Жена със силна хрема

Имаш хрема, научи причината

 

Кои са най-честите фактори за течащия нос?

Всичко, което дразни вътрешността (лигавицата) на носа, може да причини хрема. От инфекции като настинка, грип или синузит, през алергени като полени и домашен прах или употребата на конкретни лекарства, до консумацията на пикантни храни, цигарен дим. 

Ето най-основните причини за хремата, които не са свързани със сериозни заболявания на носа.

Настинка vs грип 

За разлика от грипа, при който може да няма хрема, засилената секреция на носната лигавица обичайно се наблюдава при т.нар. “обикновена настинка” или инфекция на горните дихателни пътища. Настинката се причинява от над 200 вируса, като риновирусът е най-често срещаният.

Други важни разлики: при настинка температурата на тялото рядко превишава 38,5°C, докато при грипа тя често достига 39-40°C. Макар че се чувстваме дискомфортно, при настинка можем да се чувстваме работоспособни и да изкараме вирусното заболяването “на крак”. Грипът буквално само за няколко час събаря човек “на легло” с други характерни симптоми като втрисане, главоболие, болки в тялото, слабост…

Хремата при настинка обичайно започва като бистър воднист секрет, който след 2-3 дни може да промени цвета си към белезникав, жълтеникав и т.н. С отшумяването на настинката, която трае 4-5 дни, постепенно намалява и хремата. Но секрецията, в съчетание с кашлица, може да продължи още няколко дни, докато тялото окончателно се изчисти от вируса.

Хремата е характерна и за COVID-19, който вече трудно се различава от настинката или грипа без доказването му с тест, защото специфичните в началото симптоми за коронавирусната инфекция – загуба на вкуса и обонянието, дълбока кашлица, затруднено дишане – днес липсват при новите подварианти на COVID-19 и той се припокрива като симптоматика с другите респираторни вирусни инфекции.

Ако хремата продължава повече от 10 дни, то задължително трябва да посетим УНГ специалист, тъй като има голяма вероятността да става въпрос вече за бактериална инфекция.  

Студен въздух

Освен с напукани устни, студът през зимата може да ни “снабди” и с внезапна хрема. Студеният въздух бързо изсушава носната лигавица. Тази шокова промяна “отключва” възпалителна рефлексна реакция – започва производство на повече слуз, за да може въздухът, преминаващ през носа, да се овлажни и затопли, преди навлизането към белите дробове.

Хубавата новина е, че тази хрема отшумява бързо, особено ако бързо се приберем на топло. Ако сме предразположени към отключване на тази реакция при студено време, хубаво е винаги да слагаме шал върху носа. 

Бременна жена с хрема

Хормонален ринит

Оказва се, че хормоналните промени, каквито се наблюдават през периоди като пубертет, бременност, прием на противозачатъчни медикаменти, хормонална стимулация, менопауза, могат да причинят оплаквания от хрема. 

Хормоните на щитовидната жлеза и женските полови хормони естроген и прогестерон могат да са “виновниците” за хремата – например, пиковите нива на естроген стимулират по-голямото производство на цитокини, които пък водят до възпаление в носната лигавица, изразяващо се на практика с хрема и/или запушен нос.  Хремата е често срещан симптом и по време на бременност, когато лигавиците стават по-чувствителни, като в частност се наблюдава увеличен приток на кръв към кръвоносните съдове на носа. Множество изследвания показват, че при около 40% от жените се наблюдава хрема и запушване на носа по време на бременност.

Длан с хапчета

Лекарства

Натрупаните наблюдения до момента сочат, че хремата може да е страничен ефект от редовната употреба на някои лекарства. 

Въпреки че списъкът не е пълен, е известно, че лекарства, използвани за лечение на следните състояния, причиняват хрема при някои хора: възпаление и болка; високо кръвно налягане; сърдечно-съдови заболявания; увеличена простата; еректилна дисфункция; депресия, деменция и състояния, лекувани с антипсихотици.

За връзка между хремата и лекарствата са нужни още изследвания, за да може науката категорично да се изкаже за тази зависимост. 

Таблетки Шуслерови соли върху маса

Хрема и минерални соли

Без значение от причината за хремата, тя успешно се повлиява от минералните соли, които имат уникалната способност да действат още на клетъчно ниво. Техният лечебен ефект е на принципа “отвътре навън”, лечение още на клетъчно ниво, като се въздейства директно върху причините за заболяването.
Другото голямо предимство на минералните соли е, че са подходящи за прием на всяка възраст и за всеки период от живота – оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са напълно безопасни и без никакви странични ефекти (реакции). Могат да се ползват от бебета още от първия дена на раждане, бременни и кърмещи жени, възрастни хора с хронични и сериозни заболявания. И друг голям плюс: с приема на клетъчните соли не може да се предозира. 

Хремата безопасно, но ефективно може да бъде победена с две клетъчни соли:  Шуслерова сол №3 и Шуслерова сол №8. Още щом забележим появата на секрети, започваме да взимаме по една таблетка от сол №3, която редуваме на всеки 15-30 минути със сол №8. И така до настъпването на подобрение. Тогава дозировката и схемата се променят: по пет таблетки на ден от двете соли до пълното изчезване на хремата.

Солите на д-р Вилхелм Шуслер са дванадесет на брой, като соли №3 и №8 се прилагат успешно за овладяване на бистрата водниста хрема. 

Шуслерова сол №3 има способността да потушава всички възпаления в тялото още на клетъчно ниво. Така имунната система по-лесно, бързо и без чужда помощ може да се справи в причинителя на инфекцията.

При хрема тялото губи значителна част от водата в клетките, затова е нужна сол, която да възвърне водния баланс. В това отношения на помощ идва Шуслерова сол №8, която се грижи за отличната хидратация на тъканите и за бързото овладяване на секрецията. 

 

Виж още:

Защо хремата е добра за теб?

Как да надхитриш хремата само с природни средства

Задна хрема: кратък справочник с най-важното

Задната хрема – защо се появява и как да се справим с нея?

7 алтернативни метода за справяне с хремата

Хрема при изкривена носна преграда – какви са рисковете?

Хремата при децата – кога изисква по-специално лечение?

Как да се справим с хремата при бебета и малки деца?

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите

Защо хремата е полезна?

7 причини да имаме хрема

Хремата през пролетта – с какво е по-различна?