Жена, която има болки в главата

Мит или факт: лятото идва, главоболието също

Защо често хората си мислят, че заради топлото време ги боли глава и какво казва науката по темата?

С настъпването на лятото неминуемо идват и по-честите разходки на открито, съпроводени с организирането на всякакви празници навън – сватби, кръщенета, рождени дни. И въпреки че тези активности ни носят радост и позитивни емоции, не трябва да забравяме, че е възможно те да окажат отрицателен ефект върху тялото ни. Продължително излагане на слънчева светлина, често придружено от по-активното ежедневие през най-слънчевия сезон, може да предизвика по-честа поява на болки в главата

За да разберем как топлината може да засили усещането за дискомфорт в главата, трябва да обърнем внимание на факта, че съществуват 4 основни вида главоболие.

Тензионно главоболие

Това е най-често срещания вид главоболие – статистически от него се оплакват 8 от 10 души. Обичайно причините за този тип главоболие са стрес или неправилна позиция на главата. Когато това се случи, мускулатурата в тази област на врата се напряга и изморява, съответно болката от нейната умора се усеща в гладката мускулатура на главата. 

Бизнес дама, страдаща от главоболие

Мигрена

Мигрената се усеща като пулсираща болка около слепоочието. В следствие на нейната поява може да усетите също гадене или непоносимост към светлина. Все още няма конкретика какво причинява мигрената, но се смята, че е свързано с висок кръвен поток към главата. Може да бъде предизвикана и от ярка светлина или хормонални проблеми.

Невралгия

Невралгиите са внезапно появили се или остри болки зад окото/очите или в областта на слепоочието. Няма достатъчно данни, които да казват какви са причините за появата на невралгиите, но се смята, че редовната употреба на алкохол е фактор за възникването им. 

Жена с остра болка в главата

Синусово главоболие

Този тип главоболие се характеризира с пулсиращи болки на нивото на челото и лицето. Напрежение около очите, бузите и челото може да бъде част от симптоматиката на синусовото главоболие. Този тип неразположение е следствие от възпаление на синусите, което най-често е причинено от алергии, настинка, неизлекувана инфекция .

Възможно ли е лятната горещина да повлияе на появата на главоболие?

Експертите твърдят, че болките в главата, които изначално изглеждат вследствие на горещината, е възможно всъщност да се дължат на дехидратация. 

Дехидратацията на клетките в тялото води до стесняване на кръвоносните съдове, което от своя страна може да причини главоболие, тъй като тялото губи вода и електролити. Следователно, когато човек е дехидратиран, е по-вероятно да получи топлинен удар, за което главоболието е чест симптом наред с други признаци като повишена телесна температура, гадене, учестено дишане и сърцебиене.

Ако често изпитвате главоболие (например, ако страдате от мигрена), дехидратацията може да е отключващ фактор за появата му. Един от начините да предотвратите болките в главата е като пиете много вода, особено когато прекарвате по-голямата част от деня навън под слънчевите лъчи.

Специалистите са категорични, че главоболието никога не трябва да се пренебрегва. А ако се случва често, трябва да посетите невролог. В случаите, в които болките в главата са придружени от други неврологични симптоми (като слабост, изтръпване, неясна реч или променена умствена дейност), е препоръчително да потърсите спешна лекарска помощ. 

Специалистите имат същата препоръка и за случаите, в които започнете да изпитвате главоболие от тип, от който не сте страдали преди (например, ако до този момент сте имали тензионно главоболие, а изведнъж усещате симптоми на мигрена), защото това може да бъде симптом на по-сериозен проблем.

Мъж, който го боли глава

Наистина ли топлото време може да предизвика главоболие?

Изследвания показват, че топлото време може да предизвика главоболие при някои хора, докато други проучвания не откриват значима връзка между метеорологичните условия и болките в главата. 

