жена под стрес

Бърнаут – болестта на нашето съвремие

Имаш ли амбиции да се докажеш в работата си, имаш ли енергия да работиш седмици наред без достатъчно сън и почивка? Пренебрегваш ли нуждите си, защото нямаш време дори да помислиш за себе си? Ако отговорите на тези въпроси са ДА!, възможно е да се намираш на прага на бърнаут – срив, който води след себе си много сериозни последствия.

Често човек разбира за състоянието си, когато вече е късно. Процесът на „прегаряне” е започнал още преди месеци – във времето, когато е мислил, че просто работи усилено и е очаквал плодовете на своя труд.

Плодовете обаче се оказват изгнили отвътре… Не са награди, похвали и печалба, а тотално психическо и физическо изтощение, липса на радост от живота и дори на желание за по-добър живот, недостиг на енергия и сили, безсъние, депресия и болести…

Бърнаут синдромът е резултат на хронично излагане на стрес и напрежение. От него страдат както мениджъри на най-високи позиции, така и редови работници. Общото между тях е тяхната висока отдаденост на работата и силното им чувство за отговорност. Състоянието на бърнаут може да отключи сериозни хронични заболявания.

Какво да направиш, ако усещаш, че си на края на силите си?

Ако се чувстваш изморен до такава степен, че дори почивката и сънят не помагат, ако страдаш от безсъние, болки в стомаха или главоболие, ако си раздразнителен и бързо избухваш, чувстваш се песимистичен и обезверен, ако ти е трудно да забравиш за проблемите, да се отпуснеш и да се забавляваш, крайно време е да смениш курса, по който е поел животът ти, тъй като определено си на път да „прегориш”. Направи необходимите промени сега – без отлагане, тъй като здравето ти е сериозно застрашено!

уморена жена

Използвай тези 10 ефективни стратегии за овладяване на стреса в ежедневието. С тяхна помощ ще се разтовариш от напрежението, ще се заредиш с повече енергия и сили и ще се върнеш към състоянието на баланс.

1/За да успееш да постигнеш баланс между работа и личен живот, е важно да ограничиш труда в извънработно време. Именно натрупването на тези извънредни часове работа, които всъщност са ни нужни за почивка и възстановяване (за „презареждане на батериите”), в крайна сметка води до „прегаряне” в работата. Опитай да погледнеш реално живота си отстрани и да помислиш върху въпроса: има ли работа, заради която си струва да разрушиш здравето си и взаимоотношенията си с най-близките си?

време за семейството

2/Поискай допълнителна подкрепа – както от работодателя си, така и от близките си. Спри сам да се пъхаш в ролята на „товарното магаре”! Няма незаменими хора, колкото и да ни се струва така по отношение на нас самите. Да се освободиш от част от товарите, които носиш в момента, е фактор, от който зависи твоето здраве.

3/След края на работния ден спри да проверяваш служебния мейл, телефон и скайп. Това е важно, за да може мозъкът да „изключи” от работен режим и да премине на режим почивка. В противен случай не можеш да си осигуриш пълноценния сън, от който се нуждаеш.

4/Ключовите фактори за регулиране на стреса са: достатъчно сън, добро хранене, свободно време, в което се занимаваш с нещо любимо за разтоварване (четене, музика, рисуване и др.), много движение, слънце, вода и… Шуслерови соли!

жена рисува

5/Солите на д-р Шуслер са незаменим помощник в стресови ситуации – ето защо:

  • Стабилизират психиката и нервите.
  • Помагат за преодоляването на панически атаки, силен стрес.
  • Подпомагат релаксацията при вътрешно безпокойство.
  • Връщат баланса при депресивни състояния, страхове, изтощение, тревожност, напрегнатост.

Използвай ги по следния начин:

  • Шуслерова сол №2 – сутрин, помага при нервност, стрес, тревожност, изтощение.
  • Шуслерова сол №5 – на обед, стабилизира нервите, психиката, зарежда с енергия.
  • Шуслерова сол №7 – вечер, за релаксация при вътрешно безпокойство.
  • Комбинирай с Шуслеров мехлем №5, с който се масажират 1-2 пъти дневно областта на слънчевия сплит и вътрешната част на крака при коляното – при засилени страхове и безпокойство.

Приемат се по 5 табл. дневно от всяка сол – за бързо повлияване в рамките на 10 дни, след което е добре да се продължи с поддържаща терапия с по 3 табл. от всяка сол дневно, за дълъг период от време (2-3 месеца, при необходимост и повече).

6/Намали източниците на стрес в живота си, като си поставиш граници – умствени, физически и емоционални, които не бива да преминаваш, за да не изпадаш в състояние на стрес.

7/Избягвай тези погрешни стратегии за разтоварване от стреса – жените редовно използват похапването и шопинга като антистрес терапия, а мъжете предпочитат за целта алкохола и хазарта. И двата пола прекаляват със сърфирането в Интернет и гледането на телевизия в опит да разпуснат напрежението след натоварен ден. За съжаление всички тези занимания нанасят повече вреди, отколкото някакви ползи.

8/Нуждаеш се от минимум 7 часа сън в денонощието. При липса на регулярен сън се повишават нивата на кортизол (хормонът на стреса). Пълноценният сън предпазва и от поява на депресивни състояния.

9/Сутрешна гимнастика – тя ще ти помогне да се заредиш с енергия за предстоящия ден. Няма значение какъв вид упражнения ще избереш, достатъчно е, че ще се раздвижиш! През деня – опитай да се поразходиш през обедната почивка, вместо да хапваш набързо в офиса. Ходенето по принцип е полезно за освобождаване от стреса, а ако има парк наблизо, ефектът ще е двойно по-добър.

жена практикува йога

10/Позитивното мислене и смехът са изключително важни като превенция на професионалното „прегаряне“. Подбирай книгите и филмите в свободното си време –нека са със забавна тематика. Ограничи гледането на телевизия, особено в късните часове на деня (след 20 ч.) и най-вече новинарските предавания.

 

Виж още:

10 изненадващи факта за стреса

Стрес – какво да имаме предвид