Mайка гледа температурата на детето

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Чели сме много по темата, давали са ни хиляди съвети, на теория знаем много, но на практика всеки път наново си задаваме с тревога въпроса: “Как да свалим температурата при дете?”.

Ние като възрастни се справяме с отработени движения и проверени във времето методи, когато видим градусите на термометъра да се вдигат над обичайните стойности. Нещата изобщо не стоят така обаче, когато става въпрос за нашите деца.

Преди да подходим към понижаване на температурата обаче, е добре да сме наясно дали това е наложително в момента? Не е ли по-добре да изчакаме да получим от тялото сигнал доколко се справя само или има нужда от нашата намеса?

 

Кога фебрилитетът при дете е притеснителен?

  • когато се случва на новородено или дете под 3-месечна възраст. В този случай треската може да е сигнал за сериозно заболяване. 
  • когато повишената температура продължава повече от 5 дни. 
  • когато градусите достигнат 40℃.
  • когато детето се дехидратира, т.е. бебето не пишка поне 4 пъти на ден или на 8-12 часа, ако е по-голямо.
  • когато фебрилитетът след имунизация продължава повече от 48 часа. 

Дете с температура

 

Ако нашият случай не съвпада с горепосочените, то може да поемем въздух спокойно и по-рационално да подходим към това да се справим с температурата при детето. 

Не трябва да забравяме, че не е нещо необичайно, особено в предучилищна възраст, детето да прекарва средно от 7 до 10 вирусни инфекции в рамките на една календарна година. 

И преди да изясним как да помогнем на тялото само да се справи с фебрилитета, трябва да имаме предвид и случаите, в които повишената телесна температура не е следствие на здравословен проблем:

  • нормалната средна телесна температура е 37℃, но е съвсем възможно тя да варира, особено в следобедните часове, и да се повиши до 37.5℃.
  • тя може да се покачи леко и от ежедневни дейности или навици като извършване на физически упражнения, престой в гореща вана или горещо време навън, носене на твърде много или запарващи дрехи.
  • температурният диапазон при всяко дете може да е различен – това също трябва да се взема предвид, както и дали температурата се мери с един и същ термометър и на едно и също място.

 

Да свалим температурата при детето: първа основна нужда на тялото

Когато е налице треска, не трябва да посягаме веднага към температуропонижаващи медикаменти, а да се погрижим за по-сериозната опасност за тялото – дехидратацията

Самото повишаване на градусите е само индикатор, че имунната система работи добре и към настоящия момент “взема мерки”, убивайки евентуалните причинители, вируси или бактерии, които не могат да живеят и да се размножават на топло.

Затова, докато даваме на тялото време да реагира адекватно на ситуацията, трябва да му помагаме максимално. Фебрилитетът при детето може да го накара да се изпоти прекалено и да загуби важни минерали и вода. 

Хубаво е да сме стъпка напред, преди да настъпи моментът на дехидратация, и да го избегнем. Но все пак, ако той настъпи, може да се ориентираме по следните признаци: нарастващо чувство на жажда, засилване на цвета и миризмата на урината, замаяност, умора, сухота в устата и очите, по-редки позиви за уриниране.

Можем да компенсираме тази загуба, като даваме по-често малки количества вода, за да запазим електролитния баланс в организма. Ако детето отказва прием на вода, може да я заместим с билков чай с лъжичка мед за допълнителни антибактериални сили. 

Супата също е добър вариант, стига да е домашно приготвена. Може да пробваме дали детето ще хареса вкуса на топло прясно мляко с куркума, чиято активна съставка куркумин има доказани антибактериални и антивирусни свойства. 

Втора стъпка за справяне с температурата при детето

При повишена телесна температура в тялото се наблюдават загуби, които водят до усложняване на ситуацията: едната от тях е свързана с количеството на добрите бактерии, а другата – с важните за здравето минерални соли. Затова техният прием е препоръчителен. 

Организмът има нужда от три минерални соли, които могат да се набавят със солите на д-р Шуслер: железен фосфат – Шуслерова сол №3, калиев фосфат – Шуслерова сол №5 и натриев хлорид – Шуслерова сол №8

Как да понижим температурата, ако тя е под 38.5℃?

  • с прием под езика на Шуслерова сол №3 на всеки 15 минути.

А как да овладеем треската, ако градусите се покачват над 38.5℃?

  • с прием под езика на една таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 – редуват се на всеки 15 минути до подобрение. След това е препоръчително приемът да не се преустановява поне още 3-4 дни, през които трябва да се взема по една таблетка от всяка сол, 3 пъти на ден. 

Така без антипиретици фебрилитетът остава в миналото и тялото получава помощ, за да се справи самостоятелно и да възстанови силите си.

 

Виж още: 

Бебе с висока температура – ами сега?

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него