Млада жена, която практикува йога.

Стресът и последиците от него

“Спокойствието и самотата са истинските блага на нашето време”, е казал Пикасо. И като се замислим – наистина е така, защото в забързания ритъм на съвременния живот това са нещата, които най-много ни липсват и които понякога се оказват буквално недостъпни за нас, модерните градски чеда.

И още една мисъл, която е добре да си припомняме отвреме навреме: „Болестите не идват при човека като гръм от ясно небе, а са последица от последователни грешки срещу природата.“ (Хипократ)

Казано иначе, ако ден след ден изнемогваме в бързане да отметнем задача след задача, ако не обръщаме внимание на леките си болежки (докато не се превърнат в тежки здравословни проблеми), ако не намираме време да си почиваме и да презареждаме „батериите” си (и душата си), неминуемо ще се озовем на опашката пред лекарския кабинет.

А в центъра на цялата тази въртележка, в която живеем, се е разположил удобно Негово величество СТРЕСЪТ и командва всичките ни реакции, поведението ни, изборите, които правим, решенията, които вземаме (или избягваме да вземем), и – в крайна сметка – пътят към болестта, по който сме поели…

Жена, която гледа календара си.
Да спрем за миг, да си поемем дъх и да помислим…

Има ли измъкване от тази въртележка и има ли начин да потушим напрежението, да овладеем стреса? Трудно можем да влияем върху негативните събития, които се случват в живота ни. Невинаги можем да ги спрем или предотвратим. Но можем да се погрижим да намерим отново пътя към себе си – да се върнем към естественото си състояние на баланс и, променяйки своето отношение към събитията в живота ни, към средата около нас, променяйки своето вътрешно състояние и нагласи, можем да променим и ситуацията в наша полза. Важно е не какво ни се случва, а как ще реагираме на него.

Ако се върнем към Хипократ, според него, за да запазим равновесието и здравето си, ни помагат 4 основни стълба:

1. Достатъчно движение.
2. Спокойствие и почивка, които трябва да редуват труда активността.
3.Балансирано хранене.
4. Вътрешна осъзнатост и отговорност към света, който ни заобикаля.

Днес към четирите стълба на Хипократ можем да добавим още: балансиран начин на живот, слънце и достатъчен прием на вода, семейство и близък приятелски кръг, професия или нещо, на което сме посветили живота си (мисията, с която сме дошли на този свят), хигиена на мислите (да не попадаме в капана на негативното мислене, на гняв, на критика и др.), да сме по-близо до природата. Всички те са фактори за нашата стабилност – частите от пъзела на нашето здраве и психическо благополучие.

Освен да се погрижим добре да подредим своя „пъзел на здравето”, така че да не липсват важни части от него, можем да използваме и силата на минералите за регулиране на стреса и напрежението. Всички невромедиаторни процеси в нашия организъм са зависими от минералните вещества. Учените са установили, че когато се наруши равновесието на основните минерали в организма, настъпват определени проблеми. Ето някои примери:

  • Недостигът на калий води до повишена раздразнителност.
  • Дефицитът и нарушеното разпределение на натрия в организма води до физическо и психическо изтощение.
  • Липсата на магнезий или неговото неправилно разпределение в клетките води до невро-вегетативни нарушения и др.

Кои са Шуслеровите соли за укрепване и баланс на нервната система?

  • Шуслерова сол №5 подкрепя функциите на централната нервна система. Когато има дефицит на тази сол, има и недостиг на енергия – човек няма сили да се справи, да реагира адекватно на въздействията на околната среда.
  • Шуслерова сол №7 има изключително голямо значение за функцията на нервните клетки. Тя ни зарежда с вътрешно спокойствие, като дава сигнал на организма да релаксира. Неин партньор за подпомагането на нервната система е Шуслерова сол №2, която ни дава естествената енергия за деня, защото стимулира регенерацията, храненето, изграждането и функцията на клетките. Двете заедно поддържат баланса в тялото, за да има релаксация и благодарение на нея – градивни процеси и създаване на енергия.

Млада жена, която медитира.

Как да използваме силата на минералите в наша полза?

Следната антистрес програма с Шуслерови соли ще помогне за овладяване на състояния като стрес, безпокойство и безсъние, напрегнатост и повишена раздразнителност поради напрегнатия ритъм на живот, при това без странични ефекти или опасност от развиване на зависимост и без нежелано токсично въздействие:

Приемът на тази комбинация Шуслерови соли помага за регулирането на ежедневния стрес, стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията. В самото начало на деня зарежда с енергия и добро настроение, а вечерта спомага да се отпуснете и да се радвате на спокоен сън. Препоръчва се при панически атаки, силен стрес, депресивни състояния, физическо и умствено изтощение и други. Програмата може да се изпълнява няколко пъти в годината, с ежедневен прием на солите в продължение на 2-3 месеца, или непрекъснато при необходимост.

 

Виж още:

Виж още:

Косопадът – митове vs факти

Факти за стреса, които ще те накарат да се замислиш

10 изненадващи факта за стреса

Косопад: как да го пребориш?

Стрес – какво да имаме предвид