Жена практикува спорт по време на бременност

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Ако разглеждаме бременността по седмици, може да разграничим няколко периода, в които са подходящи определени спортове и активности. Добре е да сме запознати с тях и да се движим, за да може по този начин да помогнем на собственото си здраве, но и на това на нашето бебе. 

Преди да започнат спортните активности, е добре да се консултираме с проследяващия лекар, защото всяка бременност е различна и трябва да сме наясно дали конкретно при нас няма някакви противопоказания. 

Забранените територии

Независимо от гестационната седмица и развитието на плода, има спортове, за които е по-добре да забравим: 

 • активности, при които има разлики в налягането, като гмуркане, скачане с парашут и пр. При тях има опасност от образуване на опасни газови мехурчета в тялото (газова емболия). 
 • активности, при които има риск от падане – групови спортове, каране на колело и пр. От една страна по време на бременност се нарушава чувството за баланс, а от друга – минералите в тялото се разпределят по различен начин и костите стават по-слаби. 

Калцият в тялото е необходим за изграждането на костите и зъбите на бебето, като помага и за деленето на клетките и нарастването на плода. Затова е препоръчителен приемът на калциев фосфат, Шуслерова сол №2, по 3-5 таблетки дневно, особено през третия месец.

Калций, който е полезен по време на бременност

 • някои дейности не са препоръчителни за конкретни периоди, ако разделим бременността по седмици. Примерно след първия триместър вече матката нараства и трябва да се избягва всякаква активност, при която се лежи по гръб, тъй като така могат да се притиснат важни вени, което да доведе до нарушения в кръвообращението. 
 • не са препоръчителни горещите вани и сауни. И без друго телесната температура при бременната жена е завишена и изпотяването се случва по-често и по-бързо от обикновено. В допълнение е важно да се поддържа максимален комфорт при дишане, защото коремът оказва натиск върху диафрагмата и то по принцип е затруднено. 

Независимо от този списък или показания на лекаря, всяка друга физическа активност трябва да бъде спряна, ако тя води до какъвто и да е дискомфорт.

Жена се разхожда по време на бременност

Бременност по седмици – препоръчителни активности

Независимо в коя гестационна седмица сме, имаме нужда от поне два часа и половина аеробна дейност на седмица – по време на цялата бременност. Не е необходимо те да се практикуват наведнъж – могат да се разделят на по 30 минути всеки делничен ден. 

Аеробните активности дават енергия, осигуряват здраве на сърцето и белите дробове, помагат да задържим теглото в нормални граници, да се справим с редица дискомфорти като болки в гърба, запек, безсъние, подуване на краката и стъпалата. 

Какво е позволено и препоръчително? 

 • може да се прави по-бърза разходка.
 • плуването не напряга ставите и мускулите и помага при болки в кръста. 
 • каране на велоергометър, при който няма опасност от падане.
 • йога, пилатес, при условие, че се каже на инструктора, че сме бременни или се ходи на специализирани занимания за бъдещи майки. Тези активности са много полезни и могат да помогнат на тялото да се подготви за раждането. 

Жена плува по време на бременност

Всяка една активност или спорт носи доказани ползи: 

 • намалява риска от усложнения по време на бременността. Доказва го проучване от 2017 г., в което жените, присъствали на фитнес тренировки, са били по-малко склонни от развиване на гестационен диабет и риск от непланирано цезарово сечение. 
 • спомага за поддържане на нормално тегло и по-малко усложнения при раждане – проучване, направено в Испания, показва, че жените, които са правили упражнения три пъти седмично са наддали по-малко килограми и при тях се е наблюдавал по-малък брой бебета с наднормено тегло – фактор за възможни усложнения по време на раждане.
 • по-бързо възстановяване след раждане – доказва го проучване, направено през 2012 г., в което жените, които са били физически активни през периода на бременността, са се възстановили много по-бързо от другите и са успели да влязат по-лесно в обичайния си ритъм.Жени практикуват йога по време на бременност

Други важни съвети за всяка гестационна седмица

Добре е да следим развитието на плода и промените, които се случват в тялото ни. Затова от голяма помощ може да ни е календарът на бременността. От него може да научим как да набавяме необходимите за бебето и за нас минерални соли под формата на Шуслерови соли

Така може да бъдем спокойни през деветте месеца и да сме максимално подготвени за всякакви често срещани проблеми по време на бременност, да осигурим на тялото всичко необходимо, за да има и добър имунен отговор

Взетите навреме мерки – физическа активност, здравословно хранене и набавяне на минерални соли – са най-добрият подарък, който може да подарим на своето дете, още преди да се е родило. Така ще може срещата ни след 9 месеца да бъде освен дългоочаквана – спокойна и щастлива!

За още полезна информация за бременността през всички гестационни седмици, разгледайте нашия Календар на бременността.

 

Виж още:

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба