Бременна жена, която седи в легло

Бременност по седмици – необходими минерали

Бременна си и знаеш, че предстоят деветте месеца на очакване, но и на важни промени в организма. Знаеш и че ще получаваш съвети от всякъде…

Какво може би не знаеш за развитие на плода по гестационните седмици?

Доброжелателната група от близки и приятели, опитващи се да бъдат полезни със съветите си, могат да ти кажат много, но ние искаме да сме ти полезни с нещо, което най-вероятно те не знаят, а именно  – ще се опитаме да проследим бременността по седмици, добавяйки с какво оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз могат да бъдат полезни на теб и за бебето.

Първи и втори месец

Това е периодът до 8-ма гестационна седмица, защото бременността започва реално чак след 3-тата седмица, когато отбелязваш липсата на месечен цикъл и разбираш за своята бременност. 

През тези гестационни седмици, както казват бабите „трябва да се храниш много добре, защото се храниш за двама.” Под „добре” обаче не се разбира много – нищо, че бабите така го разбират. Има сe превид здравословно. Здравословното хранене е изключително важно и по друга причина –  хормоналните промени отслабват имунната система. А на теб ти трябва силна такава. През първите седмици е важно да приемаш и допълнително фолиева киселина.

А това гадно сутрешно неразположение и гадене? То си е класика. Вече не обичаш да ядеш каквото си обичала преди, миризмите ти влияят различно. Обикновено тези класически симптоми на бременността започват през шеста гестационна седмица.

 

Бременна жена, която се чувства зле
Но спокойно, през втория триместър положението се подобрява. Въздържай се от прекия контакт с препарати със силна миризма. Може да изострят чувството за гадене и повръщане. 

Но за това има решение. Няма нищо страшно, че не можеш да приемаш лекарства. При тези симптоми, съпроводени със спазми на стомаха, се препоръчва Шуслерова сол №2 – сутрин по 5 таблетки, която подпомага адаптирането на организма към настъпилите с бременността промени. 

Прибави Шуслерова сол №8, която балансира течностите в организма и предпазва от дехидратация – на обяд, по 5 таблетки, №7 – вечер, по 5 таблетки за успокояване на стомаха и релаксиране мускулатурата на коремните органи при спазъм.

Трети месец

Ако следиш своята бременност по седмици, сега е моментът да обърнеш повече внимание на външния си вид. Това са 9-13 гестационни седмици.

Хубавата ти коса? Какво се случва с нея? Плаче ти се, когато видиш сутрин какво остава по четката. Можеш да помогнеш на косата с Шуслерови соли №1, №2, №8 и №11 – по 5 таблетки от всяка сол дневно за период от 4-6 седмици.

 

Бременна жена с косопад
А променената кожа на лицето?
„Ако бременната жена се разхубави – ще роди момче, а ако погрознее – ще роди момиче”. Всъщност полът на бебето няма значение. Кожата се променя заради хормоните, появяват се акне и пигментация. При акне по време на бременност се препоръчват соли №9, №11 и №12 – по 5 табл. от всяка сол дневно. Ако лицето е много мазно, може в допълнение да се използва и Шуслеров мехлем №9, като вечер се нанася малко количество от него по кожата на лицето. 

А настроението? В началото на бременността то често се мени. В случай на депресивни състояния и натрапчиви мисли ще ти помогне комбинацията от Шуслерови соли №5, сутрин по 5 табл., №7 – вечер по 5 таблетки. При страхове и нестабилно емоционално състояние, за още по-ефективно действие, може да комбинираш приложението на сол №5 като таблетки и мехлем. С мехлем №5 намазвай 2-3 пъти дневно тялото в областта на гръдната кост, раменете и от вътрешната страна на коленете.

Четвърти месец

14-17 гестационни седмици. Време е да навлезем в един доста интересен период от проследяването на бременността…

През 13-та гестационна седмица започва вторият триместър, през който ще усетиш първите движения на бебето. През този месец вече трябва да помислиш за калция. По време на бременността се увеличава усвояването му в организма, защото бебето се нуждае от този минерал за правилното развитие на костите и зъбите.

Не си  мисли, че ще се грижиш за неговите зъби, когато порасне. Трябва да започнеш от сега. А през последните десет седмици направи приема двоен. 

Калций и за мама. Ако самата ти усещаш свръхчувствителност на зъбите, се нуждаеш ежедневно от прием на 5 таблетки Шуслерова сол №1 – важна за укрепването на зъбния емайл. Приема се за продължителен период от време. 

Също така, по време на бременността е важно да се консултираш със зъболекар веднъж или два пъти, дори и да нямаш никакви оплаквания. За здрави зъби и венци, както и като профилактика срещу кариеси, ти е полезна следната комбинация Шуслерови соли: №1, №2, №7, №11, по 3 табл. дневно от всяка. 

Пети месец

Развитието напредва… Навлизаш в 18-22 гестационни седмици. 

Чувстваш се отпаднала? При много бременни жени е възможна дехидратацията на организма. Тя може да доведе до виене на свят или чувство за намалени сили. Затова приемай повече течности, най–малко осем чаши вода на ден.

