Жена си държи главата

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Често страдате от главоболие? А знаете ли какво го предизвиква? Може би ще ви е трудно да кажете точната причина, защото съществуват над 100 различни вида главоболие, но ето как да различите поне две от тях – синусово главоболие и мигрена. 

Синусово главоболие (причинено от синузит) или мигрена? 

Как можете да разберете дали имате мигрена или синусово главоболие, за да приложите лечението, от което се нуждаете? Нека започнем с дефинирането на двете понятия и основните симптоми, с които се характеризират.

  • Мигрена 

Мигрената се усеща като силна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата. Често е придружена от гадене, повръщане и изключителна чувствителност към светлина и звук. Пристъпите на мигрена могат да продължат от часове до дни, а болката – да бъде толкова силна, че да пречи на ежедневните ви дейности.

Причините за мигрена не са напълно известни, но могат да бъдат: хормонални промени, емоционални – стрес или безпокойство, физически – умора или некачествен сън.

  • Синузит и синусово главоболие 

Синусовото главоболие най-често възниква в резултат на възпаление в синусите, което е причинено от инфекция или алергия. При възпаление синусите се запушват и се изпълват с течност. Това възпрепятства нормалното дишане и води до усещане за натиск и болка в скулите, челото и около очите. Създава множество неприятни симптоми като хрема, запушен нос, повишена температура, главоболие, намалено обоняние, лош дъх, възпалено гърло, кашлица.

Синузитът може да бъде предизвикан от множество фактори – настинка, алергичен ринит, назални полипи, изкривена носна преграда

Защо двете състояния често се бъркат? 

Мигрената и синузитът лесно могат да се объркат, тъй като симптомите донякъде се припокриват. Проучвания показват, че приблизително 90% от хората, които посещават лекар, мислейки си, че имат синусово главоболие, се оказват с мигрена.

За да бъдете напълно сигурни, че страдате от мигрена, а не от синузит, можете да си зададете следните въпроси от въпросника за ID мигрена, разработен от д-р Ричард Липтън от колежа по медицина “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк:

  1. Главоболието пречи ли на способността да изпълнявате ежедневните си дейности? 
  2. Усещате ли гадене, когато имате главоболие?
  3. Ставате ли чувствителни към светлина, докато имате главоболие?

Ако отговорите с „да“ на два от горните три въпроса, вероятността да имате мигрена е 93%. Ако отговорите с „да“ и на трите въпроса, шансът да бъдете диагностицирани с мигрена се увеличава на 98%. 

Жена си издухва носа

Какви са основните разлики между главоболието при синузит и мигрена?

Заради възпалението, синузитът често се характеризира с жълтеникави, зеленикави и много гъсти сополи, температура и лош дъх, докато тези симптоми при мигрената липсват. Тя пък често е съпроводена с гадене, слаб апетит, повишена чувствителност към светлина и звуци, както и замъглено виждане и виене на свят.

Главоболието, дължащо се на заболяване на синусите, често продължава дни или повече, а пристъпите на мигрена траят по-кратко – от няколко часа до ден-два.

И при двете състояния говорим за болка в главата, затова правилното диагностициране е ключово, тъй като от него произтича и адекватното лечение.

Как да облекчите главоболието? 

Известно е, че синузитът не обича сухия въздух, ето защо поддържането на нормална влажност в затворените пространства е повече от препоръчително. Промивките на носа също могат да помогнат за отпушването на носа. Синузитът се предизвиква от много дразнители: прах, парфюми, тютюнев дим… Хубаво е да знаете от какво се активира при вас, за да може да избягвате тези причинителите. 

Симптомите при мигрена могат да бъдат облекчени, ако наблюдавате тялото си и намерите точните причини, които я отключват. Подобряването на начина на живот също може да окаже положителен ефект. Например редовните тренировки, правилното хранене, приемане на голямо количество вода и избягването на алкохол и кафе, тъй като те дехидратират организма. 

Жена държи чаша и хапче

Защо правилното лечение е ключово?

Въпреки сходните симптоми, мигрената и синусовото главоболие имат различни лечения, затова е важно да бъде поставена правилната диагноза. Лечението за едното не е ефективно за другото. 

Известно е, че всяко заболяване започва от клетките, а за да се излекува проблемът, трябва да дадете на клетките необходимите им минерали. Шуслеровите соли на DHU правят точно това: лекуват проблема, а с него изчезват и симптомите. Терапията с Шуслерови соли гарантира адекватно, ефективно и безопасно лечение. 

Клетъчни соли при мигрена 

Шуслерова сол №7 е позната като болкоуспокояващото средство в Шуслеровата терапия. Тя помага на тялото да набави необходимата му минерална сол при мигрена, а именно магнезий. Когато в организма има достатъчно количество магнезий, той го прави устойчив на стрес и външни въздействия, които са една от основните причини за появата и на мигрена. 

За да постигнете бърз ефект, тази сол се приема като горещ разтвор: 10 таблетки от Шуслерова сол №7 се разтварят в чаша гореща вода, която се изпива бавно на малки глътки. Допълнително може да нанасяте Шуслеров мехлем №7 с леки масажни движения в областта на челото и слепоочията, както и върху шията в основата на главата. 

Комбинация при синузит 

Доказаната комбинация при синузит включва минерални соли и Цинабсин. Шуслерова сол №4 и Шуслерова сол №3 овладяват хремата с белезникав и гъст секрет. Ако синузитът е хроничен с жълто-зелен секрет, към двете соли се добавя и Шуслерова сол №6

Прием: солите се редуват през 15 минути по 1 таблетка до настъпване на подобрение. След това се пият веднъж дневно по 5 таблетки от всяка сол до пълно отзвучаване на оплакванията.

Цинабсин е лекарство, което спира възпалителния процес, намалява отока на носната лигавица, облекчава носовото дишане, премахва характерното при хрема и синузит главоболие и укрепва имунната система. 

Прием: при остро състояние възрастни приемат по 1 таблетка на всеки час, а деца под 12 години – на всеки 2 часа. След подобрение се приема 3 пъти по 1 таблетка за още 1 седмица, за да се избегне повторна поява на инфекция.

 

Виж още:
Главоболие през лятото – кои са причините?

Мит или факт: лятото идва, главоболието също

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?