Жена с главоболие от стрес

Факти за стреса, които ще те накарат да се замислиш

Стресът може да бъде държан под контрол с промяна в начина на мислене и живот и чрез отблокране на клетъчните функции. 

Около 75-90% от посещенията при лекар в Съединените щати са свързани със стреса – т.е. той е основната причина за посещение на лекарския кабинет. Положението в Европа не е по-различно. Около 13,5 милиона работни дни в Стария континент се губят годишно поради оплаквания от стрес на работното място – той е един от най-големите „крадци“ на продуктивността.

Приблизително 60% от пълнолетните хора, особено по-възрастните, пият алкохолни напитки в опит да избягат от стресиращи житейски събития, което още повече задълбочава проблемите, тъй като алкохолът само създава временна илюзия за успокоение и облекчение. Да не говорим за другите негативни последици върху здравето от редовната консумация на спиртни напитки

Децата в развитите страни също вече са засегнати от стреса. 13% от малчуганите се борят с различни психически разстройства, породени именно от стреса. Процентите от тази стряскаща статистика вероятно ще се увеличават в бъдеще, сочат прогнозите.

С 20% е по-голяма вероятността човек да развие сърдечно-съдови заболявания, ако е подложен на хроничен стрес. Стресът, съчетан с неправилния начин на живот – лоша храна, прекаляване с алкохол и липсата на движение, са основните виновници за заболяванията на сърцето и са убиец номер едно в света. 

А каква е връзката на стреса със сърцето? По време на стресови ситуации се произвеждат пикови количества на хормона кортизол. При хроничен стрес, постоянното му освобождаване в организма уврежда кръвоносните съдове, ускорява сърдечната честота, претоварва сърцето, кръвното налягане се увеличава. Всичко това в течение на времето повишава риска от инфаркт или инсулт. 

Множество изследвания потвърждават и друг негативен факт: стресът състарява преждевременно. И това не важи само за външния вид, но и за вътрешните органи и системи на тялото. Дори нещо повече… Съществува 50% по-голяма вероятност човек да умре по-рано в сравнение с тези хора, които не са подложени на силен и постоянен стрес. 

Дотук беше стряскащата негативна статистика, но добрата новина е, че стресът може да се държи под контрол и да бъде овладян в екстремни ситуации.

Стресът води до изчерпване на минералните вещества в тялото, от които се нуждае всеки, за да се чувства и да функционира по най-добрия начин. Да е здрав във всеки един етап от живота си.

Минералните соли осигуряват целенасочена подкрепа за възстановяване на тези липси в тялото, така че човек да може да неутрализира всички негативи от съвременния начин на живот, включително и стреса и психическото напрежение. 

За разлика от предците си, съвременният човек не усвоява полезните вещества (нутриенти, витамини и минерали), от храната поради три основни причини: самата храна съдържа значително по-малко полезни вещества, необходими за поддържане на жизнените функции; много хора днес имат проблеми с храносмилателната система, което им пречи пълноценно да усвояват полезните вещества (усвояваме само около 20% от тях); клетките – заради стреса и модерния начин на живот – са блокирани, което на практика възпрепятства работата им.

Когато стресът е в повече, настъпват промени в биохимичните процеси на клетките – минералите престават да циркулират правилно в клетките и междуклетъчните пространства. Настъпва минерален дисбаланс с неправилно разпределение на минералите в едни органи за сметка на дефицит на дадени минерали в други. И така възникват болестите. Например, калцият се отлага в бъбреците, образувайки камъни, вместо да отива в зъбите, ноктите, косата, костната система.

Заради специфичната си структура и заради естествената си концентрация за тялото (силно разредени са), само минералните соли на д-р Шуслер успяват да преминат през клетъчната мембрана, да отблокират процесите в клетката и да възстановят минералния баланс в тях, а оттам и в цялото тяло.  

Шуслеровите соли са уникални с това, че повишават усвояването на полезните нутриенти от храната и осигуряват правилното разпределение на минералите във всички клетки и тъкани, лекувайки човешкото тяло отвътре навън.

В конкретния случай със стреса ще имаме нужда от следните оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU): 

Сутрин Шуслерова сол №2 – 5 таблетки – тази сол играе важна роля при състояния като тревожност, напрежение, стрес, нервност. 

Преди обядШуслерова сол №5 – 5 таблетки – солта, която уравновесява нервната система и психиката, зареждайки ги с енергия.

Вечер (най-добре преди лягане) – Шуслерова сол №7 – 5 таблетки – минералната сол за отпускане на тялото и ума в края на деня и подготовката им за сън.

Солите се поставят под езика до пълното им стопяване или се разтварят в чаша вода, която се изпива бавно, на малки глътки.

Антистрес програмата с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) се прилага за минимум 3 месеца, а при необходимост и повече. През цялото това време не трябва да се притесняваме, че може да се пристрастим към тях или да развием някакви странични реакции, тъй като солите на д-р Вилхелм Шуслер са 100% безопасни, което ги прави подходящи и за прием от бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора със сериозни и хронични заболявания. 

Към терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) може да добавим различни антистрес навици и практики, някои от които са изключително лесни са приложение. Качествен сън, здравословно хранене, разходки сред природата, умерени физически упражнения, дихателни практики, повече общуване с любимите хора и приятели, отделяне за време за себе си и хобито, което ни кара да се чувстваме добре. 

 

Виж още:

Стрес – какво да имаме предвид

Стрес и страх – те са в основата на болестите ни

Стресът и последиците от него

Главоболие и стрес – как да „счупим” връзката между тях?

10 изненадващи факта за стреса[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]