За профилактика на желязодефицитна анемия през бременността също има Шуслерова комбинация: сутрин сол №5, на обяд сол №3 Железен фосфат и вечер №2 (по 5 табл. от всяка сол дневно). Вечер може да втриваш Шуслеров мехлем №2 на гърба, между плешките.

 

Момиче с бледо лице, което лежи в легло
Тази комбинация соли може да се приема до самото раждане – предпазва майката от анемия при нея и новороденото, рушене на зъбите, косопад. Освен това помага за изграждането на нервната система на плода и я предпазва от следродилна депресия. 

Шести месец

Съветите за твоята бременност по седмици – 23-та до 26-та седмица 

Киселини в стомаха! Разрастващата се матка започва да заема все повече място в коремната кухина, което спомага за увеличаването на киселините в стомаха. Усещаш една надигащата се и пареща вълна, която започва от стомаха, минава през хранопровода и понякога стига до гърлото.

За да ги избегнеш, желателно е да приемаш голямо количество течности – около два литра на ден, но не и по време на хранене (подходящо време е половин час преди или поне час след храна). Могат да ти помогнат и Шуслерови соли в следната комбинация: №2 (сутрин), №8 (на обед) и №7 (вечер) – по 5 таблетки от всяка сол дневно.

 

Бременна жена, която пие вода
Съвсем естествено се появяват
спазми, мускулни крампи или контракции и поради тази причина е много важен допълнителният прием на магнезий. Препоръчително е да приемаш всеки ден по 5 таблетки Шуслерова сол №7. 

Седми месец

Следейки твоята бременност по седмици, стигаме до периода, в който коремът започва да нараства още по-бързо: 27-31 гестационни седмици. Състоянието ти изисква повече внимание и грижи.

Стриите! Жените, които са предразположени към появата на стрии, забелязват през този период първите им следи върху корема, гърдите и бедрата си. Можеш да възпрепятстваш появата им със следната комбинация Шуслерови соли: №1, №2 и №11, по 5 табл. от всяка сол дневно, за 6-8 седмици. Към тази комбинация таблетки за още по-добър ефект може да добавиш Шуслерови мехлеми №1 и №11, като ги втриваш с нежен масаж в проблемните зони сутрин №1, а №11 – вечер.

Можеш да спиш спокойно, защото нарушенията на съня се повлияват успешно от комбинацията Шуслерови соли №5, Калиев фосфат и №7 Магнезиев фосфат. 

Метаболизмът се забавя и характерна за седмия месец е появата на запек. Можеш да регулираш стомашно-чревния тракт със следната комбинация Шуслерови соли: №3 сутрин, №8 на обед и №7 вечер, по 1 табл. от всяка сол дневно.

Осми месец

Навлизаш в 32-35 гестационни седмици…

Вече се усещат подготвителните контракции (или контракции Бракстън-Хикс). Те са нещо нормално и не бива да те тревожат. При напрежение и контракции разтваряш 10 таблетки Шуслерова сол №7, която отпуска и релаксира мускулите на матката. Течността се пие бавно, на малки глътки. 

През третия триместър се увеличават чувствително нуждите от желязо, защото хемоглобинът пада. Следната комбинация Шуслерови соли ще ти помогне да се предпазиш от желязодефицитна анемия и ще подпомогне нормалните процеси на развитие на плода: сол №5 – сутрин по 5 табл.; сол №3 – на обяд по 5 табл.; сол №2 – вечер по 5 табл. 

Девети месец

Периодът от 36-40 гестационни седмици е изпитание, но пък и сладко очакване…

Тежи, тежи, тежи. Не се оплаквай от отичане на краката, а често им прави хладна баня и ги поставяй в повдигнато положение. Ще ти помогне и минералната сол за баланс на течностите в тялото – Шуслерова сол №8 по 5 таблетки дневно.

 

Бременна жена, която седи на дивана и страда от разширени вени
При разширени вени
, освен специализираните препоръки на акушер-гинеколога или съдовия хирург, можеш да добавиш и приема на Шуслерови соли №1, №4 и №11, по 3 таблетки от всяка сол дневно, с цел укрепване стените на венозните съдове. Използвай и Шуслеров мехлем №1, който подобрява еластичността и тонуса на съдовите стени, като се нанася внимателно върху засегнатите участъци 2 пъти дневно.

Колко много информация, а всъщност са само 9 месеца…

Толкова много съвети има за бременността по седмици, със сигурност не можеш да запомниш всичко. Затова ти препоръчваме да се информираш само за настоящия и следващ период, като детайлна информация за всяка седмица и лунарен месец можеш да намериш в удобен календар на бременността

Знаем, че грижата за себе си е съпътствана вече и от грижа за друго същество, затова сме ти подготвили и още полезни съвети, удобно събрани на едно място. 

Лека бременност! 

 

Виж още:

Бременност по седмици: 6 изненадващи промени в женското тяло

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Бременност по седмици: Защо фолиевата киселина е важна?

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Висока температура при детето

Шуслерови мехлеми – за всеки ден и за всеки проблем!

Вагинални гъбички – как да излекуваш проблема, а не симптомите?