Жена си измерва високата температура

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Или всичко, което трябва да знаете за безопасното сваляне на температурата

Високата телесна температура е често срещан симптом, с който всички хора се сблъскват в даден момент от живота си. Съществуват множество митове и погрешни схващания около тази тема, които могат да събудят ненужно безпокойство. Тук ще ги развенчаем, за да може този проблем да бъде разбран и овладян без паника и излишни притеснения.

Мит 1: Високата температура е болест

Щом говорим за здраве, то разбирането на сигналите на тялото ни е от решаващо значение. Един такъв сигнал, който често предизвиква паника, е високата телесна температура. Да, точно така – наличието на температура е симптом (сигнал), а не заболяване. Не го забравяйте.

Жена с много висока температура

Мит 2: Високата температура = треска

Противно на общоприетото схващане, високата телесна температура не винаги означава поява на треска. Треската се случва, когато телесната температура се повиши в следствие на инфекция в тялото, но не винаги повишаването на температурата е заради инфекция. 

Има много други причини това да се случи – например бременност, физическа активност, емоционален стрес, хормонални промени или външни фактори като високи метеорологични температури. 

Мит 3: Всяко повишаване на телесната температура изисква медицинска помощ

Въпреки че е важно да се следи покачването на телесната температура, не всички случаи на повишаване на градусите изискват медицинска намеса. Това е необходимо само когато температурата е твърде висока (надхвърля 39°C) или не може да се повлияе от медикаменти в продължителен период от време (на няколко часа). 

Също притеснително е, ако в продължение на няколко дни тялото не спира да вдига висока температура, въпреки съответния лечебен курс. 

Мит 4: Домашните методи са неефективни за понижаването на температурата

Повечето хора смятат, че само лекарства могат ефективно да понижат високата телесна температура. Но има няколко природни техники, които могат да помогнат за регулиране на телесната температура и да облекчат състоянието. За да разбереш кои са те, прочети статията докрай. 

Мит 5: Високата телесна температура винаги е вредна

Всъщност не винаги е лошо да имаш висока температура. През деня стойностите на градусите варират и лекото им завишаване може да е добър знак, че имунната система си върши работата – тоест се справя с досадните микроби и патогените.

Но не забравяй, че високите стойности (над 38,5°C) са признак на наличие на инфекция в тялото, на която трябва да обърнем внимание. Особено ако е придружена от други симптоми като главоболие, замаяност, отпадналост или затруднено дишане. 

Жена се поти обилно

Мит 5: Потенето е единственият начин за регулиране на телесната температура

Потта всъщност представлява “климатичната система” на тялото. Отделянето на пот от организма “отнема” топлина от него. Да, потенето е най-добрият начин за регулиране на телесната температура, но далеч не е единственият такъв. 

Кръвоносните съдове, например, са като малки регулатори на температурата. Когато е твърде горещо, те се разширяват, позволявайки на повече кръв да тече близо до повърхността на кожата – така освобождават топлина. Дишането също играе важна роля в този процес. При него тялото не само приема кислород, но и отделя топлина чрез процеса на издишване.

Термометър и хапчета

Мит 6: Антипиретичните медикаменти са единственото решение за намаляване на високата телесна температура

Всеки човек е прибягвал до прием на такива лекарства с цел бързо облекчение. Но те далеч не са единственото средство за сваляне на температура. Освен това, като всяко бързо решение, и те крият своите рискове. 

Естествените алтернативи на тези медикаменти са също толкова ефективни, но пък са напълно безопасни. 

Защо да се търсят природни начини за справяне с високата температура? 

Вече споменахме, че тялото има своите естествени механизми за понижаване на телесната температура. Затова не трябва да изпадаме в паника щом видим на термометъра 37,5°C. Но, ако все пак температурата се покачи отвъд тази граница и надмине 38,5°C (телесна температура, която е под тези стойности, не се счита за притеснителна), не бързай да прибягваш до антипиретични лекарства. 

При рязкото понижаване на градусите се блокира защитната реакция на тялото и се създават подходящи условия за размножаване на вирусите. Освен това температуропонижаващите лекарства потискат и нормалната терморегулация и чувството на жажда именно в момент, в който тялото има нужда от много хидратация. 

За разлика от конвенционалните лекарства, естествените методи обикновено нямат странични ефекти и не носят риск от нежелани усложнения. Освен това те често работят в хармония с естествените процеси на тялото, като помагат за намирането на  баланс и хармония.

Жена държи чаша с вода

10 начина да свалим телесната си температура по естествен път

1. Хидратирай се! Задължително! При висока температура водата по-бързо се “изпарява” от клетките, ето защо е изключително важно да държим тялото си добре хидратирано през цялото време. Затова не забравяй да пиеш често вода, ако имаш температура, дори да се чувстваш прекалено отпаднал.

2. Ползвай компреси. Охладена кърпа или лед може да бъде спасител при повишаване на телесната температура. Може да положиш компреси както върху челото си, така и върху гърдите и подмишниците – там има най-много потни жлези, затова и усещането за студен компрес върху това място е най-облекчаващо.

Жена се разхлажда във вана

3. Вземи приятно хладен душ или се потопи в разхлаждаща вана. Освен че носи облекчение, когато имаш повишена температура, цялостното охлаждане на тялото е и полезно при това състояние. 

4. Обличай се умно. Избери дрехи с леки материи, за да оставиш кожата си да диша. По-този начин подпомагаш естественото отделяне на пот и съответно улесняваш борбата на организма със състоянието.

5. Приемай хладни храни и напитки. В тази ситуация можете да се насочиш към сладолед, хладно смути или студени плодове.

Жена се разхлажда с вентилатор

6.  Довери се на технологиите. Опитай да се охладиш чрез силата на климатик или вентилатор. Макар и временно, ще усетиш облекчение.

7.  Направи си “охлаждаща мъгла”. Използвай пулверизатор, чрез който си впръсквай охладена вода върху лицето или тялото. Това също облекчава

8.  Храни се умно. Някои продукти имат охлаждащи свойства. Например динята и краставицата – приемът им осигурява не само хидратация, но и разхлаждане.

9.  Опитай се да си спокоен. Стресът е един от факторите, които повишават телесната температура. Затова запази спокойствие и намали всички активности – почивката на легло и повече сън са най-доброто решение в тази ситуация. 

10.   Използвай минерални соли. Солите на д-р Вилхелм Шуслер са естествен начин да се справиш с много здравословни състояния. Комбинацията при висока температура, включваща оригиналните Шуслерови соли №3, №5 и №8, е безопасно и ефективно решение за всеки организъм.

Наричана често първа помощ при настинка и грип, Шуслерова сол №3 спира размножаването на вирусите в организма, овладява възпалителните процеси и подсилва имунната система. 

Шуслерова сол №5 добавя бустерна доза енергия в клетките за още по-бързо оздравяване. 

Ролята на Шуслерова сол №8 също е изключително важна – тя балансира течностите в клетките, подпомагайки терморегулацията и предпазва от дехидратация. 

Ако телесната температура е под 38.5℃, взимаме само Шуслерова сол №3 – по 1 таблетка през 5-10 минути до подобрение. Обаче ако градусите на термометъра надхвърлят 38.5℃, схемата става следната: приемаме по 1 таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 като ги редуваме през 5-10 минути до настъпването на подобрение.

 

Виж още:

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение
Висока температура: кратък, но важен справочник
Висока температура: 4 натурални начина да я свалим
Високата температура и мозъкът – каква е връзката?
Висока температура при детето
Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате
Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?
Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!