Измерване на температурата

Висока температура: кратък, но важен справочник

Както всичко друго, така и телесната температура на човек е строго индивидуална, но обичайно тя да варира от 36.1°С до 37.2°С. В тези параметри говорим за нормална температура на тялото.

Учени от университета в Станфорд провеждат обширно проучване, което обхваща времевия период от 1862 г. до 2017 г. и анализира температурните показания на над 190 000 души.

Събраните данни показват, че телесната температура на хората през последните 100 години се е понижила. Днес за средна стойност докторите трябва да приемат 36.4°С, а не широко известната цифра от 37.0°С.

При новородените фактите са различни. 37.5°С е средната телесна температура при тях. По-високите стойности се дължат основно на факта, че малките деца имат по-засилен метаболизъм.

И обратното, с трупането на годините телесната температура постепенно става по-ниска и се стига до там, че на много хора в напреднала възраст им е студено дори и през най-горещите летни дни.

 

Разлика между мъжете и жените

 

Мъжете са от Марс, а жените – от Венера. Тази разлика между двата пола се усеща и по топлината на телата им. Жените са средно с около 0.4°С по-топли от мъжете, но пък по правило имат по-студени крайници, особено ръцете.

Например ръцете на дамите са с цели 2.8°С по-студени от тези на господата. Температурата на жените варира и в зависимост от различните периоди на менструалния цикъл.

Физическата активност е друг показател, при който се наблюдава голям диапазон. За максимално допустима горна граница при възрастните се смята 41°С, но има спортисти, при които е измерена температура на тялото от 42°С. Това се е случило без фатални последици за тъканите и органите в тялото.

35ºС е приета за долна граница, но при плувци в студени води са измерени 32.2ºС телесна температура, без това да е довело до здравословни проблеми.

Температурата на тялото варира и през различните части от денонощието. Ако човек ляга преди 23:00 часа и става около 07:00 часа, спазвайки ритмите на природата и биологичния часовник, то най-ниската му телесна температура ще е около 04:00 часа, а най-високата – в интервала между 16:00 и 18:00 часа.

И още един любопитен факт: пулсът се учестява с още 8-10 удара в минута с всеки един градус на повишение.

 

Висока температура при дете

 

Температурата може да бъде измерена с живачен термометър, който вече е спрян от производство и заменен от безопасния галиев термометър. Въпреки че живакът е изключително опасен при счупване, този стар термометър си остава един от най-точните в измерването на висока температура в домашни условия.

През последните години се наложиха и още два вида термометри – електронен и инфрачервен.

Температурата е различна и според точките от тялото, върху които се измерва – под мишницата (аксиларна температура); в ректума (ректална температура); в устната кухина (орална температура или под езика); в ухото (тимпанична температура).

Трябва да се има предвид, че цифрите винаги са най-високи при измерване в ректума и под езика, а най-ниска при мерене под мишницата.

Когато говорим за повишена телесна температура, различаваме четири степени:

1. Субфебрилна температура – до 38°С
2. Умерено повишена температура – от 38 до 39°С
3. Висока температура – от 39 до 41°С
4. Хиперпирексия – над 41°С

За да сме сигурни, че поддържаме постоянно висока температура, трябва да я мерим задължително два пъти на ден: сутрин между 7 и 9 часа и следобед между 17 и 19 часа. Хубаво е данните от всяко измерване да се записват, за може лесно да се проследи т.нар. “температурна крива”.

 

Tемпературопонижаващи медикаменти

 

И стигаме до най-важния въпрос: трябва ли да бързаме да понижаваме високата температура с антипиретици. Не, не трябва! Ако температурата е до 38.5°С не трябва веднага да прибягваме до температуропонижаващи медикаменти.

Високата температура представлява естествената защита на човешкото тяло, чрез която се справя с вирусите или бактериите, попаднали в него. И често успява без външна намеса. Взимайки антипиретици ние спираме този оздравителен процес, правейки организма още по-беззащитен.

Да, не е приятно да имаме висока температура, но ако проявим малко търпение, природата ще си свърши работа. Този процес може да бъде подпомогнат от клетъчните соли, които ускоряват процеса на възстановяване.

Солите на доктор Вилхелм Шуслер, които са напълно безопасни, и за бебета, малки деца и бременни, се приемат по следната схема за овладяване на повишената температура:

При температура до 38.5℃ се взима Шуслерова сол №3 по 1 таблетка през 5-10 минути.

А когато температурата е над 38.5℃, се приемат по 1 таблетка от Шуслерови соли №5 и №8. Двете соли се редуват през 5-10 минути. След подобрение се продължава с еднократен прием на 5 таблетки на ден от всяка сол до пълно възстановяване.

За още по-голям ефект външно може да се прилага и Шуслеров мехлем №3, който се нанася няколко пъти дневно в областта на гърба (плешките) и гърдите.

А защо точно тези три соли? Шуслерова сол №3 служи като спирачка за всички зараждащи се възпалителни процеси в тялото, потиска размножаването на бактериите и вирусите, подпомага функциите на имунната система. Шуслерова сол №5 енергизира клетките, давайки им още сили за по-бързо възстановяване. Шуслерова сол №8 се грижи за правилния воден баланс в тялото и това да не настъпи дехидратация.

 

Виж още: 

Бебе с висока температура – ами сега?

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Висока температура при детето

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!