Малко момиче, което е болно и спи дълбоко

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

Започнаха да се чуват реплики отвсякъде: „Ето, не ни подмина и тази година!“, „Грипът отново дойде!“… Ако трябва да бъдем обективни, такива заключения са напълно излишни. Грип е имало, има, и ще има и в бъдеще. Нека не забравяме, че говорим за най-разпространената инфекция в света.

Тя може да бъде наричана от всеки с различно име – грип, простуда, вирусна инфекция, вирусно заболяване или респираторна инфекция, може да се проявява и по различни начини, но е факт, че е съществувала още преди да може да има писмени доказателства за това. Твърди се, че за 7 века в световен мащаб е имало 90 епидемии* и 15 пандемии** от грип (данни на A. Hirsch).

Тази повтаряемост на заболяването означава ли, че то не се лекува правилно?

 

Вируси

Преди всичко трябва да стане ясно, че едно единствено и правилно лечение няма и не може да има заради факта, че грипът се предизвиква от вируси, чиято най-голяма сила е да бъдат изменчиви. Трябва ли да се предадем безсилни тогава? Категорично не.

Какво е решението тогава? От една страна трябва да засилваме имунната система – това всички го знаем и го правим в по-голямата част от случаите. Но по-важното е – да не пречим на организма да се бори с вирусната инфекция, мислейки си, че му помагаме. 

Ето и трите най-разпространени грешки, които допускаме в желанието да се справим със симптомите на грипа.

Грешка 1: лекуваме грип с антибиотици

Много се пише по тази тема, лекарите обясняват на пациентите си, дават интервюта по медиите, но за съжаление броят на хората, които прибягват към самолечение все още е много голям. 

Изписан в миналото антибиотик, най-често широкоспектърен, се самоизписва и приема абсолютно ненужно. Болният от грип остава с впечатление, че е взел правилните мерки, но де факто блокира и без това отслабените сили на организма и продължава да бъде вирусоносител.

Има специални информационни кампании, които разясняват този въпрос. Добре е да бъдем информирани кога е нужен приемът на антибиотици и кога не. Ето и кратък списък със заболявания, който да ни помогне да се ориентираме по-добре:

НЕ Е необходим антибиотик при следните случаи:

 •         Грип. Причинява се от вируси.
 •         Настинка и хрема. Причинява се от вируси.
 •         Червено гърло и ангина. Причинява се от вируси. Изключение прави стрептококовата ангина.

ВЪЗМОЖНО Е да е необходим антибиотик при следните случаи:

 •         Синузит. Причинител може да бъде както вирус, така и бактерия.
 •         Отит. Причинител може да бъде както вирус, така и бактерия.

Жена пие лекарства с чаша вода

НЕОБХОДИМ Е антибиотик при следните случаи:

 •         Стрептококова ангина. Причинява се от бактерия.
 •         Коклюш (магарешка кашлица). Причинява се от бактерия.

Грешка 2: лекуваме само видимите симптоми

Това се случва много често: имаме кашлица, втрисане с или без температура, хрема или болка в гърдите. Взимаме лекарства, за да потушим този проблем и се съсредоточаваме изцяло в него. 

А оръжието срещу грипа, което притежава собственото ни тяло, чака съдействие от нас. Това е имунната система, на която можем да помогнем по различни начини, които е най-добре да се комбинират.

 1.       Храната помага. Трябва да намалим млечните продукти, особено, ако имаме хрема. Желателно е да увеличим приема на пресни плодове и зеленчуци и сурови храни, за да се възползваме максимално от намиращите се в тях витамини и минерали.
  Добре е да консумираме повече ядки, предимно бадеми. Намиращите се в обвивката им естествени химикали подпомагат функцията на белите кръвни телца, които пък от своя страна ограничават разпространението на вирусите в тялото.
 2.       Достатъчно сън. Организмът има нужда от почивка, когато е изложен на атаката на грипните вируси. Имунната система се активира на пълни обороти, когато тялото е получило необходимите 6-8 часа сън. Това потвърждават и учени от Медицинския институт към Вашингтонския университет в Сиатъл.
 3.       Витамин D. Анализ, публикуван в британския медицински журнал, и цитиран от BBC, доказва че Витамин D помага и намалява случаите на респираторни инфекции, най-често срещани при състояние на грип.
 4.       Хидратация. Течностите помагат на клетката и организма като цяло да изпълнява функциите си. Те са важни за храносмилането, за да може стомашно-чревният тракт да усвоява пълноценно хранителните вещества. Хидратацията е необходима и за поддържане на доброто състояние на лигавиците в носа и устата, които често са сухи при наличие на респираторни инфекции. 

  Водата е част от лимфата, която минава през тялото ни, а именно в нея са голяма част от белите кръвни клетки, чиято функция е да ни защитават от бактериални и вирусни причинители.

  Не на последно място често срещаните при грип температура и главоболие също са тясно свързани с дехидратация. Количеството на вода в тялото влияе на обема на кръвта и оттук респективно и на количеството кислород, което достига до мозъка.
 5.       Минералите. Те също имат пряко отношение с кислорода в тъканите, който е толкова необходим, особено когато имунната система е подложена на изпитание от настинката. Например железният фосфат насища тъканите с кислород, което автоматично дава повече енергия и защита на организма. Можем лесно да си го набавим с Шуслерова сол №3 на Немския хомеопатичен съюз (DHU).

  Тази сол повишава естествената имунна защита на тялото. Тя е позната като солта за първа помощ при настинка, грип, повишена температура. Често се съчетава с други соли в зависимост от състоянието ни.

  Тук
  са изброени кои са те и какви са съветите за профилактика и лечение на д-р Василка Юрукова, хомеопат, д-р Петър Димитров, общопрактикуващ лекар и д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат.

Грешка 3: разчитаме най-вече на противогрипните ваксини

Трябва да бъдем информирани как действат ваксините, за да не гледаме на тях като на панацея. Нека да започнем с факта, че ваксина, която предпазва от всички щамове на грипния вирус няма! 

Както споменахме, силата на вирусите, от векове насам, е именно тази да се променят. Тези, които идват тази година е много вероятно да са различни от тези, които са ни разболявали миналата година.

 

Малко момиче при доктор

 

А грипните ваксини се реализират на базата на прогнози кой е най-вероятният щам, който ще атакува през сезона. Не е за подценяване и фактът, че освен щамове на грип, има и съвсем различни вируси, които също могат да ни повалят на легло и да станат причина за простуда или респираторна инфекция: аденовируси, коронавируси и др.

Нека синтезираме всичко казано дотук така: няма категоричен отговор на въпросите „Как да лекуваме грип?“ или „Кои са правилните лекарства при настинка?“. Но има малки, но важни правила за това какво трябва и не трябва да правим при наличие на вирусно заболяване. Те са доказани с времето и помагат на организма сам да се справи с инфекцията или настинката. Защото нашият силен имунитет е най-доброто оръжие срещу грипа!

*епидемия – отнася се до локално разпространение на определено заболяване, при определена популация и през определен период, значително надхвърлящо обичайното и очакваното. Налице е масово разпространение. 

** пандемия – когато епидемията излезе извън границите на страната или континента.

 

Виж още:

Полезни навици срещу грипа

Настинката – профилактика и лечение

Сезонният грип – предвидим или подмолен враг?

4 изненадващи факта за грипа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите.

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

Когато тялото крещи: детоксикация

Грип или друг вид вирусна инфекция?