Коремче на бременна жена

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

 

Интересни факти за бременността, които граничат с чудо 

 

Всяка бременна жена е подготвена за нарастването на корема, за това, че може да има резки промени в настроенията, да изпитва дискомфорт в тялото, но има още няколко промени, за които по-рядко се говори. Ето част от тях: 

Увеличаване на кръвния обем

За да се развива и да расте, зародишът в тялото на бъдещата майка се нуждае от наситена с кислород кръв. Тази извънредна нужда кара тялото на бременната жена да увеличи обема на кръвната плазма с около 40-50%, а количеството на еритроцитите (червените кръвни клетки) – с около 20-30%. 

Средният кръвен обем на зряла жена е 5,6 литра. Когато тя е бременна, тялото ѝ започва постепенно да произвежда допълнителна кръв, която преди самото раждане може да достигне до 2,8 литра, които се прибавят към обичайното количество кръв в женското тяло.

Сърцето също става по-голямо

Освен метафорично (изразявайки майчината обич към нероденото дете), сърцето на бременната жена расте и в буквален смисъл. Този растеж се случва като следствие на увеличения кръвен обем, за да гарантира, че кръвта ще достигне до всички части на тялото, насищайки ги с кислород.

Сърцето започва да бие по-бързо и по-силно, все едно жената извършва усилена физическа активност. Нека си представим какво ще се случи с тялото ни, ако цели девет месеца сме в този ускорен режим на сърцето?! Но при бременната жена този проблем го няма, защото процесът така съвършено е създаден и регулиран от природата, че няма никакви вреди за здравето на бъдещата майка. 

Промяна в обонянието

Засиленото или променено обоняние обикновено е една от първите промени и признаци, които показват, че една жена вече е бременна, дори тя да не знае все още този радостен факт.

Промените в обонянието може да са изненадващи и объркващи. Например, в началните седмици от бременността жената може да се шокира, че внезапно е започнала да изпитва непоносимост (достигаща дори до гадене и позиви за повръщане) към любимия до вчера парфюм или храна, или към някой препарат за дома, който ползва от години. И обратното – може да започне да се наслаждава на странни миризми, към които преди това е изпитвала отвращение. 

Какво казва науката по този любопитен въпрос? Учените смятат, че тази промяна в обонянието се развива, за да помогне на бременните жени да избягват опасни храни и напитки, защитавайки по този начин и растящия плод в утробата им.

Промяната в обонянието се наблюдава при част от бременните жени, при други – не, но едно е сигурно: ако настъпи, това не може да бъде контролирано, овладяно или потиснато. Просто поредното неудобство от бременността трябва да се изтърпи и да се изчака постепенно да отшуми.

Бременна жена мирише цветя Дефицит на магнезий

Крампите в мускулите, особено в прасците, загуба на апетит, усещане за умора и слабост, поява на маточни контракции след 20 гестационна седмица, проблеми със съня… Ако по време на бременност се появяват тези симптоми, то с голяма вероятност става въпрос за дефицит на магнезий – важният минерал, който участва в над 300 процеса в организма.

За да не се стига до изявен дефицит на магнезий, спасението е в профилактичния прием на Шуслерова сол №7 или магнезиев фосфат. От началото на втория триместър на бременността е препоръчително всеки ден се приемат по 3-5 таблетки от сол №7. 

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са напълно безопасни за бременни и кърмещи жени, както и за растящия зародиш. Нямат никакви странични ефекти и реакции и може да се комбинират с всички други конвенционални и алтернативни методи на лечение.

Ако наблюдаващият акушер-гинеколог изпише допълнителен прием на магнезий в по-високи дози, Шуслерова сол №7 отново е безценен помощник, който гарантира безпрепятственото усвояване и правилното разпределение на магнезия в клетките. За тази цел всеки път, когато се взима магнезий, 15-20 минути преди това трябва да се приемат по 3 табл. от сол №7 (могат да се смучат или да се разтворят в чаша вода, след което течността се изпива бавно, на малки глътки). 

Желязодефицитната анемия

По време на бременност още по-осезателен е дефицитът на желязо, защото този минерал се използва за производството на кръв (хемоглобин) за бебето.
Ето защо е възможно акушер-гинекологът да изпише допълнителен прием на желязо още в началото на бременността. 

Важна подробност: желязото се усвоява по-добре, ако приемът се съчетае с витамин C. И обратното: магнезият и калцият – други важни минерали по време на бременност, пречат на усвояването на желязо, затова приемът им трябва да бъде в различни периоди от деня. 

При желязодефицитната анемия оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) също са незаменим помощник, успявайки безопасно и ефективно да регулират минералните дефицити. Шуслерова сол №3 – ферум фосфорикум или железен фосфат, е солта, която успешно регулира обмяната на желязо, съдейства за равномерното му разпределение в организма, усилва насищането на тъканите с кислород.

 

Профилактиката на желязодефицитната анемия по време на бременност всъщност е програма от три минерални соли: към №3 се добавят още Шуслерова сол №2 и  Шуслерова сол №5. Двете соли перфектно допълват действието на №3, грижейки се, също така, и за изграждането на нервната система на бебето, предпазвайки бременната жена от така неприятния косопад, чупенето на ноктите и разрушаването на емайла на зъбите.

Ето и конкретната схема:
Сутрин по 5 таблетки от Шуслерова сол №5

На обяд по 5 таблетки от Шуслерова сол №3
Вечер по 5 таблетки от Шуслерова сол №2 

Тази комбинация, която предпазва също и от следродилна депресия, може да се взема през цялата бременност. 

“Бременен мозък”

Т. нар. “мозък на бременността” е състояние, което поразява между 50 и 80% от бъдещите майки, както и през първите месеци след раждането. В какво се изразява? Често забравяне, липсата на концентрация или фокус. Например бременната жена да влезе в кухнята и да се чуди за какво е дошла в това помещение?

Науката не знае каква е причината за “бременния мозък”. Предполага се, че основните виновници са стресът и напрежението около идването на новия живот, недоспиването и всички други “малки” проблеми и неразположения, с които се сблъсква всяка бременна жена и майка на бебе.

В безплатния КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА ще намериш изчерпателна информация за всяка една гестационна седмица и от кои Шуслерови соли се нуждаеш през всеки един етап, за да имаш лека, здрава и щастлива бременност.

 

Виж още:

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба