Дете има висока температура

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Възрастните трябва да са наясно не само как да свалят температурата при малчуганите, но най-вече и защо се стига до високи градуси – така могат да приложат правилен подход и лечение. Ако родителите са запознати с това как работи детският организъм, ще знаят и как да го лекуват правилно, за да не се стига до тревожни моменти. 

Организмът на децата по-застрашен ли е при треска?

Спецификата на детския организъм се крие в това, че е много по-податлив на заболявания, причинени от вируси и бактерии, защото имунната система все още не е изградила достатъчно добри защитни реакции срещу болести и патогенни фактори. 

Смята се, че имунитетът е в обучителен период от раждането до 5-6-годишна възраст. Тоест в този период имунната система се научава как да се справя с инфекции, след като се срещне с техния причинител. 

По време на тази среща детският организъм реагира по-бурно като повишаването на температурата може да стигне до стойности, които често са обезпокоителни за родителите. 

Дете с повишена температураТова се дължи на все още несъвършените механизми на терморегулация, незрялостта и по-лесна възбудимост на нервната система, дори на нарастващия мозък на децата, който е по-чувствителен към треската от мозъка на възрастен.

Ето защо фебрилитетът може да причини гърчове при деца на възраст от 0 до 6 години, т.е в периода, когато тяхната имунна система е все още доста крехка. 

Гърчове при децата. Опасни ли са? 

Какво е фебрилен гърч? Фебрилен гърч е пристъп или припадък, който се появява при подрастващите, когато те имат треска. Това може да се случи при деца на възраст от 0 месеца до 6 години. 

Припадъкът може да продължи от няколко секунди до 15 минути и е последван от сънливост. Повечето припадъци продължават по-малко: обикновено от 2 до 3 минути. 

Какво всъщност представлява гърчът? Това е неволево съкращение на една или повече мускулни групи, със или без загуба на съзнание. Предизвиква се от дразнене на моторните клетки в главния мозък от вирусни или бактериални инфекции.

Проучвания показват, че гърчовете се появяват при едно на 20 деца, а при 30% от тези, които вече са имали гърч, има вероятност той да се повтори.

Притеснен родител за висока температураПричини за фебрилни гърчове.  Треската е защитна реакция на организма и обикновено се дължи на вирусно заболяване или понякога на бактериална инфекция. А конвулсиите се появяват, само когато има повишаване на телесната температура над 39℃.

Шансът за поява на гърчове е по-голям, ако някой от семейството също е имал такива, тоест се дължат на генетична връзка. В много редки случаи поставянето на ваксина също може да предизвика гърчове.

Как да помогнете на детето при гърч?

Запазете спокойствие и действайте бързо, за да предотвратите нараняване:

 • Преместете детето на безопасно място, за да не може да падне.
 • Обърнете го настрани, за да не се задави със слюнка или повръщане.
 • Не слагайте нищо в устата на детето.
 • Не го задържайте и не се опитвайте да контролирате конвулсиите.

Успокоение за родителите относно фебрилните конвулсииРъка държи термометър

Необходимата информация. Когато тя е налице, реакцията на родителите може да е много по-адекватна, защото признаците и симптомите на фебрилен гърч могат да бъдат много плашещи. Важни неща, които трябва да запомните са, че:

 • Децата не изпитват болка или дискомфорт по време на пристъп.
 • Фебрилният гърч не е епилепсия. Не са необходими редовни лекарства.
 • Краткотрайният припадък няма да причини мозъчно увреждане.
 • Децата, които са имали фебрилен гърч, растат здрави.

Обикновено гърчовете изчезват с възрастта. Но могат да се избегнат, като се вземат мерки още преди температурата да се е качила до плашещите стойности. 

Предварителните мерки.  Родителите не бива да бързат с даването на температуропонижаващи лекарства, ако градусите не са толкова високи, но понякога преломният момент идва твърде бързо, за да бъде овладян своевременно. Затова е хубаво да се действа с щадящи средства още при първите симптоми и по-ниската температура.  

За спокойствието на родителите съществуват минерални соли. Те от една страна са напълно природни продукти, които са подходящи и напълно безопасни за деца, при тях няма опасност от предозиране и не причиняват странични ефекти. 

От друга страна, още при началното вдигане на градусите, помагат за регулирането им по естествен за тялото начин. Това са Шуслеровите соли, които е добре винаги да  имате у дома, защото помагат на всеки родител:

 • При температура под 38.5℃ се приема под езика Шуслерова сол №3 на всеки 15 минути. При по-малки деца и бебета солта може лесно да се разтвори в малко вода и да се даде с лъжичка.
 • При покачване на температурата над 38.5℃ се редуват по една таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 отново на всеки 15 минути до подобрение. 
 • Следващите дни е важно приемът да не се прекъсва и поне 3-4 дни да се взема по една таблетка от всяка сол, 3 пъти на ден. 

Към приема на солите на таблетки, може да се добави приложение на Шуслеров мехлем №3 – при малките деца той е ефективен и приятен заместител на традиционните компреси с оцет, които повечето деца не могат да изтърпят. Вместо оцет – намазване на челото с мехлем №3 и поставяне отгоре на влажна охладена кърпа. По същия начин може да се намажат стъпалата и да се обуят мокри чорапки. С мехлема могат да се правят и леки разтривки на гърба и гърдите. Тези приложения на Шуслеров мехлем №3 спомагат за по-бързото регулиране на температурата.

Виж още:

Бебе с висока температура – ами сега?

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Висока температура при детето

Как да свалим високата температура при дете?

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?