Стрес и страх – те са в основата на болестите ни

Как да овладеем високите нива на стреса в живота си, как да се преборим със страховете, които ни измъчват? Събрахме специално за вас съветите на опитни Шуслерови терапевти за овладяване на повишената тревожност, депресивни състояния, панически атаки, изтощение, главоболие, смущения в съня и други здравословни оплаквания, следствие на дистрес.

Пандемия, война, разруха… Никой от нас не е предполагал, че ще бъдем изправени лице в лице срещу подобни заплахи. Как събитията от последните години ще се отразят на живота ни сега и в бъдеще? Как ще преодолеем всичко това – дали ще се справим?

Стрес – тревожност – страх… Какви са последиците от тях?

Човешкият организъм е съвършена система, в чиято клетъчна памет се регистрират и запаметяват стресорите, с които се сблъскваме, при това за много години назад във времето.

Клетката помни – тя се променя под въздействие на обкръжаващата ни среда и нашите мисли. Ако тялото е постоянно в състояние на отбрана, болестите настъпват. Как се случва това?

Когато клетката натрупа в програмата си прекалено много стрес, тя взема мерки – заключва се, за да избегне неизбежната поради стреса дехидратация, спира както да освобождава, така и да приема ценни вещества. Нарушават се клетъчното хранене и изчистването на токсините, създадени в резултат на нейната ежедневна работа, на нейния метаболизъм.

През каналчетата на клетъчната мембрана преминават и сигналите на различните минерали, които изграждат всички тъкани в тялото. Когато тяхното преминаване не е възможно, в клетката настъпва минерален дисбаланс. Минералният дефицит е първият сигнал за настъпващо болестно състояние. Повишава се киселинността в тъканите, намалява жизнената енергия, започват процесите на вътреклетъчно възпаление. В условията на хроничен стрес тялото не успява да включи изцяло и своята имунна защита. И тъй като се нуждае от допълнителни ресурси, за да подсигури защитата си, то  изключва процесите регенерация и растеж. Така започват болестите.

Какви са първите прояви на хроничния стрес?

Когато сме изложени на хроничен стрес повече от година, това води до дистрес синдром. Симптомите на дистрес са различни при отделните хора, но най-честите са: постоянна тревожност; обърканост; паник-атаки; хипертонични кризи; агресия; депресия, апатия, мигрена, нарушена концентрация и др. С течение на времето се стига и до появата на автоимунни заболявания.

Всяка една силна емоция (и негативна, и позитивна) води със себе си определени придружаващи мисли и поведенчески модели, а с тях възникват и комплексни физиологични изменения. Така че, човек трябва да бъде балансиран и емоционалното му състояние да е стабилно, за да не стартират болестотворни процеси.

Как да се преборим със стреса и страховете си?

Може би не се замисляме, че когато работим по цял ден на изкуствена светлина, се лишаваме от основния си източник на енергия – слънчевата светлина. Така се стига до енергиен дефицит на организма, защото само храната като източник на енергия не ни е достатъчна.

Психологичният стрес си причиняваме ние самите, когато изпитваме вътрешна дисхармония. Ако променим гледната си точка към събитията в живота ни и потърсим усещането за баланс, стресът изчезва. За липсата на движение също сме отговорни самите ние – движението е основен фактор, който ни поддържа стабилни. Заседналият начин на живот е причина да излизаме от ритъм и баланс.

Забравяме да пием вода и живеем в състояние на постоянна дехидратация. Към това се добавят замърсяването от околната среда, на което сме изложени, както и медикаментозният стрес от антибиотици и други клетъчно потискащи медикаменти.

Не можем да излезем от състоянието на дистрес, ако има минерален дисбаланс. За да се излекува тялото, трябва да се тръгне от началото на болестта – да се възстанови баланса на клетъчно ниво. Заключената от стрес клетка се повлиява изключитeлно бързо и благотворно от лечението с минералните соли, които преминават свободно през клетъчната мембрана:

  • При състояние на хроничен стрес може да ни помогне утвърдената антистрес комбинация с Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: сол №2 калциев фосфат, №5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Всички те са фосфорни соли, които веднага възстановяват и регулират енергийния ни баланс. Подходяща комбинация и за преодоляване на силни страхове, повишена тревожност и нервност. Препоръчителна е и при по-тежки случаи като панически атаки и депресии. Ето как да я използвате: сутрин – Шуслерова сол №2, по 5 таблетки; до обяд – сол №5, по 5 таблетки; вечер – сол №7, по 5 таблетки.
  • Шуслерова сол №2 помага за възвръщането на баланса при нервност, стрес, повишена тревожност. При дефицит на Шуслерова сол №5 в организма се наблюдават оплаквания от: сърцебиене със страх, лошо настроение, отслабване на паметта, загуба на енергия за живот. А дефицитът на Шуслерова сол №7 води до нервно и депресивно настроение, безсъние или смущения на съня, забавяне на мисловния процес и др.
  • Освен солите под формата на таблетки, за всеки е подходящо и втриването на Шуслеров мехлем №5 в т.нар. „зони на страха” (областта на слънчевия сплит и вътрешната страна на коленете). Това може да се прави регулярно всеки ден или по време на пристъп на страх или паника. Помага времетраенето на неприятното събитие да е по-кратко и да премине по-леко.
  • Тази антистрес програма може да се прилага няколко пъти в годината, по 2-3 месеца, а при необходимост и без прекъсване. Няма никакви нежелани странични ефекти и не съществува опасност от развиване на зависимост. Може да се комбинира с всеки друг вид терапия, без опасност от лекарствено взаимодействие.
  • При чести оплаквания от мигрена и главоболие, включително в резултат на силен стрес – добри резултати показва приложението на Шуслерова сол №7 под формата на „Гореща 7“ – 10 таблетки от солта, разтворени в топла вода, която се изпива бавно, на малки глътки.
  • Стресът много често води и до хипертонични кризи, които също могат да се облекчат с Шуслерова сол №7 – тя спомага за релаксация на тъканите, на мозъка и цялото тяло, използва се и при сърцебиене. Взима се по 1 таблетка на всеки 15 минути до нормализиране на кръвното налягане. При хипертония Шуслеровата терапия е съпътстваща основното лечение.

  • При физическо и умствено изтощение, проблеми с концентрацията и паметта – комбинацията на Шуслерови соли №3, №5 и №7 зареждат тялото и ума със сили, енергия и мотивация. Сутрин се приема сол №5, по 3 табл.; на обед – сол №3, по 3 табл.; и вечер преди сън – сол №7 като „Гореща 7“ (10 табл. разтворени в чаша топла вода, която се изпива бавно, на малки глътки). Сол №5 калиев фосфат зарежда с енергия и добро настроение за деня. Сол №3 железен фосфат подпомага концентрацията, подобрява транспорта на кислород в организма и дава сили. Допълнителна полза от приема на сол №3 е, че тя подпомага имунната система, която е отслабена в състояние на стрес. Сол №7 магнезиев фосфат действа релаксиращо и подобрява съня.
  • При проблеми със съня, включително под влияние на силен стрес – при безсъние или трудности при заспиването вечер, непосредствено преди лягане се приема „Гореща 7“ – 10 таблетки от сол №7, разтворени в топла вода, която е изпива бавно, на малки глътки.

 

Виж още:

Виж още:

Факти за стреса, които ще те накарат да се замислиш

10 изненадващи факта за стреса

Стрес – какво да имаме предвид