Майка, която прегръща болното си дете

Висока температура при детето

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Съвети как да преодолеем кошмара на всеки родител

Когато високата температура при детето се появи, винаги започва тревожно лутане из хилядите познати или чути решения. Разбира се, това е кошмарът на всеки родител. „Детето има температура – трябва да се свали възможно най-бързо!”. Вярно или грешно е това? 

Какво правим обикновено?

Основните ни страхове като родители са, че детето може да получи фебрилен гърч и тогава вече съвсем няма да знаем как да действаме. Бързо прибягваме към антипиретици, за да овладеем треската при детето.

В объркването и страховете си се допитваме и до нашите родители, които добре знаят как да свалим температурата и са се справяли с температуропонижаващи медикаменти и компреси, когато ние сме били малки. Както се казва “и баба знае”, но не точно… 

Кои са най-често допусканите грешки?

Малко момиче с висока температура
Всъщност има някои действия, традиционни и по-нови, до които със сигурност не трябва
да прибягваме, когато налице е висока температура при дете: 

1. Не трябва да бързаме да сваляме температурата

Защо не трябва да го правим? Отговорът е логичен – повишената температура е защитата на организма към възникналата инфекция. Когато температурата при детето е под 38,5 градуса, тя помага на организма да се пребори с нея – тя всъщност елиминира вирусите. Затова бързото ѝ сваляне предотвратява тази защитна функция и възстановяването на детето продължава по-дълго, тъй като болестотворните организми имат благотворна среда за живот в неговия организъм.

2. Не трябва да сваляме температурата рязко

Обикновено се стремим да направим именно това, когато температурата е над 38,5 градуса. Рязкото покачване на температурата е характерно за вирусните инфекции. Ако температурата при детето е над 38,5 градуса, трябва да я свалим с половин градус – не повече. Когато я овладеем до 38 градуса, тогава тя ни е помощник.

3. Не трябва да използваме аспирин

Той съдържа ацетилсалицилова киселина, която уврежда черния дроб. Употребата му при деца под 12-годишна възраст с вирусни инфекции е забранена.

4. Не трябва да прекаляваме с аналгина

Това лекарство има неблагоприятен ефект върху кръвообращението. Предписва се само в много крайни случаи, защото е бързо температуропонижаващо, но честата му употреба е опасна, особено при децата.

5. Не трябва да прилагаме студени компреси

Това кара кожата да понижи температурата си, докато органите на тялото все още са горещи, което е изключително опасно, защото би довело до спазъм на кожните съдове. Ако увиваме детето в чаршафи, те трябва не да са студени, а с температура 36 градуса. Също така при фебрилитет на детето са полезни хладките, а не студени бани. 

Съществуват случаи, в които детето е с повишена телесна температура, но студени крайници. Студените крайници са признак за спазъм на съдовете. В тези ситуации трябва да направим масаж на крайниците на детето и да го облечем в още един слой дрехи, за да избегнем крампи.

6. Не трябва да караме детето да яде

Необходимо е да му предлагаме храна често, но не да настояваме. Високата температура при дете изисква задължителен прием на течности, но храната не е задължителна.

Обикновено родителите прибягват до предлагане на „каквото и да е, само да хапне нещо”. Това може да изиграе лоша шега, тъй като сладките храни се превръщат в киселина, която срива имунитета на детето и забавя справянето с болестта. В тези случаи са препоръчителни свежи плодове и зеленчуци и храни, които не съдържат мляко.

При треска с температура млечните храни могат да предизвикват повръщане. Затова айран или прясно мляко не са добра идея, колкото и да ни се струва разхлаждащо и ободряващо. За предпочитане може да предложим на детето вода и чай. 

Малко момиче, което пие чай
Как да се справим с високата температура при детето, като помогнем на детския организъм, без да му пречим?
Температурата трябва да спадне бавно, по естествен за тялото начин. Такъв метод е лечението с Шуслерови соли. Препоръчва се при температура под 38.5 ℃ с прием под езика на Шуслерова сол №3 на всеки 15 минути. Това е минералната сол железен фосфат, която помага на терморегулацията. 

При покачване на температурата над 38.5 градуса се взема под езика по една таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8, отново на всеки 15 минути до подобрение. Шуслерова сол №5 действа енергизиращо на организма и дава сили на тялото за по-бързо възстановяване. Шуслерова сол №8 предпазва от дехидратация. Следващите дни е важно приемът да не се прекъсва и поне 3-4 дни и да се взема по една таблетка от всяка сол, 3 пъти на ден. 

Шуслерови соли са природните средства, които подсилват организма при битката с висока температура. Те са безопасни, не водят до привикване и нямат странични ефекти. При лечение на деца все по-често лекарите препоръчват хомеопатични средства.

 

Виж още:

Бебе с висока температура – ами сега?

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура: кратък, но важен справочник

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Изненадващо но факт: от високата температура има и ползи.

Главоболието – пренебрегнатата епидемия на 21 век

Алергията – бичът на нашето съвремие

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?