Момче с висока температура

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

В общественото мнение битуват много погрешни схващания за високата телесна температура, която всъщност е сигнал или симптом за нещо друго, случващо се в тялото. Високата температура сама по себе си не е заболяване!  За този факт трябва да се сещаме всеки път, когато термометърът покаже повече градуси от нормалните 37 за човека. 

Не е желателно веднага да се опитваме да понижим температурата, а с помощта на личния лекар или по-тесен специалист да идентифицираме първоизточника на инфекцията. Само тогава може да се приложи и адекватна терапия. Ето защо място за паника няма, особено при родителите на малки деца, които след като видят повишаване дори и с половин градус, посягат веднага към антипиретиците (температуропонижаващи медикаменти).
Хипоталамусът в мозъка

Високата температура се регулира от мозъка

Една от основните функции на хипоталамуса, наред с регулирането на чувството за глад, жажда, сърдечен ритъм и либидото, е да контролира температурата, затова често се нарича термостат на тялото”.

Ако хипоталамусът получи сигнал, че температурата на тялото е по-висока, то започва да се зачервява и поти. Ако това не помогне, този дял от мозъка предизвиква втрисане. На пръв поглед може да изглежда парадоксално, но същият механизъм работи и при по-ниска телесна температура, предизвиквайки отново треперене, което причинява мускулни контракции, които пък спомагат да се повишат градусите. 

Коя е най-честата причина за високата температура? 

Вирусите и бактериите са основните виновници, които карат тялото да повиши температурата си. Оказва се, че повечето микроорганизми иматтесен температурен прозорец”. Това означава, че дори повишение от само с един градус може да ги убие. 

Когато тялото е заразено с патоген, хипоталамусът повишава вътрешната температура до ниво, при което вирусът или бактерията вече не може да оцелее (при повечето опасни микроорганизми е достатъчно телесната температура да се повиши не повече от два градуса). Така този малък, но изключително важен дял от мозъка побеждава патогена и респективно – инфекцията. Прост, но уникален природен механизъм, нали?!

Мъж с висока температура

Усложнения при висока температура

Най-често високата телесна температура означава бърз отговор на здравата имунна система, затова не трябва да се бърза с даването на температуропонижаващи медикаменти, а да се остави тялото само да се справи с инфекцията. 

Човек обаче може бързо да се дехидратира от треската, дори ако не губи течности от повръщане или диария, тъй като водата се изпарява по-бързо от горещите повърхности, каквато в случая се явява тялото. Така че, колкото по-висока е температурата на кожата, толкова повече течности трябва да се приемат.

Малките деца се дехидратират по-бързо от по-големите малчугани и възрастните, така че е особено важно да бъдат насърчавани да приемат течности, най-добре чиста вода, с температура близка до нормалната на тялото.

Друго усложнение, което може да се наблюдава при деца на възраст между 6 месеца и 5 години, е припадък, предизвикан от треската (наричан още ​​фебрилен припадък). 

Фебрилните гърчове се задействат, когато вътрешната температура на тялото се повиши прекалено бързо и рязко. Обикновено продължават само няколко минути и макар, че са стряскащи за родителите, са безобидни за общото здравословно състояние. Разбира се, след подобен гърч детето задължително трябва да бъде прегледано от педиатър, който да изключи по-сериозна диагноза, включително менингит.

Грипен вирус, причиняващ висока температура

Лечение на високата температура 

Когато телесната температура се повишава вследствие на бактериална или гъбична инфекция, колкото и да да се избягва приемът на антибиотици и противогъбични лекарства, в тези случаи те са неизбежни, дори животоспасяващи. Приемът им обаче трябва да става след изрично доказване с микробиологични изследвания, че става въпрос именно за бактерии или гъбички. Иначе ще са напълно безполезни и ще причинят само вреди на организма, включително и антибиотична резистентност, за която от години Световната здравна организация дава тревожни сигнали.  

Но има и добри новини… Повечето трески са причинени от вируси. Те преминават от само себе си в рамките на около 96 часа и не изискват специално лечение. Това, което може да се направи, е да се подпомогнат възстановителните функции на клетките в тялото, които имат спешна нуждат от правилните вещества, за да се справят сами по-бързо с инфекцията. 

Такива безценни микронутриенти за клетките са дванадесетте основни минерални соли. Немският доктор Вилхелм Шуслер още през 19 век осъзнава тяхното огромно значение за здравето на организма, затова в негова чест те днес се наричат Шуслерови соли, а Немският хомеопатичен съюз (DHU) е продължител на делото му, произвеждайки оригиналните соли според стандартите, завещани от д-р Шуслер. 
Шуслерова сол №8 при температура

Как да подпомогнем организма сам да се справи с високата температура?

При висока температура клетките се нуждаят от следните минерални соли:

От Шуслерова сол №3 се взима по 1 таблетка на всеки 5-10 минути, при температура до 38.5℃. Ако обаче телесната температура е над 38.5℃, се приемат соли – №5 и №8, които отново се редуват по 1 таблетка на всеки 5-10 минути. След настъпване на подобрение, приемът на трите соли продължава за още няколко дни, по 3-5 табл. от всяка дневно. 

Овладяването на треската може да се подпомогне и външно чрез помощта на Шуслеров мехлем №3, който се втрива в зоната на гърба (плешките) и гърдите. Процедурата се повтаря минимум 2-3 пъти на ден. С мехлем №3 могат да се направят и температуропонижаващи компреси, приятни дори за по-малките деца. За целта челото и стъпалата се намазват с мехлема и отгоре се поставят мокри кърпи (на краката могат да се обуят мокри чорапи). 

Какво е значението на тези три минерални соли в биохимията на д-р Шуслер? Наричана често първа помощ при настинка и грип, Шуслерова сол №3 има уникалната способност да спира размножаването на вирусите в клетките, потискайки възпалителните процеси и подсилвайки имунната система. Шуслерова сол №5 добавя бустерна доза енергия в клетките за още по-бързо възстановяване. Ролята на Шуслерова сол №8 също е изключително важна – тя балансира течностите в клетките, подпомагайки процеса на детоксикация – при вирусната информация токсините в организма се увеличават многократно, за това пречистващият процес трябва да се стимулира допълнително.

Виж още:

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Как да свалим високата температура при дете?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Висока температура: кратък, но важен справочник