Две жени с детоксикиращи зеленчуци

Детоксикация – безспорни ползи за здравето

Изчистването на организма от токсините не е еднократен акт, а философия и начин на живот, които гарантират здраве и дълголетие.  

Детоксикация е процес на изчистване на организма от токсини и вредни вещества, свързани с нездравословно хранене, употреба на алкохол и наркотични вещества, прием на тежки медикаменти. Замърсяването на околната среда също е сред водещите фактори за натрупване на токсини. 

Постоянно прочистване

Благодарение на черния дроб нашето тяло е в постоянен режим на детоксикация – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. 

За да неутрализира микроорганизмите в кръвта – бактерии, гъбички, вируси, паразити и други патогени, черният дроб филтрира около 2 литра кръв всяка минута или около 380 литра кръв всеки ден. Уникално, нали! 

Ако черният дроб се претовари, функционирането му се нарушава и е възможно постепенно натрупване на токсични вещества в тялото. 

Това е свързано с тлеещи възпалителни процеси в тялото, като външно може да се проявява под формата на: главоболие, мигрена, наддаване на тегло, умора, липса на енергия и летаргия, лош тен… Но по-лошото: има ли възпаление някъде в тялото, това е началото на по-сериозни хронични заболявания. 

Ако често човек се буди през нощта, това е знак за претоварване на черния дроб. А защо се получава така? Черният дроб е най-активен през нощта, затова трябва да му осигурим време и спокойствие, за да си свърши работата добре, а това ще стане, когато качественият сън е гарантиран.

Друга важна задача на черния дроб е да подсигури баланса на хормоните. Ако “пречиствателната станция” на тялото не функционира оптимално, хормоните са в дисбаланс. И това отключва множество сериозно здравословни проблеми.

Например излишъкът от хормона естроген може да доведе до предменструален синдром, наднормено тегло, синдром на поликистозни яйчници, акне, преждевременно повяхнала кожа, загуба на активната мускулна маса, изтъняване на плътността на костите и др. 

Ето защо е изключително важно да поддържаме черния дроб в добро здраве, запазвайки неговата жизненоважна функция в отлична форма. 

Микробиомът и детоксикацията 

Друга система, която също има важна функция за детоксикацията на тялото, е храносмилателната. За нея науката уточнява и следния уникален факт: около 80% от имунните клетки се намират в храносмилателната система.

Когато червата са в добро здраве, те поддържат в норма нивата на серотонина (хормонът на щастието) и мелатонина (хормонът на съня), гарантирайки дълбокия и спокоен сън. 

Ако микробиомът на червата е в баланс, тялото детоксикира правилно и имунната система е перфектно подготвена за изненадващи срещи с всякакви инфекции – вирусни, бактериални, гъбични

Добрата перисталтика (много хора днес в развитите страни страдат от запек), е важна гаранция, че тялото редовно се отървава от всичко излишно. 

Външен детокс

Кожата, която е най-големият орган в човешкото тяло, играе ключова роля в елиминирането на вредните токсини и извеждането им навън чрез потта и отделянето на мъртви клетки. 

Кожата често е огледало на вътрешното състояние на организма. Когато тя страда, това е знак, че нещо вътре не е наред. Затова и за нея трябва да се грижим подобаващо. Повечето хора в модерните общества, особено жените, са готови да дадат големи суми за скъпа козметика, забравяйки, че грижата за кожата е най-вече отвътре. 

А какво обича кожата? Повече вода, пресни зеленчуци и плодове, сурови ядки и по-малко преработени храни.

Купа с детоксикиращи храни

Храната като детокс

Консумирането на прекомерно количество рафинирани въглехидрати причинява бързо покачване на нивата на кръвната захар, последвано от неизбежен спад на захарта. Именно това колебание в кръвната захар е основната причината за изпитване на умора и летаргия малко след консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати. 

Спасението е в детоксикацията, която води до повишаване на енергийните нива заради елиминирането на възпалителни храни и замяната им с пресни зеленчуци, плодове и добри източници на протеини.

Един от основните симптоми на нарушение в чернодробната функция е т. нар. “мозъчна мъгла” – неспособност, затруднения във фокусирането или концентрацията, лоша памет и липса на яснота на мисълта. Здравословното хранене е ключов фактор за добрата детоксикация на тялото – рафинираните, бързите храни, ни накарат да се чувстваме уморени и с понижени мисловни процеси. Подобрението се забелязва, когато ги изключим за известно време от ежедневното си меню. 

Изчистването на тялото от токсините оказва положителен ефект и върху психическото здраве, намалявайки стреса, тревожността и депресията. И подпомага по-доброто разположение на духа. 

Детоксикацията води и до загуба на излишните телесни килограми, тъй като човек започва да приема храни с по-високо съдържание на полезни вещества за сметка на храни с повече калории. А ако принципите на детокс храненето станат начин на живот, но без се изпада в крайности, то ползите за здравето стават още повече. 

Шуслерови соли за детоксикация

Клетъчни соли

Детоксикацията на организма може да бъде подпомогната и с минерални соли, които имат уникалната способност да действат още на клетъчно ниво, зареждайки най-малките единици в тялото с липсващите минерали и възстановявайки по този начин правилното им функциониране. 

Когато определени минерали липсват, клетъчната активност е блокирана и тъканите и органите в тялото не работят в синхрон. До този извод през 19 век стига немския доктор Вилхелм Шуслер, който открива, че за да е здрав човек, се нуждае от 12 основни минерални соли, които днес в негова чест се наричат Шуслерови соли.

Програмата за детокс включва следните четири оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – №6, №8, №9 и №10. 

Комбинацията от тези соли не е случайна, защото:

Шуслерова сол №10 има уникалната способност да изчиства клетките и пространството между тях от токсини и отпадъчни вещества.  

Шуслерова сол №6 изхвърля токсините и отпадъчните вещества извън тялото, като едновременно с това неутрализира възпалителните процеси. 

Шуслерова сол №8 отговаря за възстановяването на водно-солевия баланс в клетките.

Шуслерова сол №9 участва в обмяната на веществата и отговаря за поддръжката на алкално-киселинното равновесие. 

Как се приемат? По 5 таблетки от всяка сол се разтварят в бутилка с вода (500 мл или повече), която се изпива на малки глътки в продължение на деня. Приемът продължава 2-4 седмици, при необходимост и повече.  

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) не притежават никакви странични ефекти, не водят до привикване, може да се комбинират с всичко – конвенционални и алтернативни методи на лечение. Напълно безопасни са, ето защо могат да се приемат от бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, както и възрастни хора с хронични заболявания. 

Детоксът като философия

Детоксикацията на организма е философия, а не определена диета, както много хора си мислят. Тя не означава просто прием на фрешове, смутита, чайове… Стремежът е към пълното елиминиране (или поне значително ограничаване) на петте групи храни с най-висок възпалителен индекс: захар, месо, млечни продукти, алкохол и глутен. 

Тук много хора ще попитат: тогава какво да ядем? Изборът е голям: сезонни пресни зеленчуци и плодове, сурови ядки, различни видове варива като боб, леща, грах, просо, нахут, чия, киноа и др.

 

Виж още:

Отслабване чрез фастинг – какви са ползите?

Здравословно отслабване – какво е важно да знаеш?

Детоксикиращи диети: факти и митове

8 знака, че тялото има нужда от детокс

10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото

Детоксикация и отслабване преди лятото в три стъпки

Когато тялото крещи: детоксикация!

Зашо есенната детоксикация е повече от задължителна?