Жена с висока температура

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Няма човек, който никога да не се е разболявал от настинка или грип и да не е усещал дискомфорта от течащия нос, болката в гърлото или неприятната треска. Често те се изкарват на крак, за разлика от температурата, която се приема винаги по-сериозно. А всъщност тя самата не е болест, а симптом на заболяване – често абсолютно същото, предизвикало и другите неприятни здравословни проблеми… 

Не трябва да забравяте, че температурата е защитна реакция на организма, когато той иска да се справи с болестта. И не е нужно да изпадате в паника при всяко нейно повишаване. 

Все пак трябва да  бъдете бдителни и ще е полезно и да научете кои са най-честите причини за треска при възрастни и кога се налага намесата на лекар. Основно причините са две – вирусите и бактериите. 

Първите – заболяванията, причинени от вируси, са сред най-честите поводи за покачване на температурата при възрастни. Симптомите могат също да включват хрема, болки в гърлото, кашлица и мускулни болки. Вирусите могат да причинят и диария, повръщане или болки в стомаха.

Жена с главоболие

Добрата новина, е че повечето вирусни заболявания преминават леко и организмът се справя сам с тях. Важно е да помните, че антибиотиците не ги лекуват, а само допълнително затрудняват работата на имунната система. По-добре приемайте достатъчно количество течности и се хранете с леки храни, богати на витамини.

Вторите са бактериалните заболявания, които са другият фактор за висока температура и могат да засегнат почти всяка система в тялото:

 • Централната нервна;
 • Долната дихателна;
 • Горната дихателна;
 • Пикочно-половата;
 • Стомашно-чревната;
 • Кръвоносната;
 • Кожата.

Вируси

Те трябва да бъдат лекувани незабавно и след задължителна консултация със специалист.

Причинителите са ясни и следва по-важната част – лечението. Тук много често се допускат грешки заради митовете, които могат да възпрепястват по-бързото оздравяване.

Сигурно сте чували, че:

 • Трябва да приемате антипиретици.

Всъщност високата температура трябва да се лекува с тях само, ако причинява твърде голям дискомфорт на болния. Нейното понижаване може да забави оздравителния процес.

 • Без антипиретици температурата се повишава без контрол.

Мозъкът знае кога тялото е твърде горещо и много рядко позволява прехвърлянето на определени градуси – повечето пъти те не надвишават 39,5°- 40°C.

 •   Веднъж свалена с лекарства, температурата не се покачва пак

След като отмине действието на антипиретиците, температурата обикновено отново се вдига. Този кръговрат често се повтаря, докато имунната система не се справи с проблема.

 •  Ако температурата е висока, то причината за нея е сериозна.

Сама по себе си температурата не може да разкрие нищо за заболяването. Винаги трябва да обръщате внимание на другите симптоми и как се чувствате цялостно, защото това е от по-голямо значение от градусите. 

И сега идва най-логичният и важен въпрос…
След като антипиретиците  не лекуват, как да помогнете на тялото да оздравее? 

Можете да се справите напълно безопасно, без да спирате естествените защитни сили на организма с Шуслерови соли. Те са алтернативни лекарствени препарати, които подпомагат работата на организма благодарение на съдържащите се в тях минерални соли, които са съставна част в клетките в тялото на човек. 

При висока температура над 38,5°C солите, които трябва да приемате са:

 1. Шуслерова сол №3 – задължителна във всеки начален етап на инфекция. Тя действа като спира възпалителните процеси и възпрепятства развитието на вирусите. От нея се нуждаете и когато искате комплексна имунна защита на организма. 
 2. Шуслерова сол №5 – отговаря за разпределението на калия в тялото, дава необходимата енергия и помага на болния по-бързо да се възстанови.
 3. Шуслерова сол №8 – възпрепятства риска от дехидратация на организма като отговаря за  баланса на течностите.

Мъж, който пие вода

В зависимост от това колко в висока температурата приемайте както следва:

 След подобрение: 5 таблетки дневно от всяка сол до пълно възстановяване.

 

Виж още:

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Висока температура: кратък, но важен справочник

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

6 безспорни ползи от хомеопатията

Подутият корем вече не е проблем

Стресът и последиците от него