Мъж, болен от вирусна инфекция

Настинката – профилактика и лечение

И настинката, и грипът са вирусни инфекции, между които има много общи неща, но и няколко съществени разлики

На латински език думата вирус (virus) означава „отрова“. До началото на 19 век тази дума се е използвала за всяко вещество, което предизвиква отравяне или токсично заболяване. Днес думата “вирус” означава патогенна инфекциозна частица, която има едновременно характеристиките на живот и неживот. Вирусите не са клетки и не могат да се възпроизвеждат, ето защо разчитат на гостоприемници за производството на енергия, размножаване и оцеляване. 

За разлика от бактериите, чието популярно разграничение е на “добри” и “лоши”, почти всички вируси разболяват, оказвайки негативен ефект върху организма, който са атакували. Всъщност вирусите са най-честата причина за инфекциозни заболявания при хората, особено за т.нар. “обикновена” настинка и грипа. Друга голяма разлика е, че вирусите не се повлияват от антибиотици, докато бактериалните инфекции се лекуват именно с антибиотици. 

Антибиотиците не влияят на вирусите, тъй като вирусите нямат собствени метаболитни процеси и винаги живеят в клетки гостоприемници, така че токсичните (лечебните) ефекти на антибиотиците се проявяват само върху клетката гостоприемник, което ги прави напълно безполезни при вирусна инфекция. 

Дори нещо повече… Ако взимате антибиотици при вирусна инфекция, получавате само негативите от тях: допълнително натоварвате черния дроб и бъбреците, унищожавате добрите бактерии в тялото, особено в стомашно-чревния тракт, и най-важното – рискувате да развиете антибиотична резистентност. Или когато имате животоспасяващата нужда от антибиотици, те да се окажат, че не действат. 

Различни видове вируси

Няма как да не сте чували репликата: Това не е грип, а “обикновена” настинка! Всъщност причината за всяка настинка също е вирус. Повече от 200 вируса са виновни за настинките, като повече от 40% от тях се причиняват от човешките риновируси (HRV). 

Риновирусите оцеляват около 3 часа извън човешкото тяло във въздуха и до 48 часа върху различни повърхности. И забележете: един вирус на настинка може да има до 16 милиона потомци само в рамките на един ден.

Ето защо статистиката сочи, че възрастните “хващат” настинка средно около 4 пъти в годината, а децата – от 6 до 10. Малчуганите се разболяват по-често заради факта, че имунната им система все още не е напълно развита. С всяка нова настинка имунитетът се обучава и става все по-устойчив, и дори детето да се разболее отново, инфекцията преминава по-леко и за по-кратък период от време. 

Настинките се разпространяват чрез докосване на заразена повърхност, след което се пипат носът или очите… и вирусът вече е попаднал в тялото. В по-малка степен заразяването става чрез докосване на устата или вдишване на капчици, съдържащи вируса във въздуха. Обаче едно кихане може да разпръсне 100 000 микроби във въздуха, затова е добре да стоите на поне 2 метра разстояние от болен човек. 

Науката смята, че хората с вирусна инфекция са най-силно заразни, когато типичните симптоми са в пика си. Настинката лесно може да бъде хваната и в часовете преди да се появят първите симптоми. 

Ето още един интересен факт за настинките и грипа. Колкото по-ниска е влажността на въздуха, толкова повече влага се изпарява от капките при кихане и кашляне и толкова по-надалеч могат да се разпространят микробите. Сухият въздух също така изсушава лигавицата в носа и гърлото, отслабвайки тяхната важна защитна бариера. Тези факти, съчетани с по-дългото стоене в затворени пространства с повече хора, отслабения имунитет и по-малкото слънчеви часове в денонощието, водят до повишаване на случаите на настинки през есента и зимата. 

Най-сигурният начин да избегнете настинката е да си миете ръцете често и правилно – добре сапунисани под топла вода минимум за 30 секунди. Прост трик, който въпреки напредъка на медицина и науката, си остава най-важното златно правило за предпазване от всякакви вирусни инфекции. 

Другият начин е предварително да подсилите имунитета с минерални соли, които още на клетъчно ниво подсигуряват ефективна, но и 100% природна защита. За тази цел трябва да се снабдите с три оригинални Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – Шуслерова сол №3, №6 и №7.

Профилактичният курс трае 1 месец, а схемата е следната: 

Сутрин: 3 таблетки от Шуслерова сол №3 – това е минералната сол, която не случайно е наричана “първа помощ за имунната система”, тъй като активира защитните сили на организма за бърза реакция при среща с патогени. Задължителна е в първите стадии на всяка респираторна инфекция, тъй като стопира процесите на възпаление. 

На обяд: 3 таблетки от Шуслерова сол №6 – укрепва защитните функции на лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото. Това е солта, която помага на организма да се пребори с хроничните възпаления, включително и тези на лигавиците с жълто-зелен секрет като кашлица и хрема. 

Вчера: 3 таблетки от Шуслерова сол №7 – тази сол действа успокояващо и хармонизиращо, особено нужна е за овладяване на стреса, който отслабва имунната защита на организма. Сол №7 е популярна като първа помощ при болки и спазми, релаксира мускулите и нервите. 

Схемата при децата е същата, само дозировката е различна: по 2 таблетки от всяка сол.

Ако все пак хванете настинка, солите на д-р Вилхелм Шуслер се прилагат начесто по следната схема: още при първи симптоми, когато няма температура или тя е под 38.5°С, започвате да взимате на всеки 10-15 минути по 1 таблетка от Шуслерова сол №3. Това насищане на тялото със сол  №3 продължава до овладяване на спешната ситуация. След настъпване на подобрение, взимате до 5 таблетки на ден от сол №3 за още 1 седмица. 

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са напълно безопасни за бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени, хора с тежки (хронични) заболявания. Солите на д-р Вилхелм Шуслер могат да се приемат дълго време без никакъв риск от странични ефекти, нежелани реакции и привикване. Другият им голям плюс е, че може да се комбинират с всички конвенционални и алтернативни методи на лечение. 

Какво още може да направите, за да се отървете от настинката?! Дълго време се смяташе, че витамин С предпазва от настинка. Последните научни изследвания категорично отхвърлят това твърдение, но пък казват нещо друго: 200 милиграма витамин С дневно съкращават времето на боледуване поне с ден-два, особено ако този витамин е съчетан с цинк.

За да стимулирате още повече оздравителните процеси на организма при вирусна инфекция, пийте много вода и билкови чайове, ограничете поне за известно време приема на млечни и месни продукти, както и тези, съдържащи бяла захар и бяло брашно (глутен). Всички те поддържат възпалението в тялото, пречейки на имунитета да неутрализира по-бързо и ефективно вирусните натрапници. 

 

Виж още:

Полезни навици срещу грипа

Грип или друг вид вирусна инфекция?

Сезонният грип – предвидим или подмолен враг?

4 изненадващи факта за грипа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа