Пролетна умора

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?

В началото на един прекрасен ден… слънцето грее, птичките припяват около нас, а погледът ни се спира върху прекрасните пролетни цветя. За наша радост и денят е станал по-дълъг, за да се насладим на тази сгряваща сърцето картина. Точно в следващия момент обаче излиза вятър и температурите падат, появяват се облаци и започва да вали…

На следващия ден се повтаря същото и до обяд отново се сменят всичките четири сезона.

Нищо ново под слънцето… пролет е и смело можем да кажем, че времето се сменя по-често и от настроението ни, а освен това винаги е напълно непредсказуемо. Може да се каже, че дори през зимата сме по-подготвени, защото знаем, че е студено, но пролетта ни изненадва непрекъснато в рамките на минути.

Главоболие през пролетта 

Може ли да ни навреди?

Със сигурност поне веднъж сме го изпитвали и добре знаем, че всичко това носи и последствия за нашия организъм. Поне половината от всички възрастни споделят, че рязката смяна на температурата и смяната на астрономическото време им влияе негативно, като усещат и промяна в здравето си.

Когато главоболието „цъфти“

Най-честите проблеми, за които споделят хората, са значително по-чести мигрени, световъртеж и умора. Предразположените към болка в главата, съобщават и за повече неразположения през пролетта, отколкото през другите сезони. Тогава си задаваме и въпроса…

Дали причината е само във времето?

Все още не е доказано дали проблемите са резултат изцяло от смяната времето, или са свързани с цялостното изтощение на организма от по-бедното на витамини меню през зимата, тежко прекараните грипни заболявания, липсата на слънце или малкото прекарано време навън.

Със сигурност знаем, че сборът от всички тези фактори води до изключително неприятна, но в същото време трайна умора, безсилие, липса на мотивация и пулсираща болка в главата, която често не ни оставя в кондиция, за да свършим ангажиментите си и да се порадваме на качествена почивка с приятни занимания.

Пролетната умора не е заболяване, но понякога може да бъде по-неприятна и досадна от настинка.

 

Пролетта предизвика мигрена

 

В природата е причината, но и решението!

Можем да овладеем състоянието на умора и мигрена по природен и безопасен за нашето здраве начин.

Първата стъпка е да разнообразим менюто си, като включим повече зеленолистни зеленчуци като: коприва, лапад, спанак. Пролетта е техният сезон, а те са изключително богати на витамини, желязо и други ценни за нашия организъм хранителни вещества и няма причина да не ги хапваме често и в големи количества.

Следващата стъпка е да прекарваме достатъчно време на слънце, за да презаредим запасите си от естествен витамин D. Винаги, когато времето позволява, трябва да отделим поне 30-на минути навън, далеч от всички електронни устройства и да се “изключим”.

 

Спанакът помага при главоболие

 

За да вдигнем нивото на енергия, ни трябва и качествен сън. В случая може да помогне режим, който да спазваме, като си създадем навик да лягаме в приблизително едно и също време всяка вечер и да даваме необходимото време за почивка на организма си. 

Независимо колко сме изморени трябва да включим и малко спорт. Но как да стане това, като и без това нямаме енергия? Такъв, който не ни изцежда, а ни зарежда. Необходимо ни е само половин час раздвижване с йога или пък пилатес, което ще подобри кръвообращението, тонуса, както и ще ни освободи от натрупания стрес.

 

Спорт и медитация при мигрена

 

Разбира се, в борбата с пролетната умора има още няколко неща, които ще ударят рамо срещу мъчителната мигрена. И отново няма да лекуваме симптома, а първоизточника.

Терапията с Шуслерови соли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз са чудесен избор и при главоболие, защото с ефективната комбинация от два вида соли и мехлем ще кажем “чао” на болката и ще посрещнем пролетта в добра кондиция.

По-конкретно: Шуслерова сол №7 бързо и ефективно ще елиминира болката в главата. Можем да я използваме и при силен внезапен пристъп, като разтворим 10 таблетки във вода и приемаме на малки глътки – това е т. нар. “Гореща 7”. Научете още много полезни съвети за начина на прием. 

Ако говорим за чести и хронични състояния, към “Горещата 7” трябва да добавим и Шуслерова сол №5, която се приема сутрин, по 3-5 таблетки. Към тях можем да приложим и Шуслеров мехлем №7, с който да масажираме слепоочията, точката между очите и челото. 

 

Прочети още: 

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Защо да използваме хомеопатия особено през зимата?