Защо да използваме хомеопатия особено през зимата?

Хомеопатията през зимата е повече от задължителна! Този клон на алтернативната медицина помага на тялото през всички сезони, но има причина през студените месеци хомеопатията да е особено необходима, за да се боледува по-рядко.

Отговорът е лесен: именно през студените месеци се разболяваме най-често или се опитваме да се предпазим от евентуални вирусни зарази или усложнения и пием лекарство след лекарство.

Какъв е най-честият сценарий след това?

Болна жена

Едното лекарство помага, другото – не, третото – по-малко. И най-странното е, че нещо, което сме взели и ни е помогнало веднъж, следващ път вече няма същия ефект.

Причината се крие в тялото ни, което дава сигнали, които не винаги разчитаме правилно. Продължаваме да му даваме лекарства, мислейки си, че то не ни е разбрало и трябва да му повторим, докато не направи това, което искаме – да оздравее.

Всъщност прекаляваме с употребата на лекарства, които лекуват само симптомите на заболяванията. Но те са нож с две остриета: от една страна, не лекуват болестта, а от друга, намаляват съпротивителните сили на организма и го правят по-уязвим на вирусни инфекции, които изобилстват през студения сезон.

Познат ни е и порочният кръг – заболяване, лекуване на симптомите, заболяване… Възможно ли изобщо да излезем от него? Със сигурност, но все пак ни е необходима и помощ под формата на надеждни, но и щадящи организма средства.

Болна жена с кашлица

Но какви да изберем? Един щадящ начин е да се обърнем към хомеопатията и солите на доктор Шуслер – те ни дават богат избор от решения за специфичните зимни неразположения.
Някои от плюсовете на Шуслеровите соли:

  • нямат нежелани странични ефекти
  • можем да ги даваме на децата от най-ранна детска възраст
  • имат широк спектър на приложение
  • повишават естествения имунитет

Всяка от 12-те соли има различно действие, а утвърдените комбинации не замаскират симптомите, а разрешават проблема в дълбочина – като помагат на организма да си набави липсващите му минерали, които не могат да се усвоят добре от храната поради различни причини.

Особеност на хомеопатията е в комбинирането на препаратите и начина на прием, но всъщност няма нищо сложно, когато научим коя сол за какво се използва.

Не е изненада, че най-честите проблеми през зимата са добре познати на всички ни: запушен нос, болка в гърлото, температура, проблеми с дихателни пътища… Ето го и краткия зимен хомеопатичен наръчник, който може да ни бъде полезен във всяка ситуация:

Хомеопатия през зимата: при кашлица

Когато тя е с бели секрети, залагаме на: Шуслерова сол №4, тъй като тя е основната сол за здравето на лигавиците. Най-ефикасен е приемът ѝ в комбинация с Шуслерови соли №3 и №8.

Шуслерова сол №6 ни е необходима, когато секретите от кашлицата имат жълто-зелен цвят – тя е солта при хронифициращи възпалителни процеси в лигавиците. Тогава отново трябва да я приемаме с Шуслерова сол №3 и №8, защото първата овладява инфекцията, а втората се грижи за баланса на течности в тялото.

Хомеопатия през зимата: за гърло

Често първият симптом, който усещаме при вирусна инфекция, е лекото гъделичкане или болка в гърлото. Това е и предупредителният знак бързо да започнем с приема на Шуслерова сол №3.

Всъщност Шуслерова сол №3 е задължителна през цялата зима. Тя спира развитието на инфекции в тялото, повишава имунитета и е чудесен помощник с бързото си действие, което намалява риска от задълбочаване на заболяването.

Но какво да правим, ако случайно сме пропуснали първоначалните симптоми и развием гнойна ангина?

Тогава е време за Тонзилотрен и Шуслерови соли №4 и №6. Тази хомеопатична комбинация е най-добрият начин да потушим възпалението, да облекчим болката и да се предпазим от усложнения. Хомеопатичното лекарство Тонзилотрен се приема по 1 табл. на всеки час (до 12 табл. дневно) за възрастни и деца над 12 год., и по 1 табл. на всеки 2 часа (до 6 табл. дневно) за деца под 12 год.

Ако по сливиците се забелязват бели налепи, се нуждаем от сол №4 – по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до подобрение. А при жълтеникави гнойни налепи ще ни помогне сол №6 ( със същия прием). След като усетим подобрение, за още 7 дни продължаваме с Тонзилотрен (3 х 1 табл. дневно) и с Шуслерова сол №4 или №6 – по 5 табл. дневно.

Хомеопатия през зимата: при хрема

При бистра хрема трябва да приемаме Шуслерови соли №3 и №8.

При хрема с бели секрети Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №4 действат, за да облекчат състоянието и да помогнат за отделянето им.

При гъста жълто-зеленикава хрема, възпаление на синусите, дрезгава кашлица, хрипове, болки в ушите и отит, трябва да заложим на Шуслерова сол №6. Тя е особено важна при тенденция към хронични възпаления и секрети с жълтозелен цвят.

Обикновено, когато сме болни, наред с болезненото гърло, кашлицата и хремата, високата температура също не ни се разминава. Важно е да знаем кои са митовете за нея, как можем да се справим с хомеопатия и какви изненадващи ползи има тя.

Прием:

Приемът на всяка една от солите зависи от остротата на заболяването: при по-леки състояния се приема по таблетка на час, а при остри и силни неразположения по една таблетка на всеки 15 минути до облекчаване на състоянието. 

Разбира се, можем да си помогнем повече като комбинираме хомеопатичното лечение с почивка, прием на много течности и лесно смилаеми храни, богати на витамини. Добре е да изключим захарта и млечните продукти.

Не трябва да подценяваме и възстановителния период, който често се неглижира и веднага се започват ежедневните задачи и тялото се подлага на риск от нова вирусна атака, още преди да е укрепнало съвсем. Затова почивката и лечението е препоръчително да продължат още няколко дни след подобрение.

 

Виж още: 

Хранене и хомеопатия – каква е връзката?

6 безспорни ползи от хомеопатията

Излекуването на атопичния дерматит започва от клетката

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Стресът и последиците от него 

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи! 

Красива кожа в студеното време