на прахови частици и влажността. 

Многото слънце не винаги е хубаво

През лятото всяка дама мечтае за така наречения “шоколадов” тен, който се постига с часове печене на плажа. Уви, това носи повече вреда, отколкото полза.  Прекомерното излагане на слънце може да доведе до дерматологични проблеми – слънчева алергия, изразяваща се в ситни пъпчици и петънца, акне, изгаряне, сърбеж и лющене на кожата. За да се появи един проблем външно, той първо се проявява вътрешно. 

Продължителното излагане на слънце през лятото може да доведе до инсолация, т.нар. “слънчасване” или “слънчев удар”. Действието на високата температура на околната среда влияе негативно върху човешкия организъм. Сам по себе си слънчевият удар е опасен и е съпроводен с главоболие, дехидратация, висока температура и припадък. Спазмите в главата могат да продължат до няколко дни след прекомерното излагане на слънце. 

Радвай се на слънцето балансирано. Само по себе си, то носи и ползи. Ако е в умерено количество – наваксаш необходимия витамин D за тялото си, който отговаря за поддържането на имунитета във високите граници, както и доброто настроение и тонус на тялото. 

Също така слънцето помага и срещу главоболие. Да, странно, нали? То е двустранен процес – просто е достатъчно да се излагаш на слънце около 15-20 минути, ако усетиш напрежение в главата или прекарваш много време в дигиталното пространство. 

Пий повече вода, носи шапка, стой на сянка в по-горещите дни и задължително слагай слънцезащита, за да предпазиш кожата си от изгаряния и последващите ги симптоми, които споменахме по-горе.

От мечтана форма за лятото до хронично главоболие

Почти всички се опитват да влязат във форма броени седмици преди лятото. И за жалост масово от хората приемат глада като приятел номер 1 в своето ежедневие за сваляне на килограми. 

Ако гладуването се изразява в това да пиеш само вода нон-стоп, без консумация на абсолютно никаква храна, знай, че по-скоро вредиш на организма си. На първо място ти създаваш една “шокова” реакция в тялото си като чрез редовното гладуване понижаваш кръвната си захар по-ниско от обикновено. На второ място започваш да се чувстваш отпаднал. Следващият етап е непрестанното главоболие. 

От глада започва и всеизвестната дехидратация. Пий повече вода и чайове. Избягвай да пиеш напитки, които ти дават “изкуствена” енергия – кафе, енергийни напитки. Би имал ползи от глада само, ако спазваш фастинг (периодично гладуване), съпроводено с правилно съставен хранителен режим, който изключва определена храна в определен часови диапазон. 

Кофеиновият глад = главоболие

Едно фрапе през летните дни, а може и две, а ако е много топло, защо не и трето…

Ако и ти си любител на кофеина, но ти се е наложило да го спреш периодично или завинаги заради здравословни проблеми, то сигурно знаеш, че е трудно и води до редица неприятни симптоми. 

Най-често срещаният признак за изчистване на кофеина от тялото е главоболието. Честата консумация на кафе съкращава кръвоносните съдове в мозъка и забавя кръвообращението. Съответно намаляването на приема или окончателното спиране на кафето води до повишен приток на кръв. Експерти споделят, че това може да доведе именно до неприятни спазми в главата, тъй като мозъкът се опитва да се адаптира към промяната. 

Въпреки това има и друго изследване, а именно, че кофеинът помага в борбата с мигрената. Разбира се, зависи от организма на човека и количеството кафе, което ще употрябва. 

За да се справиш с кофеиновия глад, е необходимо да подобриш качеството на съня си, физическата активност, както и да промениш своя хранителен режим. Ако все пак усетиш главоболие, специалисти в областта на медицината препоръчват приема на една топла чаша вода плюс консумация на 4-5 броя бадеми. Топлата вода ще те хидратира, а бадемите и съдържанието им на цинк и магнезий ще допринесат за успокояване на главоболието.

Наслади се на лято без главоболие с минерални соли 

Главоболието през лятото се предизвиква от редица фактори. За щастие съществува решение с природен произход, лекуващо всеки вид главоболие – минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер.

Терапията за лечение на главоболие включва две основни соли:

Шуслерова сол №5 – основна сол за нервната система и психиката. Солта отговаря за правилното разпределение на калия в клетките (минералът, отговарящ за работата на нервната система). Шуслерова сол №7 – главна сол при спазми, крампи и болки. Солта помага на мускулите в цялото тяло да се отпуснат.

Прием и действие:

Първа стъпка: 10 таблетки от Шуслерова сол №7 – разтваряш ги в топла вода, която трябва да изпиеш бавно и на малки глътки. 

Втора стъпка: ако главоболието е често и продължително, към сол №7 добавяш и сол №5. Сол №5 се приема сутрин от 3 до 5 таблетки, които бързо се разтапят в устата. 

Важно: Шуслеровите соли се приемат 30 минути преди или след прием на храна, за да е чиста устната лигавица. 

Солите са напълно безопасни и поради тази причина могат да се приемат от бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, както и възрастни хора с хронични заболявания. 

Необходимо е да знаеш, че оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) не са заместител на пълноценното хранене. Те са напълно безвредни и не водят до привикване. Могат да се комбинират с всичко – конвенционални и алтернативни методи на лечение. 

За да има качествен ефект от тях, трябва да спазваш горепосочените съвети, като се хидратираш, проветряваш по-често, храниш се с богата на витамини и минерали храна, водиш активен начин на живот, внимаваш с употребата на климатик през лятото и се пазиш от слънцето. 

 

Виж още:

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?