Например, в проучване с повече от 7000 участници, лекувани в спешното отделение на болница в Бостън, САЩ, е установено, че по-високите температури повишават риска от главоболие. Всъщност изследователите стигат до заключението, че за всеки 5°C повишаване на температурата, рискът от развитие на главоболие се увеличава с приблизително 7,5%.

Но други проучвания по темата не установяват подобна връзка. Малко проучване във Виена сравнява етапите на главоболие при 238 души, страдащи от мигрена,  със 17 различни метеорологични ситуации в период от 90 дни. След този тест изследователите стигат до заключението, че метеорологичните фактори имат малко или незначително въздействие върху главоболието.

Други фактори на околната среда също могат да играят роля за появата на болка в главата. Проучване, изследващо хора от Ню Йорк и щата Кънектикът, установява, че когато метеорологичните условия са фактор за мигрена, топлите дни са най-честата причина за това. Същото проучване установява, че повече хора смятат, че времето влияе върху главоболието им, отколкото в действителност остават повлияни от него.

Причините за главоболие при всеки са различни и времето може да играе роля само за някои от тях. Сред често срещаните причинители на главоболие са стрес, хормонални промени, прекомерна употреба на кофеин, високо кръвно налягане, липса на сън, лош избор на диета. За да помогнете на себе си в тази ситуация, можете да проследите симптомите си като си водите дневник на главоболието. Така бихте могли да проследите причините за появата му. Не забравяйте да се консултирате с лекар при нужда.

Жена с главоболие ще пие хапче

Какво представлява ребаунд главоболието?

Конвенционалните медикаменти могат временно да повлияят на болката в главата, но в дългосрочен план те на са оптималният избор. Възможно е след дълъг прием на такъв тип медикаменти да започнете да изпитвате така нареченото “ребаунд главоболие”, което се появява след приемане на болкоуспокояващи в повече от 15-20 последователни дни. То се случва най-често при опитите да се повлияе на мигрената.

Ребаунд главоболието е страничен ефект от прекомерен прием на обезболяващи.

Ако приемете обезболяващо лекарство за главоболието, ще повторите цикъла. По този начин е възможно да страдате от още по-чести и по-болезнени епизоди на главоболие. Този тип състояние се среща особено често при прием на лекарствени продукти, които съдържат ибупрофен, аспирин, парацетамол и кофеин (съставка, която присъства в много болкоуспокояващи с цел ускоряване на действието на останалите вещества в медикамента).

Минерални соли при главоболие

За да избегнете появата на ребаунд главоболие, можете да опитате да повлияете на състоянието си с природни средства. Терапията с Шуслерови соли – минералните соли на д-р Вилхелм Шуслер, лекуват проблема на клетъчно ниво, откъдето тръгват всички здравословни оплаквания, включително и главоболието. 

Тази терапия за лечение на главоболие включва две основни соли: Шуслерова сол №7 – главната сол при спазми, крампи, болки, и Шуслерова сол №5 – основната сол на нервната система и психиката. Сол №7 помага на мускулите в цялото тяло да се отпуснат, а сол №5 отговаря за правилното разпределение на калия в клетките (минералът, отговарящ за работата на нервната система). 

Ето как се прилага самото лечение: 10 таблетки от Шуслерова сол №7 се разтварят в топла вода, която трябва да изпиете бавно и на малки глътки. Ако главоболието е често и продължително, към сол №7 се добавя и сол №5. Сол №5 се приема сутрин от 3 до 5 таблетки, които се слагат под езика до пълното им разтваряне. Таблетките трябва да се вземат 30 минути преди хранене.

 

Виж още:

10 изненадващи факта за главоболието

Вторично главоболие – какво представлява и какви са разновидностите му

Мигренозното главоболие – как да го победим?

Трите най-разпространени вида главоболие

Синусово главоболие или мигрена. Как да ги различите?

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

Главоболие през септември: дали е следваканционен синдром?

7 естествени начина да се справите с главоболието

Умора и главоболие през пролетта – как да се справим с тях?