Мъж с главоболие от връщането от ваканция на работа

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

Чувството ни е познато – поява на главоболие в началото на есента, което понякога е остро или мъчително слабо, но постоянно. Махваме с ръка, защото си казваме, че просто сме пренатоварени, но така не правим услуга нито на тялото си, нито на работните си задължения. А всъщност обяснение има – решение също. 

Както е редно, разбирането на самия проблем в детайли, помага той да бъде избегнат, затова нека научим първо къде е първопричината за главоболието, съпътстващо следваканционния сезон. 

Какво е всъщност следваканционен синдром?

Обикновено това е промяна в поведението ни, която е възможно да се появи след приключването на планираната почивка. Най-често се отключва, ако тя е била с продължителност поне една седмица. 

Проявата ѝ се изразява в раздразнителност, болки и напрежение в главата, проблеми с концентрацията, липса на продуктивност и незаинтересованост към работния процес. Симптомите могат да продължат до 2-3 седмици след края на ваканцията. 

Тези факти се потвърждават и от проучване, което разкрива, че при работниците, които излизат в 10-дневен отпуск, се наблюдава 29% покачване на случаите на депресия. Те са по-ярко изявени при жените, може би заради тяхната вродена по-голяма сензитивност.

Жена с главоболие през първи ден на работа след ваканция

Без ваканция – без главоболие след нея?

Не, това категорично не е решението на проблема. Все едно да кажем, че няма смисъл да спим, след като на следващия ден пак ще ни се доспи…

“Давайки шанс да опознаем света около нас, може да възродим отново онова детско чувството на любопитство, и по-важното – да бъдем по-свързани с обкръжаващата ни среда” – споделя Мелоди Отт, клиничен социален специалист от Флорида.

Броят на изследванията, които потвърждават необходимостта от почивка за всеки е неизброим. Благодарение на нея се намаляват нивата на стрес в организма. Затова е важно само да спазваме няколко важни правила, след като се върнем от ваканция, за да избегнем нежеланото напрежение и болки в главата, слепоочията и тила.

Мъж пише на компютър с главоболие след изминалата почивка

Без главоболие след ваканция – как?

Ето няколко съвета, които може да спазваме, за да се предпазим от главоболие и излишен стрес, след връщане на работното място. Дори не е необходимо да спазваме всички, а постепенно да намерим кои от тях са работещи за самите нас. 

  • Ред преди тръгване – това е нещо, което ще ни отнеме малко време, но ще ни спести много нерви в последствие. Обикновено, когато тръгваме на почивка, бързаме и търсим различни неща и оставяме къщата в безпорядък с идеята да подредим, като се върнем. Точно тогава обаче, тази дейност, допълнително ни натоварва и подсилва усещането за дискомфорт.
  • Ден за преход – може да са и два или три, стига програмата да го позволява. Ако се върнем на работа броени часове, след като сме се прибрали от ваканция, няма как да се настроим на работен режим. Затова е добре да предвидим ден, в който да направим всичко, което обикновено се натрупва след почивка и създава допълнително главоболие – пране, пазар, оправяне на багаж и т.н.
  • Планирани хубави емоции – седмицата след ваканция е особено важна, затова може още преди да заминем, да си купим билет за кино или театър или просто да планираме вечеря с приятели, които също да очакваме с нетърпение. Така натрупването на напрежение ще има своя необходим “отдушник”, който да намали негативните емоции.
  • Плавно преминаване към стария режим – по време на почивка обикновено спим до късно и ранното ставане рязко след това е огромен фактор за появата на главоболие и дискомфорт. Можем да го избегнем, като 2-3 дни преди връщане започнем да си навиваме алармата за по-рано, като ставаме, но продължаваме да си почиваме и да правим любимите ваканционни неща. Така поне тялото ни ще си припомни режима, към който ще го върнем след това. 
  • Повече, но на често – този съвет не е приложим при всеки, но все пак тук е мястото да бъде споменат. Една дълга и тотално разпускаща ваканция наистина ни изважда от работен ритъм, затова може да се помисли за вариант да се почива по-често, но за по-кратко, като така тялото не се подлага на толкова голям стрес.

Неврони при стрес и главоболие

Решение, ако главоболието все пак е налице!

Ако тези съвети могат да бъдат приложени едва при следващата почивка и главоболието вече е неразделна част от работното ни ежедневие, то можем да се справим с един съвсем натурален, но ефективен метод – минералните соли. 

Това са солите на д-р Шуслер, които влияят директно върху клетките в човешкото тяло и действат директно върху нервната система. В случая ще са ни нужни три соли, които да приемаме по 5 таблетки от всяка дневно (може да се приемат за месец и повече при необходимост): 

  • Шуслерова сол №5, която ни помага да сме заредени с енергия през деня и затова се приема сутрин. Тя помага и за подобряване на мозъчната активност и концентрацията, които са особено необходими след завръщането от ваканция. 
  • Шуслерова сол №3, която помага до клетките да достига повече кислород – особено важно при изтощение, каквото се наблюдава при следваканционен синдром. Приема се на обяд. 
  • Шуслерова сол №7, която помага на мускулите в тялото ни и на цялата нервна система като цяло да се отпуснат, за да може да се наспим пълноценно и респективно на следващия ден да сме бодри и заредени с енергия. Приема се вечер, преди лягане. 

Всички минерални соли могат да се купят и онлайн и да бъдат “нежният доктор” на нашето нощно шкафче, който да ни помогне да върнем усмивката си, макар почивката да е останала вече далеч зад гърба ни!

 

Виж още:

10 изненадващи факта за главоболието

7 естествени начина да се справите с главоболието

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Трите най-разпространени вида главоболие

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Как да се справим с главоболието през есента?

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?