Майка е прегърнала детето си, което има температура

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Дори и най-здравите деца са вдигали температура в даден момент от развитието си. А и самата поява на висока температура не е непременно нещо лошо – тя е знак, че детският организъм се бори с инфекцията в тялото. 

Но когато детето се събуди посред нощ горещо и плувнало в пот, е нормално родителят да се притесни и да изпита несигурност как трябва да действа. Дали да извади термометъра веднага и да започне да следи повишаването на температурата? Дали да се обади на педиатъра? Дали да даде медикаменти на детето? 

За да имате премерена реакция, ако се случи детето да вдигне температура, е добре да знаете какъв е процесът зад това.

Какво представлява високата температура?

Тя се появява, когато вътрешният “термостат” на тялото повиши телесната температура над нормалното ниво. Той се намира в тази част от мозъка, която наричаме хипоталамус. 

Хипоталамусът знае каква трябва да бъде температурата на тялото (обикновено около 37°C) и изпраща съобщения до организма, за да я поддържа в тези нива. Но имайте предвид, че телесната температура на повечето хора варира в  течение на денонощието: обикновено е малко по-ниска сутрин и малко по-висока вечер и може да се промени спрямо физическата дейност, например, ако тичаме или правим упражнения. 

Но, ако в организма се появи възпалителен процес, хипоталамусът коригира температурата на тялото към по-висока в отговор на заплахата. Това се случва, защото увеличаването на топлината на тялото е начин то да се пребори с микробите, които причиняват инфекции, като го превръща в по-негостоприемно място за тях.

Кои са най-често срещаните причини за повишаване на температурата при децата?

Важно е да знаем, че високата температура сама по себе си не е заболяване. Тя обикновено е признак или симптом на друг здравословен проблем. Също е възможно тя да се появи без наличието на каквито и да е други симптоми. В тези случаи тя най-често е причинена от:

Бебе, завито с одеало

Претопляне

Бебетата (особено новородените) е възможно да повишат температурата на тялото си, ако са прекалено облечени или се къпят в гореща среда. Те са по-чувствителни спрямо външните температурни фактори, тъй като не регулират телесната си температура толкова добре в сравнение с по-големите деца и възрастните. 

Но понеже температурата при бебетата е възможно да индикира наличие на сериозна инфекция, дори новородените, които са прекалено облечени и има съмнение за претопляне, е добре да бъдат прегледани от лекар при наличие на висока температура.

Имунизации

Бебетата и децата често получават субфебрилна (стойности по-ниски от 38,3°C) температура след ваксиниране. Обичайно педиатрите обясняват на родителите в какъв период от време след ваксинацията могат да очакват детето да прояви странични реакции от поставянето й. Ако в този период се повиши температурата на детето, е вероятно да е в следствие от имунизацията.

Бебе гризе кошара

Поява на нови зъбки

Въпреки че никненето на зъби може да причини леко повишаване на телесната температура, ако тя се повиши над 38°C, най-вероятно появата ѝ не е вследствие на зъбоникнене.

Инфекция

Тя е най-честата причина за повишаване на температурата на тялото. Нека припомним, че наличието на висока температура индикира опита на организма да се пребори с инфекцията. Треската помага на тялото да се бори с инфекциите, като стимулира естествените си защитни механизми. 

В тези случаи, за да прецените дали има причина за притеснение, е добре да проследите цялостното поведение на детето си. Заболяването вероятно не е сериозно, ако то е жизнено, храни се добре, приема течности и изглежда добре. 

Също е важно да кажем, че липсата на апетит при дете с повишена температура не трябва да ви притеснява прекомерно. Важно е детето да е добре хидратирано и да уринира нормално.

Как можете да помогнете на детето да се чувства по-добре?

На първо място може да опитате да обличате детето в леки дрехи в периода на повишена температура. Също се уверете, че в стаята, в която то спи, не е твърде топло. 

Можете да му помогнете и като го къпете в по-хладка вода от обичайното. Също бихте могли да наблегнете на приема на храна, която е по-хидратираща: пресните плодове и зеленчуци, супи и чай са чудесни за целта.

Майка си играе с бебето си

Как да помогнем на детския организъм да преодолее високата температура чрез безопасни медикаменти?

Важно е температурата да бъде понижена плавно – не рязко. Това най-лесно може да се случи чрез лечение с оригиналните Шуслерови соли на DHU. 

Ако температурата е под 38.5°C, се препоръчва прием на Шуслерова сол №3 – по 1 табл. на всеки 15 минути. При повишаване на температурата над 38.5°C е добре да се вземе по една таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8, като се редуват на всеки 15 минути до подобрение. 

Шуслерова сол №3 е минералната сол железен фосфат, която подкрепя имунната реакция и спира разпространението на инфекцията. Шуслерова сол №5 съдейства за бързото възстановяване на организма, а Шуслерова сол №8  се грижи да не настъпи дехидратация заради високите градуси. След понижаване на температурата е важно приемът на солите да не прекъсва и поне 3-4 дни да се взема по една таблетка от всяка сол, 3 пъти на ден.

Все по-често педиатрите препоръчват приема на Шуслерови соли, защото те са безопасни природни средства за лечение без странични ефекти и не водят до привикване. Поради тази причина са изключително подходящи за прием от бебета и малки деца.

 

Виж още:

Бебе с висока температура – ами сега?

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Висока температура при детето

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Висока температура: кратък, но важен справочник