Бременност по седмици: как да се храниш?
Здравословното хранене по време на бременност подобрява както здравето на майката, така и на бебето.
Нужни са ти „две чертички”, които ще променят живота ти изцяло. Чувството, че скоро ще можеш да се наречеш майка е несравнимо. Но с него идва и притеснението от незнанието какво да правиш. И това е съвсем нормално.
Днес ще дадем няколко важни съвета и идеи на всички бъдещи майки как да си набавят по естествен път необходимите витамини и минерали по време на бременност.
Хранене през първия триместър (1-13 седмица)
Първият триместър е период, в който фокусът е върху подготовката на организма на майката и осигуряване на основните хранителни вещества за развитието на ембриона. Ето какво да включиш в диетата си и как да се справиш по-лесно с някои предизвикателства през този етап:
Фолиева киселина (Витамин B9)
Има съществено значение за правилното развитие на невралната тръба на ембриона, която има ключова роля във формирането на централната нервна система, включително мозъка и гръбначния стълб. При недостиг на витамина се увеличава рискът от вродени аномалии.
За да си набавиш достатъчно количество от витамин B9, включвай следните храни в своето меню – листни зеленчуци: спанак, кейл, маруля; зеленчуци: броколи, аспержи, брюкселско зеле; плодове: портокали, лимони, киви; бобови култури – леща, нахут, черен боб.
Желязо
Подпомага производството на хемоглобин, който доставя кислород както на майката, така и на плода. През бременността нуждата от желязо се увеличава, за да се поддържа растежът на плацентата и бебето.
Набавянето на този минерал става най-лесно чрез червено месо: говеждо, агнешко; яйца: варени; ядки: бадеми, орехи; сушени плодове: кайсии, стафиди. Комбинирай приема на желязо с витамин C, за да подобриш усвояването му.
Протеини
Те участват като градивни елементи за растежа на клетките и развитието на органите на бебето. Храни, богати на протеини, са пилешко и пуешко месо, риба с ниско съдържание на живак – сьомга, хек, пъстърва; млечни продукти – кисело мляко, извара, зряло сирене. Направи балансирано ястие, в което да присъства доза протеин, например пилешка супа за обяд или кисело мляко с плод за следобедна закуска.
Съвет:
При борба с гаденето яж малки порции начесто. Избягвай мазни или силно подправени храни. Пий вода, чай от джинджифил или вода с лимон за облекчаване на сутрешното неразположение. Забранени са суровите риби – като суши, непастьоризирани продукти, кофеин и алкохол.
Хранене през втория триместър (14-27 седмица)
Вторият триместър е период, в който бебето расте бързо, а нуждите от определени хранителни вещества се увеличават значително. Ето кои витамини и минерали да приемаш през този етап:
Калций и витамин D
Жизненоважни за развитието на костите на бебето, както и за поддържане на здравето на костите на мама. Храни, които са източници на калций и витамин D, са млечни продукти – прясно мляко, кисело мляко, зряло сирене; обогатени растителни млека – бадемово или соево мляко с добавен калций; сардини – богати на калций и полезни мазнини; яйца – осигуряват витамин D и протеини.
Омега-3 мастни киселини (DHA)
Важни за развитието на мозъка и очите на бебето. Можеш да си ги набавиш чрез сьомга, орехи, чия и ленено семе.
Витамин C
Подпомага усвояването на желязо и е важен за поддържането на здрава имунна система. Източник на витамин C са цитрусови плодове, червени чушки, ягоди, киви.
Фибри
Влияят благоприятно на стомашно-чревния тракт и доброто храносмилане. Предотвратяват запек, който често се среща по време на бременността. Заложи на пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, а също и ябълки, броколи, моркови, тиквички.
Съвет:
За да избегнеш рязкото покачване на тегло, фокусирай се върху качеството на храната, а не върху количеството. Избягвай висококалорични и нискокачествени храни като сладкиши и пържени изделия.
Разбира се, от време на време можеш да хапваш по някой друг шоколад. То и бебето ще го иска!
Хранене през третия триместър (28-40 седмица)
Третият триместър е последният етап от бременността и в него майката се подготвя за големия ден – раждането. Бебето расте интензивно в утробата и неговите системи и органи се доразвиват. Тялото на майката се нуждае от повече енергия и хранителни вещества, за да се справи с умората и физическите промени, които настъпват.
