детокс зеленчуци

Защо есенната детоксикация е повече от задължителна?

Хубаво е човек поне два пъти в година да прави детоксикация на тялото си. Първият път трябва да е през пролетта, за да изчисти организма си от всички токсини, натрупани през зимата, заради повишения прием на лекарства, занижения такъв на витамини, по-тежките храни и заседналия начин на живот…

Второ повторение е необходимо през есента, за да се подготви имунната система за предстоящите студени месеци, в които хремата, настинките и грипните вируса са в пика си. 

В контекста на пандемията от COVID-19 есенната детоксикация е не само препоръчителна, но и задължителна, защото засега най-сигурният начин да се справим с този коварен коронавирус е да подсилим имунитета си. 

Предимства на есенното пречистване 

Пречистването на клетките от оксидантния стрес, натрупаните отпадъчни вещества и отрови възвръща баланса във всички системи в тялото, особено в черния дроб и бъбреците, белите дробове и стомашно-чревния тракт, както и лимфата. 

Есенната детоксикация действа и като адаптоген за организма – намалява усещането за отпадналост и умора, действа като антистрес терапия, помага на тялото бързо да се приспособи към променливите температури и студа навън. 

И ако това не е достатъчно, ето още… 

Есенното прочистване на организма помага да се свалят излишните килограми, прави кожата по-чиста, млада и сияйна, повлиява и на психиката, карайки ни да се чувстваме по-удовлетворени от живота, по-спокойни и в добро настроение. 

 

детокс смути

 

Есенният детокс има и друго голямо предимство – това е сезонът с най-голямо изобилие от пресни плодове и зеленчуци, които са най-важният компонент в този процес. Затова, ако има място за колебание, то трябва да е свързано само с това как да се направи изчистването на тялото. Ето няколко полезни съвета и насоки:

Ако имаме сериозно заболяване, преди да направим есенен детокс на тялото, трябва да се консултираме с личния си лекар или със специалиста, който ни лекува. 

Как се прави есенният детокс? 

За да се каже, че тялото е изчистено на 100% обаче, детоксикацията задължително трябва да се случи и на клетъчно ниво. А за да стане това факт, са нужни солите на немския доктор Вилхелм Шуслер, притежаващи уникалната способност да преминават през мембраната на клетките, които често са стресирани и блокирани от токсините в тялото. 

Шуслеровите соли са минерални субстанции в естествена концентрация за тялото, което им позволява безпроблемно да проникнат в клетките и да възстановят баланса в тях. Те усилват и усвояването на полезните вещества, чийто прием се увеличава по време на детокс диетата.

За да се подсили предстоящата детоксикация, трябва по-рано да се започне с приема на оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз по следната схема:

  • Сутрин: Шуслерова сол №10 – солта на отделителната система и детоксикацията.
  • На обяд: Шуслерова сол №8 – солта на баланса на солите и течностите.
  • Вечер: Шуслерови соли №6 и 9 – първата е солта при хронични възпаления, а втората – солта на обмяната на веществата.

Дозировка: в продължение на месец всеки ден се взимат по 4 таблетки от всяка сол, които могат да се смучат или да се разтворят в чаша вода. Пие се бавно и на малки глътки. 

Етапи на пречистване 

И докато се взимат клетъчните соли на доктор Шуслер, трябва да се премине през три важни стъпки: подготвителна седмица, седмица на същинския детокс, захранваща седмица.

За да не е шокиращо за организма, трябва да се направи подготвителен (загряващ) етап от една седмица преди същинската детоксикация. Изключете постепенно вредните храни от менюто си и минете на по-разтоварващ хранителен режим.

Същинското пречистване също продължава една седмица, през която от менюто се изключват захарните и тестени изделия, месото и млечните продукти, мазнините и кафето, газираните напитки.

Детокс менюто включва сутрешно пиене на топла вода на малки глътки, вода с лимонов сок или с ябълков оцет на гладно. През целия ден се консумират само пресни плодове и зеленчуци; фрешове и (зелени) смутита; достатъчно количество вода според килограмите. 

 

детокс масаж

 

Вътрешното изчистване на тялото трябва да бъде съчетано и с външно – всекидневни физически упражнения. В това отношение полезни са редуването на горещ със студен душ; сауна; вани с магнезиеви кристали; масажи; йога; тренировки, при които има интензивно потене, чрез което се изхвърлят много токсини, например скачане с въже; дълги разходките сред природата…

Захранването (постепенното преминаване към нормалния хранителен режим) е по-важно от самия процес на детоксикация, защото не само, че може да обезсмисли постигнатото, но и да навреди допълнително. 

И захранването продължава една седмица, като включва плавно добавяне към едно от храненията през деня на зеленчукови супи; бобови и зърнени култури като кафяв ориз, елда, киноа, просо, леща, грах. Към средата на седмицата може да се прибавят сурови ядки, а след петия ден – кисело мляко, яйца и риба.

И най-важното… През цялото време на детокс режима трябва да сме в прекрасно разположение на духа и да не позволяваме на малки спънки да ни попречат да стигнем до крайната цел. Не трябва да забравяме, че всичко, което правим, е за наше добро, а резултатът тепърва предстои да се види и оцени.

 

Виж още: 

Детоксикация – безспорни ползи за здравето

10 хитринки, които ще подготвят имунната система за есента

Детоксикиращи диети: факти и митове

8 знака, че тялото има нужда от детокс

10 правила за наистина ефективна детоксикация на тялото

Детоксикация и отслабване преди лятото в три стъпки

Когато тялото крещи: детоксикация!

Как да преживеем зимните месеци с добро настроение и без болести?