Бебе с висока температура

Бебе с висока температура – ами сега?

 

Как да свалим високата температура на малките деца, без да пречим на самооздравителните процеси в тялото?

 

     Високата температура при децата е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват педиатрите, и една от най-големите причини за безпокойство на родителите, за които е страшно да гледат малчугана си с треска.

     Важно е обаче да знаем следното – високата температура и при децата, и при възрастните сама по себе си не е заболяване, а знак за нещо друго, случващо се в тялото. Ето защо грижата за болния с повишена температура трябва да бъде адекватна, щадяща организма и подкрепяща протичащите самооздравителни процеси в тялото. 

     Например, ако детето е хванало грип, съвсем естествено е тялото да повиши градусите до такива стойности, които да съдействат за неутрализирането на вируса. Затова не трябва да се бърза с рязкото сваляне на температурата с медикаменти (антипиретици), а да се остави организмът сам да се пребори с натрапника-вирус, поддържайки един умерен фебрилитет – температура около 38 ºС, която позволява на детето да спи, яде, играе и да се чувства комфортно. 

     За помощ към температуропонижаващи лекарства родителите трябва да се обръщат чак когато температурата премине стойностите 38.5 ºС

     Не бива да се стремим температурата да се понижи веднага и на всяка цена – с всякакви възможни средства. Причината е, че твърде рязкото понижаване на градусите допълнително натоварва изтощения организъм и намалява силата на имунния отговор, като отваря широко вратата към нежелани усложнения. А при малките деца, също така, рязкото й понижение може да бъде дори опасно. 

     Така че, когато детето има висока температура, припомни си факта, че тя е полезна! Хубав знак е, че организмът вече се бори с микроорганизмите. Високата температура забавя растежа на вирусите и бактериите.  

 


      Как по естествен начин да подпомогнем плавното и безопасно сваляне на температурата? С минерални соли!  

      Минералните соли, наречени още Шуслерови соли (на името на своя откривател д-р Вилхелм Шуслер) са градивен елемент на всяка клетка в човешкото тяло. Когато те не са разпределени правилно в клетките и/или има липса на определена сол (или повече соли), настъпват промени във физиологичните процеси. Промени, стоящи в основата на всяко неразположение, инфекция и болест.

      Шуслеровите соли имат способността да преминават безпрепятствено през клетъчните мембрани, да възстановяват баланса в клетките, а оттам в тъканите, органите и целия организъм. Или казано по-друг начин: да лекуват отвътре навън. Да лекуват не само симптомите, а и истинската причина за заболяването. Същото правят и при висока температура при децата.

      Постепенното и щадящо сваляне на температура се случва само с помощта на Шуслерова сол №3, която се използва при температура до 38.5°C. Дава се на детето по 1 таблетка на всеки 15 минути до настъпване на подобрение. Или 10 таблетки се разтварят в чаша с топла вода и се дават по 1-2 лъжички от течността на всеки 15 мин. 

       А защо точно сол №3? Тройката е минералната сол железен фосфат, която спира вирусната инвазия, блокира инфекцията и възпалението, подпомага имунната защита.

       Ако обаче градусите на тялото са над 38.5°C, то към №3 се прибавят още две оригинални Шуслерови соли на DHU – №5 и №8Трите соли действат синергично, затова се редуват отново на всеки 15 минути по 1 таблетка. Солите, също така, могат да се разтворят в 3 отделни чаши с вода (по 10 табл. от всяка сол) и да се редува прием с лъжичка от всяка чаша на 15 мин. След като температурата бъде овладяна, приемът на солите трябва да продължи поне още 3-4 дни – по 1 таблетка от трите соли 3 пъти на ден. 

       А защо се добавят Шуслерови соли №5 и №8? Сол №5  извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата. Действа енергизиращо на организма и дава сили на тялото за по-бързо възстановяване. Сол №8 пък се грижи за правилното разпределение на вода в тялото, не позволявайки да се стигне до дехидратация – състояние, което обичайно се наблюдава при висока температура.

      По-големите деца и възрастните вземат Шуслеровите соли като ги поставят по езика до пълното им стопяване. При бебетата и малките деца те могат да бъдат направени на кашичка, която се слага в устата. Има и трети начин: да се разтворят във вода, която се изпива на малки глътки.

      Родителите и педиатрите харесват оригинални Шуслерови соли на DHU, защото може да се дават още от първия ден на раждане, напълно безопасни са, нямат никакви странични реакции и ефекти, може да се комбинират с всички други лекарства и билки, няма опасност от привикване и предозиране, може да се вземат от бременни и кърмещи жени.

      Ето и още една интересна подробност, която трябва да имаме предвид, когато говорим за висока телесна температура: бебетата и малките деца обикновено имат по-висока нормална телесна температура от по-големите деца и възрастните. 

     Педиатрите обясняват, че нормалната телесна температура при бебетата и малките деца може да варира между 36,1 до 37,9 ºС. Кога все пак трябва да се обадим на личния лекар на детето, ако имаме притеснения? При бебе на възраст под три месеца всяка треска е спешен случай и причина да се търси незабавно медицинска консултация. Новородените са изложени на риск от сериозни инфекции заради слабия им имунитет, който тепърва ще се развива и обучава чрез сблъсъка си в различни микроорганизми.

     В повечето случаи става въпрос за вирусна инфекция, която отшумява от само себе си в рамките на 3-4 дни. Или треската е предизвикана от никнене на зъбче. Ако обаче продължи по-дълго или се появи странен и изненадващ обрив, или бебето е неутешимо, постоянно плаче, учестено диша, не прави обичайния брой мокри памперси на ден или плаче без сълзи (т.е. дехидратирано е) – веднага трябва да се направи преглед от специалист, който да изпише и конкретно медикамент за понижаване на температурата, ако е нужно.

     Други симптоми, които може да ни подскажат, че става въпрос за нещо по-сериозно са: схванат врат; чувствителност към светлина, наречена фотофобия; необичайно студени крака и ръце; кожа, устни и/или език, които са сини, бледи или с петна; необичайна сънливост; затруднено събуждане; объркване; гърчове.

    Температуропонижаващите лекарства често дразнят стомаха на бебетата и малките деца. Може да предизвикат и проблеми с бъбреците, тъй като тези медикаменти се изчистват именно през тези два важни органа, а бъбреците на бебетата под 6 месеца са особено деликатни. Затова винаги се консултирайте с педиатър при даване на конкретен медикамент за температура. 

 

Виж още:

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура при детето

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура при дете – какво НЕ трябва да правим?

Висока температура: кратък, но важен справочник