Момче с термометър

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура при децата най-често буди в родителите безпокойство и тревожност. Част от тях дори изпадат в истинска истерия, звънейки веднага на личния лекар на детето или на бърза помощ. Но има ли място за подобни панически действия?!

За педиатрите повишаването на температурата е  знак, че все още незрелият имунитет на детския организъм започва да реагира на инфекцията, опитвайки да се справи с микроорганизмите, които най-често са вирусите.

Ето най-разпространените митове и факти за високата температура при малчуганите:

Мит 1: детето е топло, значи има температура.

Факт: децата могат да са топли при докосване поради много причини: активна и дълга игра, ставане от сън, горещо време, плач… В подобни ситуации те отделят повече топлина. Как да постъпим? Изчакваме поне 20 минути детето да се успокои, а температурата на кожата да се нормализира и тогава измерваме телесната температура с термометър.

Мит 2: температура от 37,1°C до 37,5°C е начална фаза на треска.

Факт: тези стойности са в границите на нормата, защото градусите на тялото варират през различните часове от денонощието, включително и при възрастните хора. Повече от естествено е температурата да е по-висока следобед и вечер, а най-ниска сутрин. Нормалната телесна температура на човека е обикновено в диапазона 36,5-37,5º C. За действителна треска може да говорим, ако термометърът показва над 37,5°C.
Баща мери температурата на сина си

Мит 3: треската е опасна, защото може да причини гърчове и увреждане на мозъка.

Факт: високата температура при децата е защитен механизъм и знак, че имунната система на тялото е активирана по спешност, затова топ специалистите казват, че повечето трески са полезни за болните деца, защото помагат на тялото да се пребори само с инфекцията.

Що се отнася до гърчовете, огромното мнозинство (96%) от децата не получават гърчове при много висока температура. Само при около 4% от малчуганите се наблюдават гърчове при треска, наречени фебрилен припадък. Гърчовете са страшни за гледане, особено от родителите, но обикновено спират в рамките на максимум 5 минути. Важно: те не причиняват увреждане на мозъка и нямат дългосрочни странични ефекти като забавяне в умственото развитието и говора и/или затруднения в ученето.

Само температурата над 42°C е опасна за мозъка, но за щастие тя много рядко се наблюдава при хората, особено при децата.
Температуропонижаващи медикаменти

Мит 4: високата температура при децата веднага трябва да бъде понижена с антипиретици – температуропонижаващи медикаменти.  

Факт: треската трябва да се лекува, ако детето изпитва физически дискомфорт. При малки деца това най-често се случва, когато температурата на тялото е над 38,5 – 39°C. При лечението с антипиретици обикновено температурата се понижава с 1,1°C до 1,7°C, но може да не изчезне напълно.

Треската при повечето вирусни инфекции продължава около 2-3 дни, а за да надвие организмът окончателно вируса, ще му трябва още ден-два. Когато температуропонижаващите медикаменти се спрат, високата температура може да се върне.

В подобен случай може първо да пробваме да понижим високата температура на детето с клетъчни соли, които ще регулират минералния баланс в тялото и ще дадат допълнителни сили на имунната система без чужда помощ да се справи с инфекцията, чийто външен белег е именно треската. Тези соли, наречени Шуслерови соли, са напълно безвредни и може да бъдат прилагани при бебета още от първия ден на раждането.

За да подкрепим детския организъм да свали температура плавно и по естествен начин, е достатъчно да му дадем железен фосфат или Шуслерова сол №3. Тази сол е задължителна в първите стадии на всички инфекции. Тя подпомага лечението на силното възпалeние, настинките, грипа, затова се приема по 1 таблетка под езика на всеки 15 минути до настъпване на подобрение.

Ако обаче температурата е над 38.5℃, към Шуслерова сол №3 се добавят още две клетъчни соли: Шуслерова сол №5 и Шуслерова сол №8. Сол №5 дава допълнителна енергия, а сол №8 не позволява да настъпи дехидратация. От трите соли отново се взима по 1 таблетка на всеки 15 минути. 

След свалянето на температурата е важно терапията с минералните соли да продължи още поне 3-4 дни, за да може организмът на детето да се възстанови напълно. Дозировката: 1 таблетка от трите соли 3 пъти на ден.
Термометър, показващ 40℃

Мит 5: колкото е по-висока температурата, толкова повече е вероятно наличие на сериозни заболяване.

Факт: не съществува подобна логическа зависимост в медицината. При повишена температура не са толкова важни конкретните показателите на термометъра, а как всъщност се чувства детето. Има деца, които дори и най-малкото повишение на градусите ги сваля на легло, други продължават да сa жизнени и при по-високи стойности.

Изключение правят само бебетата до 1 година. При повишена телесна температура веднага трябва да се направи консултация с педиатър.  

Мит 6: ако треската не отшумява бързо, значи нещо страшно се случва с детето. 

Факт: ако температурата е по-висока и продължава по-дълго време, причината се крие във вида на инфекцията – дали е предизвикана от вирус или бактерия. Ако след прегледа при педиатъра и назначено изследване бъде отхвърлена възможността за бактериална инфекция, която се лекува с антибиотици, няма нищо нередно и страшно треската да бъде по-силна и продължителна.

Вирусите не могат да оцелеят дълго при температура над 38°- 39°C, затова трябва да дадем време и спокойствие на този съвършен механизъм в тялото да си свърши работата!

 

Виж още:

Бебе с висока температура – ами сега?

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура при детето

Как да свалим високата температура при дете?

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?