бременност по седмици

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Вторият триместър започва от 14-тата гестационна седмица и продължава до 27-мата. Тогава неприятните симптоми като гадене и повръщане са отшумели и започва активният растеж и развитие на бебето. Затова е важно да научите как да подпомогнете и подсилите вашия организъм с максимално количество полезни вещества, които да допринесат за нормалното развитие на плода.

Как се развива плодът през втория триместър?

Всяка гестационна седмица започва с трепет, защото бебето се развива буквално с часове. Нормално е и вие все по-често да си задавате въпроса: какво точно се случва с него сега?

Краткият отговор е – повече, отколкото можете да си представите! 

За да бъдем по-конкретни: около четиринадесетата седмица от бременността костите на детето са започнали да се втвърдяват, а кожата му започва да се удебелява и вече не е прозрачна.

Само две седмици по-късно идва и вълнуващият момент, когато става ясен и отговорът на въпроса: момче или момиче?

 

бременност по седмици

 

Движенията на крайниците му стават все по-координирани и ще могат да се видят по време на ултразвуковите изследвания. Не забравяйте обаче, че през повечето време бебчето спи, но някои шумове и движения могат да го събудят. 

През осемнадесетата седмица можете активно да слушате музика и да говорите на бебето, защото то ще започне да чува звуци. Още по-приятно е, че съвсем скоро ще можете да усетите отчетливо неговите движения в корема ви. 

След 21-вата седмица настъпва и още един вълнуващ момент, когато се поставят основите на извънутробното хранене – тогава се развива сукателният рефлекс на детето и започва да смуче палеца си. Само четири седмици по-късно бебето вече ще може да реагира на познати звуци, като вашия глас например.

Ето колко много неща знаете, че ще се случат, но въпреки това сигурно продължавате да си задавате въпроси…

Какво трябва да правите през седмиците от втория триместър?

На първо време – насладете се на този период. През тези гестационни седмици е прекрасна идея, ако имате възможност, да си подарите и почивка. След като неприятните симптоми са отшумели, можете да отидете на кратка екскурзия или да правите чести разходки на чист въздух сред природата. 

Леките и умерени упражнения, когато са одобрени от вашия лекар, са чудесен избор, тъй като физическата активност подпомага развитието на бебето в този период: движението подобрява кръвообращението ви, а това носи по-бързо и повече кислород на плода. 

Напълно нормално е да усещате апетитът ви да се увеличава и да имате нужда от повече храна, за да се чувствате сити. Въпреки това, трябва да се научите да контролирате приема на хранителни вещества през втория триместър, като избягвате бързите въглехидрати, пакетираните, пържени и пълните със захар, но празни откъм полезни вещества, изкушения. 

С нарастването на плода е възможно по-често да започнат да се появяват киселини – в такъв случай е много важно да разберете кои храни ги провокират, както и да се храните по-често, но с по-малки количества храна. Оптималният вариант е да разпределите храната между 5-6 хранения дневно, но все пак е важно да знаете…

На кои храни трябва да наблягате през този период?

Както вече казахме – сладкото и тестеното не са за предпочитане, защото не носят нищо полезно за вас, и за бебето. Вместо това е добре да заложите в храненията си протеин – той е основният строителен материал на клетките. Можете да редувате яйца, мляко и месо, но не е необходимо изцяло да разчитате на протеин от животински произход. 

Важно е да намерите баланса и да включвате и растителен такъв като: леща, боб, киноа, ядки (като внимавате с количествата, защото са доста калорични, макар и богати на полезни мазнини, които също са необходими).

 

бременност по седмици

 

Наред с честото и разнообразно хранене, е добре да обърнете внимание и на фибрите – те са нужни, тъй като във втория триместър червата започват да стават лениви, заради увеличаването на хормона прогестерон.

Старайте се веднъж или два пъти седмично да хапвате риба, защото тя е незаменим източник на протеин, желязо и цинк, омега 3 мастни киселини, които подпомагат пренаталното развитие на мозъка.

Не забравяйте да си набавяте и пробиотици: киселото мляко и естествено ферментиралите храни, се грижат за здравето на стомаха и червата.

 

бременност по седмици

 

Независимо от разнообразното хранене, за да се чувствате бодри и здрави през бременността, трябва да знаете и кои са минералите, подпомагащи организма ви. 

Бременност по седмици: кои минерали са важни през втория триместър?

Те са открити от д-р Вилхелм Шуслер и имат способността да лекуват причината, а не само симптомите. Те са подходящи за всички етапи на бременността, защото са напълно безвредни за майката и бебето и могат да се комбинират с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Основната полза от техния прием е, че балансират минералите и гарантират усвояването на всички полезни вещества, които приемате през бременността.

Три са клетъчните соли, които са необходими през гестационните седмици от втория триместър: 

  • Шуслерова сол №1, която се грижи за еластичността на тъканите и предпазва от  поява на разширени вени, хемороиди, стрии и целулит. Приемат се по 5 таблетки сутрин. 
  • Шуслерова сол №2, която подпомага нормалния растеж на плода и здравето на зъбите и костите на майката. Приемат се по 5 таблетки на обяд.
  • Шуслерова сол №8, която регулира солната киселина в стомаха и хидратира и регенерира кожата. Приемат се по 5 таблетки вечер. 

Ако имате нужда от допълнителна и още по-подробна информация за всички промени през всяка една гестационна седмица и кои Шуслерови соли могат да помогнат за различните оплаквания, можете да я намерите в КАЛЕНДАРА НА БРЕМЕННОСТТА.

 

Прочети още: 

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици – необходими минерали

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Как да се справим с главоболието през есента?