Момиченце си играе с играчки на пода

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Наред с всички радостни мигове при отглеждане на дете, има такива, които всеки родител предпочита да пропусне… Това обаче невинаги е възможно, а и те също са важен етап в израстването.

Един от тези моменти е, когато детето вдигне висока температура. Ако трябва да бъдем напълно честни, тогава е трудно да се запази самообладание. Затова е важно да сме добре осведомени предварително и да знаем кога наистина има повод за притеснение.

Кое е най-важното? Като за начало е хубаво да си припомним, че треската е признак за добре функционираща имунна система. Самата тя е симптом на заболяване, а не болест. Колкото и да не ни харесва, високата температура е за добро, защото тя играе ролята на щит по време на инфекция като ограничава разпространението на заболяването.

Да започнем с добри новини! Новородените са привилегировани, защото след раждането си имат антитела от майката, които ги предпазват от редица заболявания. Чрез кърменето се снабдяват с още от тях, което прави имунитета им много силен.  

Затова телесната им температура се повишава много по-рядко от тази на децата над годинка. Когато това се случи, трябва да бъдем изключително бдителни, защото треската в този случай може да бъде признак за по-сериозна инфекция.

Вируси в кръвта

Какво се случва между 2 и 6-годишна възраст?

Следващият период е истинско изпитание за родителите: в този период децата често имат треска, но трябва да приемем, че именно тогава се изгражда имунитетът им. Трябва да сме наясно със следното: висока температура при дете означава повече създадени антитела. А така организмът им става по-силен.

Когато говорим за имунитет не можем да пропуснем децата, които ходят на детска градина: те се разболяват по-често, защото се срещат с много повече хора, които са потенциални преносители на вируси. Това обаче укрепва имунната им система.

Децата, които стоят вкъщи, обикновено не се разболяват толкова често, но това не значи, че са по-защитени. В този период те боледуват по-рядко, но не изграждат толкова силна имунна система, което в следващите години може да се превърне в сериозно изпитание за тялото.

Кога трябва да бъдем много внимателни?

Когато температурата на детето надвишава 39 градуса. Под тези граници е важно да гледаме как се държи детето – ако играе, приема достатъчно течности и яде, не трябва да прибързваме и да даваме температуропонижаващи лекарства. Те пречат на естествената защита на организма и приемът им може да удължи времето за възстановяване.

Важно е да не правим грешката, когато ни се налага да се върнем на работа, да бързаме да пуснем детето отново на градина или училище, преди то да е оздравяло напълно. По-добре е да го оставим вкъщи, докато се възстанови. В противен случай неукрепналата имунна система може лесно да стане пак жертва на нов вирус. 

Но да се върнем на главния въпрос: какво да правим, когато детето вдигне висока температура?

Отново трябва да кажем, че е много по-важно как изглежда и се чувства детето, отколкото какво ни показва термометърът. Все пак при температура над 39 градуса е добре да се обърнем към лекуващия го лекар. При по-ниска температура, без особени съпътстващи симптоми, е добре да заложим на щадящо лечение, което да облекчи дискомфорта му.

В този случай подходящи са солите на доктор Шуслер. Те са щадящи, хомеопатични лекарствени препарати, които подпомагат работата на организма, благодарение на съдържащите се в тях минерални соли, които са съставна част в клетките в тялото на човек и не саботират естествените защитни сили на организма.  

Според това колко е висока температурата давайте на детето си както следва:

  • При температура под 38.5℃: Шуслерова сол №3 по 1 таблетка през 5-10 минути до подобрение. 
  • При температура над 38.5℃: по 1 таблетка от Шуслерови соли №3, №5 и №8 като се редуват през 5-10 минути до подобрение. 
  • След подобрение: 5 таблетки дневно от всяка сол до пълно възстановяване.

 

Виж още:

Бебе с висока температура – ами сега?

6 мита за високата температура и 10 начина как да се справиш с нея без медикаменти

Висока температура при дете: как правилно да я свалим?

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Висока температура при децата: защо се появява и как да се справим?

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Висока температура при дете: 6 мита и факта

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Високата температура при деца и опасността от гърчове. Какво трябва да знаят родителите?

Висока температура: кратък, но важен справочник

Висока температура при детето

6 безспорни ползи от хомеопатията

Изненадващо но факт: от високата температура има и ползи.

Температура при дете – от какво има нужда тялото, за да я пребори?