Момче с термометър

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Говорим за повишена телесна температура, когато тя е над 37,8° C. Но и по този въпрос трябва да направим важна уговорка, защото нормалната телесна температура от 37,0° C е само ориентировъчна стойност, тъй като при едни хора тя е по-висока, а при други – по-ниска. Разликата понякога може да е повече от градус.  Всеки е добре да знае и да следи своята нормална телесна температура.

За да кажем, че имаме треска, не е достатъчно само термометърът да показва по-високи стойности. Те трябва да са придружени и от други симптоми: изпотяване или усещане, че тялото гори и въпреки това ни е студено, втрисане, зачервяване на кожата, главоболие, световъртеж, отпадналост… 

Сама по себе си високата температура не е опасна, ако не премине 41,1° C, но това много рядко се случва и е свързано със сериозни бактериални инфекции. В почти 90% от случаите високата температура е причинена от вируси и показва, че тялото само се опитва да се справи с причинителя на инфекцията. Затова не трябва да бързаме със свалянето на високата температурата (дори и при децата) с антипиретици (температуропонижаващи медикаменти), а да се опитаме да помогнем на организма да се справи още по-бързо с микроорганизмите. 

Ето четири доказали се в практиката метода за естествено сваляне на температурата:

Жена с компрес на челото

Охлаждане на треската

Ако се изкъпем с хладка вода или вземем по-хладка вана, това ще помогне на тялото да намали телесната температура. Не трябва обаче водата да е много студена, защото това ще има обратен ефект, тъй като по принцип студът засилва кръвообращението, а то от своя страна увеличава температурата на тялото, за да го защити от измръзване. 

Друг вариант е да обтрием тялото с влажна памучна кърпа или гъба, особено в зоните на свивките – подмишници, слабини…

Във водата може да сложим и малко ябълков оцет, които допълнително “изсмуква” треската от тялото. Да, оцетът мирише леко неприятно, но пък крайният резултат си заслужава. Още една работеща опция: да сложим напоена кърпа с вода и оцет на челото и редовни да я сменяме след като се затопли.

Мокрите чорапи е друга често използвана техника за сваляне на температурата, особено от родители на малки деца. Този подход помага за облекчаване на треската, привличайки кръвта към краката, което оказва положителен ефект и върху нормализирането на телесната температура. И тук номерът е чорапите да се сменят редовно, след като се затоплят.

Друга, не толкова популярна техника по нашите географски ширини, но широко използвана в Америка, е накисването на краката в гореща вода, в която преди това сме разтворили две чаени лъжички горчица на прах.

Шуслерови соли

Минерални соли 

За да се справят сами с вирусите или бактериите, клетките имат нужда от правилните “хранителни” вещества, каквито на практика се явяват дванадесетте основни минерални соли, открити от немския доктор Вилхелм Шуслер още през 19 век и наречени днес в негова чест с името Шуслерови соли.

Дванадесетте оригинални Шуслерови соли на DHU са безценни микронутриенти за клетките, които им помагат да функционират ефективно и да се борят със стреса на клетъчно ниво, причинен от съвременния начин на живот. Шуслеровите соли са безценни с това, че помагат на човек да остане здрав през целия му живот – от раждането до дълбоки старини.

Когато трябва да подпомогнем тялото да регулира само високата телесна температура, за помощ трябва да се обърнем към следните минерални соли:

Ако температурата е до 38,5° C, ще имаме нужда от Шуслерова сол №3 или железният фосфат – тази минерална сол спира възпалителните процеси в тялото, бори се с микроорганизмите, стимулира имунитета.

Приложение: 1 таблетка  под езика през 5-10 минути, до настъпване на подобрение. 

Ако обаче температурата превиши 38,5° C, към сол №3 трябва да добавим още две минерални соли. Шуслерова сол №5 или калиев фосфат – извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата. Освен това действа енергизиращо на тялото, улеснявайки по-бързо оздравяването. Шуслерова сол №8 или натриев хлорид – отговаря за баланса на течностите в организма, предотвратява настъпването на клетъчна дехидратация.
Дозировка: по 1 таблетка от трите соли, които се редуват на всеки 5-10 минути. След настъпване на подобрение: на ден по 3-5 таблетки от трите соли до пълно оздравяване.

Момче в леглото с чаша чай

Билков чай

Чаят от бял равнец или джинджифил (може да се смесят) отваря порите на кожата и предизвиква изпотяване, което пък води треската към нейния край, защото с потта се изхвърлят много токсини от тялото. 

Чаят от бял бъз има същия ефект, но носи и още няколко ползи при настинка и грип, облекчавайки най-вече свръхпроизводството на слуз в тялото, която най-често се проявява външно под формата на хрема и/или налепи по-гърлото. Бъзът е и с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за изграждане на силен имунитет.

Лютият червен пипер, чиято основна съставка е капсаицинът – вещество със силни  противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, също предизвиква леко изпотяване, ускорявайки оздравяването.

Момиче с чаша вода

Хидратация, хидратация и пак хидратация 

При висока температура водата по-бързо се “изпарява” от клетките, ето защо е изключително важно да държим тялото си добре хидратирано през цялото време. 

Нужното количество вода зависи от много критерии, като възраст, пол, килограми, общо и моментно здравословно състояние, но има един критерий, по който лесно и категорично може да разберем, че не пием достатъчно вода – цветът на урината.

Колкото по-тъмно жълта е урината, толкова по-малко е водата в тялото. При здраво, добре хидратирано тяло урината е безцветна. Ако забележим потъмняване в цвета на урината, веднага трябва да увеличим приема на вода. Спазването на това златно правило е валидно не само докато сме болни, а трябва да е водещ здравословен принцип през целия ни живот.

 

Виж още:

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Висока температура при детето

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

Висока температура: кратък, но важен справочник