В този период наблегни на храни, богати на протеини и калций. Добави в менюто си и продукти, богати на магнезий и калий. Тези минерали намаляват мускулните крампи, които често се срещат през третия триместър, както и подуването от натрупването на течности. Хапвай банани, авокадо, ядки (бадеми, орехи), семена.
С наближаването на раждането умората се увеличава. Затова е жизнено необходимо да повишиш енергията си. Храните, които са източник на дълготрайна енергия, са сладък картоф, киноа, пълнозърнести храни и отново ядки и семена.
Съвет:
В този етап тялото може да задържа течности и да се подуват краката и ръцете. За да предотвратиш този неприятен ефект, намали приема на сол, пий повече (топла) вода, включи храни, богати на вода – краставица, диня. При подготовка за раждането увеличи приема на фибри.
Шуслерови соли през цялата бременност
Набавянето на витамини и минерали чрез здравословно и балансирано хранене по време на цялата бременност е изключително важно, тъй като ще осигуриш здраве както на бебчо, така и на себе си.
Все пак да не забравяме, че всеки организъм е различен и всяка бременност протича индивидуално. Освен добре устроена диета, следвай внимателно и съветите на своя лекар, тъй като понякога се налага и допълнителен прием на витамини и минерали под формата на хранителни добавки.
Бременността минава спокойно и безпроблемно, когато до себе си имаш и натурални продукти, които да повишат имунитета и енергията ти, да подпомогнат обмяната на важните минерали в тялото, да потушат неприятните симптоми през различните етапи на бременността. Накратко – да си осигуриш здраве и спокойствие през цялата бременност. Това са оригиналните Шуслерови соли на д-р Вилхелм Шуслер.
През първи триместър до теб ще бъдат:
Шуслерова сол №1 дава еластичност на тъканите и се грижи за здравето и красотата на бременната, предпазвайки я от поява на разширени вени, хемороиди, стрии и целулит.
Шуслерова сол №2 от една страна се грижи за деленето на клетките и за правилния растеж на плода през първите седмици на бременността, а от друга – за здравите кости, зъби и нокти на майката.
Шуслерова сол №3 предотвратява риска от желязодефицитна анемия, типична по време на бременността.
Шуслерова сол №5 участва в образуването на нервните пътища на зародиша през първите седмици и се грижи за доброто настроение на бъдещите майки, предпазвайки ги от стрес и изпадане в депресивни състояния.
Профилактичен прием: 3-5 таблетки на ден от всяка сол за период от 3 месеца.
През втория триместър продължи приема на соли №1 (5 таблетки сутрин) и №2 (5 таблетки на обед) плюс Шуслерова сол №8, която регулира солната киселина в стомаха, хидратира и регенерира кожата. Осмицата се приема по 5 таблетки вечер.
През последния трети триместър приемът на соли може да бъде индивидуален в зависимост от оплакванията на майката:
Шуслерови соли №1, №2, №8, за да се поддържа еластичността на тъканите и да се избегнат нежелани проблеми като рушене на зъбите, стрии и хемороиди.
Шуслерови соли №2, №3, №5, ако нивото на хемоглобин е твърде ниско и има риск от развиване на желязодефицитна анемия;
Шуслерови соли №1, №2, №11 при болки в гърба и кръста.
Шуслерови соли №3, №8 при отоци на крайниците или запек.
Шуслерова сол №7, ако има контракции, които са преждевременни и притесняват майката.
Шуслерова сол №8 при отоци по ръцете и глезените.
Шуслерови соли №3, №5, №8 при ниско кръвно налягане, замайване и недостиг на енергия.
При наближаване на щастливия момент, около 2 седмици преди раждането, тялото на майката има нужда от допълнителна енергия, за да може да посрещне безпроблемно както физическото, така и психическото напрежение.
В този случай комбинацията на Шуслерови соли – №2, №3, №5 и №7, е конкретно за раждане. Разтвори солите в половин литър вода, по 5 таблетки от всяка. Консумирай получения “коктейл” с минерали на малки глътки през деня. Препоръчително е приемът да продължи и в родилния дом.
Бременността е страхотен период, който всяка майка заслужава да изживее спокойно и пълноценно. С правилната хранителна рутина, витамини, минерали и приемът на оригиналните Шуслерови соли, всичко това е възможно.
Виж още:
Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло
Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър
Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?
Бременност по седмици и приемът на желязо
Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?
Бременност по седмици: хранене през първия триместър
Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?
Бременност по седмици – необходими минерали
Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба
Бременност по седмици: най-важното за последния триместър