бременна жена върху легло с плодове до нея

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Едно 37-сантиметрово човече, тежащо 1100 грама, вече започва все по-често да напомня за себе си в началото на третия триместър от бременността, а именно в 28-мата гестационна седмица. 

Предстоят най-вълнуващите моменти, но и едни от най-динамичните, за които е добре всяка бъдеща майка да бъде добре подготвена. 

Какво се случва с нея и бебето, какви прегледи предстои да се направят, какви са особеностите в храненето и приема на минерални соли – ето и най-важното, събрано накратко.

Бременност по седмици: промени през последния триместър

 • През седмия месец бебето обичайно вече заема родилна поза и започва да му расте коса. Финото окосмяване по телцето започва да изчезва и бебето става по-чувствително на болка и светлина, нерядко се появява и хълцане.
  При майката не са изключени контракции Бракстън-Хикс, които не са тревожни, ако са само няколко пъти през деня. Тя вече не трябва да лежи дълго по гръб и може да усети по-трудно дишане заради притискането на белия дроб.
 • През осмия месец при бебето се изгражда самостоятелна имунна система, появява се повече подкожна мазнина, костите му се подсилват и то става по-активно през нощта.
  При майката се наблюдава смъкване на корема по-надолу, което прави дишането по-леко в сравнение с предишните седмици.

  плодът в майчината утроба в началото на третия триместър
 • През деветия месец белите дробове на бебето са вече добре развити и то е готово за появата си на бял свят.
  При майката има подготвителни контракции, които за разлика от родилните, често изчезват при промяна на позицията на тялото.

Бременност по седмици: прегледи през последния триместър

Между 29-тата и 32-рата гестационна седмица се прави ехографски преглед и изследвания на кръв и урина. В този период вече са необходими по-чести консултации, ако майката очаква близнаци. 

В 35-тата седмица лекарят дава болничен на бъдещата майка, за да може спокойно да се подготви за раждането. От 37-мата седмица до раждането на прегледите се следят предимно сърдечните тонове и околоплодните води.

Бременност по седмици: хранене през последния триместър

Ето някои от храните, които е желателно бъдещата майка да добави в менюто си през последните няколко седмици от бременността

 • Храни, богати на витамин А, защото той помага за развитието на костната система, кожата и зрението. Може да се набави чрез консумация на риба, млечни храни, моркови, спанак, сладък картоф.

  бременна жена в трети триместър яде салата
 • Цитруси, ягоди, киви, домати, чушки, броколи – храни, богати на витамин С, който помага за изграждането на зъбите и венците на бебето, както и за имунната му система.
 • Телешкият дроб, рибата и яйцата са източник на витамин В12, който е важен за развитието на нервната система.
 • Храни, богати на витамин В6, който участва в процеса на формиране на червените кръвни телца и мозъка. Съдържа се в бананите, телешкото месо и рибата. Консумирането на дроб и език също набавя този ценен витамин.
 • Спанак, богат на фолиева киселина.

Бременност по седмици: необходими минерални соли през последния триместър

Минералните запаси в тялото на майката и през тези последни гестационни седмици са пряко обвързани с развитието на плода. Техният евентуален дефицит може успешно и напълно безопасно да бъде възстановен с прием на Шуслерови соли. Те се характеризират именно с това, че безпрепятствено преминават през клетъчната мембрана и действат директно там, където е необходимо. 

Според оплакванията, майката може да приема различни комбинации:

 • Шуслерови соли №1, №2, №8, за да се поддържа еластичността на тъканите и да се избегнат нежелани проблеми като рушене на зъбите, стрии и хемороиди; 
 • Шуслерови соли №2, №3, №5, ако нивото на хемоглобин е твърде ниско и има риск от развиване на желязодефицитна анемия;
 • Шуслерови соли №1, №2, №11 при болки в гърба и кръста, като се комбинира и с намазване на Шуслеров мехлем №7;
 • Шуслерови соли №3, №8 при подуване на крайниците и запек; 
 • Шуслерова сол №7, ако има контракции, които са преждевременни и притесняват майката;
 • Шуслерова сол №8 при отоци по ръцете и глезените;
 • Шуслерови соли №3, №5, №8 при понижено кръвно налягане. 

Подробности за всяка една комбинация, как точно помага на тялото и какъв е препоръчителният прием, може да се намери в календара на бременността

А когато дългоочакваният миг наближи, около 2 седмици преди раждането, тялото на майката има нужда от повече енергия, за да може да посрещне както физическото, така и психическото напрежение. 

В този случай има конкретна комбинация Шуслерови соли за раждане – №2, №3, №5 и №7, които се разтварят в половин литър вода, по 5 таблетки от всяка. Полученият коктейл се пие на малки глътки през деня. Течността се препоръчва да се вземе и да се консумира и в родилния дом. 

Шуслеровите соли помагат да се набави всичко необходимо за развитието на плода и за подобряване състоянието на майката, така че след 9 месеца внимание и грижа, всички да могат с усмивка да посрещнат дълго чакания малък член на семейството. 

За още полезна информация за бременността през всички гестационни седмици, разгледайте нашия Календар на бременността.

 

Виж още:

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба