Висока температура при дете с термометър в устата

Как да свалим високата температура при дете?

Поставяме ръка на челото на детето и то е по-топло. Термометърът потвърждава притеснението ни. И отново сме изправени пред дилемата: как да свалим висока температура при детето?!

Място за паника няма! Първото нещо, което трябва да мине през ума ни, е че имунитетът работи, защото треската е защита срещу инфекциите. Тялото на детето повишава температурата си, за да убие вирусите или бактериите. В повечето случаи това е без последици за здравето на малчуганите и изчезва от само себе си за около 3 дни.

Но за да сме спокойни като родители и да не изпадаме постоянно в драмата “как да свалим висока температура при детето”, ето няколко прости правила, които ако следваме, детето ще е в пълна безопасност, а повишените телесни градуси бързо ще влязат в нормалните си граници.

 

 

Работещи съвети 

Има няколко изпробвани начина, с които може да облекчим треската на детето:

  • Да поставим хладен компрес на челото.
  • Да поддържаме умерена температура в стаята – не твърде горещо и не твърде студено.
  • Да облечем детето в един слой леки дрехи, които са от естествена (дишаща) материя и да го покрием с леко одеяло.
  • Може да охладим тялото с хладка баня, с помощта на гъба.
  • И най-важното: да не забравяме и постоянно да се уверяваме, че детето пие достатъчно течности, най-вече вода със стайна температура. 

В същото време не трябва да използваме ледена студена вода за баня и да търкаме кожата на детето с алкохол. И двете действия могат да имат обратен ефект – да повишат температурата.

И още едно “не”: дори детето ни да има студени тръпки и треска, не трябва да го обличаме с дебели дрехи и завиваме с много одеяла. Принципът на “златната среда” и в случая на високата температура работи безотказно. 

 

 

За какво да внимаваме?

Ето и какво не трябва да включва отговорът на въпроса: как да свалим високата температура при дете?

Никога не трябва да даваме на детето аспирин. Това действие може да причини сериозно състояние, наречено Синдром на Рей, който най-често засяга децата между 6 и 12 години. Този рядък, но опасен синдром, отключен именно от аспирина, може да причини оток на мозъка и да увреди черния дроб. 

Трябва да избягваме да комбинираме лекарства за настинка и грип при малки деца. Ако все пак решим да използваме лекарство, задължително преди това трябва да се консултираме с нашия педиатър, за да сме сигурни, че детето ни е достатъчно голямо за вида на медикамента, който смятаме да дадем. 

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) на нито едно дете под 2-годишна възраст не трябва да даваме какъвто и да е вид продукт против кашлица, настинка, хрема, грип или висока температура, който съдържа деконгестанти и антихистамин. Трябва да внимаваме дори при деца над 2 години. 

Агенцията допълва, че на дете под 4-годишна възраст не трябва да даваме едновременно лекарствени продукти за кашлица и настинка, защото възможните нежелани реакции от взаимодействието им могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи.

Дори да имаме одобрение от доктора да използваме едновременно тези лекарства, преди да купим, трябва внимателно да прочетем листовката и да изберем тези, които най-точно отговарят на симптомите на нашия малчуган. И още едно важно нещо: не трябва да сменяме едно лекарство с друго без предварителна консултация с педиатър. 

 

Висока температура при дете, което се лекува у дома

 

Как да свалим висока температура при дете напълно безопасно?

При повишена температура в тялото на детето, а и при всички възрасти, настъпва загуба на жизненоважни минерални соли. За да се възвърне това равновесие, а оттам и температурата да спадне, трябва да приемаме именно минерални соли. 

Най-добрият избор в това отношение са минералните соли на немския хомеопат д-р Вилхелм Шуслер, които имат уникалната способност да проникват през мембраната на клетката и да възстановяват минералния баланс в нея.  

Когато говорим за деца, безопасността и безвредността са на първо място, затова трябва да споменем още едно безценно предимство на Шуслеровите соли: те не само са подходящи за деца, но и за бебета още от първия ден на раждане, както и за бременни и кърмещи жени.  

Ето и конкретната комбинация от соли, които отговарят на основния въпрос: как да свалим висока температура при дете?
Ако детето ни има телесна температура под 38.5℃, ще ни е нужна само една минерална сол – Шуслерова сол №3 или железен фосфат. Даваме по 1 таблетка на всеки 15 минути до настъпване на подобрение. Таблетката се слага под езика, за да се стопи. При по-малките деца солта може да разтворим в малко вода. 

Но ако термометърът показва над 38.5℃, към сол №3 трябва да добавим още две: Шуслерова сол №5 калиев фосфат и Шуслерова сол №8 натриев хлорид. Трите клетъчни соли се редуват на всеки 15 минути до подобрение. 

За да сме сигурни, че скоро няма пак да сме изправени пред проблема как да свалим висока температура, препоръчително е поне още 3-4 дни да даваме по 1 таблетка от трите соли 3 път на ден.

 

Виж още: 

Висока температура при дВисока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Висока температура: кратък, но важен справочник