Момиче с висока температура

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Много родители имат погрешни схващания за високата температура при детето, вярвайки, че треската може по някакъв начин сериозно да навреди на здравето на най-голямото им съкровище. Голяма част от тях буквално изпадат в паника като видят по-високи градуси на термометъра. Подобно състояние се нарича “Фобия от треска”. Всъщност високата температура е безобидна, защото тя сама по себе си не представлява заболяване, а е само знак за нещо друго, случващо се в тялото. 

Дори нещо повече… Високата температура, без значение дали става въпрос за бебе, дете или възрастен човек, има важна функция. Човешкото тяло е съвършен механизъм: вдига телесната температура до необходимите градуси, за да може без чужда помощ да неутрализира натрапника, който най-често е някакъв вид вирус и по-рядко бактерия. 

При малките деца градусите на тялото може да се повишат и при поставена ваксина, варицела, проблеми с третата сливица, инфекция на синусите, никнене на млечни зъбки, ушни инфекции… Обичайно на организма са му необходими 3-4 дни, за да се справи сам с инфекцията, затова през това време е нормално да има и по-висока температура. 

Бебе с термометър

На самолечението на тялото не трябва да се пречи, както често несъзнателно (и неинформирано) постъпват много от родителите дори и при леко повишена температура на детето им. Напротив, този процес трябва да бъде подпомогнат и улеснен. Безценно съдействие в това отношение оказват оригиналните Шуслерови соли на DHU, които бавно и по естествен начин свалят високите телесни градуси. 

Ако температурата на детето е до 38.5 ℃, на всеки 15 минути приема по 1 таблетка от Шуслерова сол №3 (солите се смучат или разтварят на кашичка в лъжичка с малко вода). Сол №3 или железен фосфат, известна още като първа помощ на имунната система, насища клетките и тъканите с кислород, овладява възпалението в тялото и действа като природен терморегулатор. 

Ако температурата надвишава 38.5 ℃, сол №3 трябва да бъде комбинирана с Шуслерова сол №5 и Шуслерова сол №8. Приемът е същият: на всеки 15 минути се редуват по 1 таблетка от трите соли. При понижаване на градусите приемът на солите не трябва да се спира рязко: поне още 3-4 дни е препоръчително да се взима по 1 таблетка от трите соли 3 пъти дневно. 

Защо при по-висока температура се добавят още две минерални соли?! Сол №5 Калиум фосфорикум извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата. В допълнение зарежда тялото с енергия, така необходима да се справи с инфекцията. Сол №8 Натриум хлоратум, отговаря за правилното разпределение на течностите и предотвратява настъпването на дехидратация, която е сериозна заплаха за децата при по-висока телесна температура. 

Баща проверява бебето си за треска

Тъй като са напълно безопасни, без никакви странични ефекти, не водят до привикване и може да се ползват дълго време, оригиналните Шуслерови соли на DHU са изключително подходящи за лечение на бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, възрастни хора с хронични заболявания. За да бъдат лесно приети от бебета, солите се разтварят в малко вода. Освен за лечение Шуслеровите соли на DHU са подходящи и за профилактика на различни заболявания. Повече по тази тема може да научите ТУК.
Друга грешка, често допускана при висока температура… Освен с прибързаното даване на антипиретици, възрастните попада на всякаква недостоверна информация в онлайн пространството, която след това без консултация с лекар прилагат върху себе си и детето. Например специалистите напоследък алармират за следната порочна практика, която сериозно компрометира работата на имунната система и буквално вреди на здравето: хората масово сами си изписват антибиотици и/или кортикостероиди в първите дни на настинката или грипа, когато инфекцията е все още вирусна. Подобно действие допълнително усложнява положението, възпрепятствайки по-бързото оздравяването. Антибиотиците и кортикостероидите имат своето важно място в съвременната медицина, но тяхната употреба трябва да е само след лекарско предписание.

Дете, на което дават антипиретик

За да помогнете на детския организъм сам да се справи с инфекцията, при наличие на висока температура трябва…

 • Да давате повече течности.
 • Да следите за признаци на дехидратация.
 • Да не настоявате дете да се храни на всяка цена. За разлика от възрастните инстинктите при децата все още работят безотказно: те не искат да се хранят, просто защото организмът им има нужда от почивка и да насочи силите си към справянето с инфекцията. По същия начин реагират и болните животни.
 • Проверявайте редовно детето през нощта.
 • Оставете го за няколко дни вкъщи, спирайки го от детска градина или училище.
 • Ако детето е силно неразположено и освен висока температура има и други симптоми, консултирайте се с педиатър каква терапия да приложите заедно с минералните соли. Не правете импровизации! 

Забранено е…

 • Не навличайте детето с твърде много дрехи и/или завивки.
 • Не давайте аспирин на деца под 16 години.
 • Не комбинирайте ибупрофен и парацетамол, освен ако не е препоръчано от лекар.
 • Не давайте парацетамол или ибупрофен на дете извън разрешените по листовка възраст и килограми. 

Доктор преглежда бебе

Веднага потърсете лекарска помощ, ако…

 • Детето е до 6 месеца и има температура над 39 ℃.
 • Температурата не спада въпреки изписания от педиатъра антипиретик.
 • Освен висока температура има и обрив.
 • Температурата продължава повече от 3 дни.
 • Детето има хлътнали очи и липсват сълзи при плач.

 

Виж още:

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?
Висока температура при детето
Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?
Висока температура при дете: 6 мита и факта
Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?
Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?
Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?
Висока температура: кратък, но важен справочник