болна жена, която яде супа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

Ето какво той би казал, ако можеше да говори…

Грипният вирус е хитър! Не само защото редовно предизвиква епидемии, а и защото всяка година е различен и има около 200 възможни подтипа. 

Той е опасен и поради друга причина: освен обичайните симптоми (треска, главоболие, кашлица, хрема, болки в мускулите и тялото), грипът може да доведе до пневмония, инфекции на синусите и ушите, да повиши риска от инфаркт. Някои хора са по-уязвими към неговите подмолни дела от други. В тази група спадат възрастните хора, бременните жени, децата от 0 до 5 години и хората с хронични заболявания като астма или диабет.

Опознай врага, за да го победиш!

От древни времена се знае, че за да победиш коварния враг, трябва да се запознаеш с него отблизо, да разбереш механизмите му на действие, начина му на мислене. Тази констатация в пълна сила важи и за грипа.

клетки

Ето няколко факта, които е добре да знаеш за вирусните заболявания:

1. О, това е просто настинка!

Често подценяваш настинката, но острата вирусна инфекция, която като не е лекувана правилно, може да доведе до тежко боледуване или до влизане в болницата дори на човек, който по принцип “пращи” от здраве. Затова бързите и адекватни мерки са единственият начин грипът да бъде победен без сериозни последици.

2. Ще се предпазя с добра дезинфекция

Знаеш, че честото миене на ръцете предпазва от много болести. Но винаги ли успяваш да измиеш ръцете си със сапун? Ако държиш в чантата или колата дезинфекциращи средства на алкохолна основа, имай предвид, че те са създадени да убиват бактериите, но не вирусите. Това съобщава Ройтерс, цитирайки Американската асоциация по микробиология

мъж, който държи хапче

3. Лекуването на симптомите може да удължи заболяването

Неприятно е усещането, че се разболяваш, но това е добър сигнал, означаващ, че лечебните процеси в тялото са започнали. Високата температура и треска са знаци, че организмът сам се опитва да се справи в грипа. Например по-високата телесна температура помага за активирането на различните клетки на имунната система. Така се спира разпространението на вируса и се постига унищожаването му. Така че, ако оставиш повишената температура да те притеснява ден-два, гарантирано е, че ще оздравееш по-бързо.

Кашлицата е друг подобен симптом. Тя помага за изчистване на дихателните пътища от слузта, пречейки на вирусната инфекция да достигне до белите дробове.

Тези факти не означават, че не трябва да се лекуваш, но да си внимателен какво лекуваш всъщност – причината за заболяването или само симптома. Бъди приятел на тялото си и му помогни да засили собствените си защитни сили и имунитет. 

4. Дори само дишането разпространява вируса

Не е нужно да кихаш или кашляш, за да “подариш” тази инфекция на околните. Достатъчно е да говориш или просто да дишаш, за да разпръснеш до 2 метра невидими капчици във въздуха, които носят подмолния грип. 

Дори нещо повече – може  да заразяваш другите цели 24 часа, преди да се появят първите симптоми. След като се разболееш продължаваш да разпространяваш заразата поне още 5-7 дни. Уникално подъл е този грип, нали!?

болен мъж5. Грипът обича да кихаш в ръце си

Може да си мислиш, че това е чудесен начин да спасиш другите от инфекцията, но истината е, че ако не измиеш ръцете си веднага, ще прехвърлиш няколко дузини вируси върху следващото нещо, което докоснеш. Ето защо се препоръчва да кашляш или кихаш в дебела тъкан като хавлиена кърпа или в свивката на ръката си.

6. Грипът може да живее на открито с часове

Сигурно ще се изненадаш да разбереш, че грипният вирус може да остане жив до два дни (около 48 часа) върху твърди повърхности като дръжки, клавиатури и бутони на асансьора, чакайки в засада да дойдеш и да го пипнеш.

7. Наднормено тегло = по-дълго боледуване

Ако имаш излишни килограми, то 42% по-дълго време ще се бориш с инфекцията в сравнение с тези, които нямат проблем с теглото. Този факт доказва научно изследване от 2018 г. на The Journal of Infective Diseases. Логиката тук е проста – затлъстяването понижава имунитета и увеличава последиците от вирусните заболявания.

8. Правиш голяма услуга на настинката като ходиш на работа

Още един доказан факт – ако останеш ден-два да “пазиш” леглото, ще оздравееш по-бързо. Работата няма да избяга, ако за малко забавиш хода, за да се отървеш по-бързо от грипния вирус. Сънят също е много добър “лечител”, а него можеш да си набавиш само у дома.  

Не е за подценяване и фактът, че оставайки вкъщи проявяваш благородство, предпазвайки колегите да не се разболеят. 

9. Грипът обича децатa

Малчуганите са най-големите разпространители на вируси. Незрялата им имунна система изисква повече от седмица, за да се пребори с грипа, което е достатъчно дълго време той да достигне до още деца. 

Мъниците са очарователно небрежни към личната си хигиена, което дава още един шанс на вируса по-лесно да ги атакува или да достигне до теб и цялото семейство.

болно дете

10. Грипът не иска да пробваш алтернативни методи за лечение

Безбройни са антивирусните лекарства, които всеки сезон заливат пазара. Но колко са безвредни е друг въпрос? По тази причина все по-често се обръщаш към алтернативната медицина, която постига също отлични резултати, но без странични ефекти. Точно за това грипът не иска да пробваш нещо ново и различно. 

Ако досега не си опитал да спреш грипа с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен институт, винаги има първи път! Сам ще се изненадаш приятно.

Освен че са напълно безопасни и особено подходящи за малки деца и бременни, дванадесетте соли на доктор Шуслер са и без глутен, които ги превръща в перфектния избор за борба с множество заболявания. 

хомеопатия

Но да се върнем на грипа…

За да се справиш с него, ще имаш нужда от Инфлуцид и Шуслерова сол №3, които се прилагат още при първи симптоми на настинка или грип. Симптомите на това състояние са повишена температура до 38.5°С, хрема с бистър секрет, запушен нос, кашлица, мускулни болки или главоболие. Приемът е следният: Инфлуцид по 1 табл. на всеки час до 12 пъти дневно за възрастни и по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 пъти дневно (при деца под 12 год.). Шуслерова сол №3 – по 1 табл. на всеки 5-10 мин. 

След настъпване на подобрение през следващите няколко дни приемът на Инфлуцид се редуцира до 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки, а сол №3 – до 5 табл. дневно. Може да се приложи и подпомагаща терапия с Шуслеров мехлем №3 , който се нанася в областта на синусите и в самото начало на ноздрите при хрема, около слепоочията при главоболие и в областта на гърдите и на гърба между плешките при повишена температура.

При остри симптоми на грип и температура над 38,5 С Инфлуцид се приема по същата схема, а към Шуслерова сол №3 се добавят и соли №5 и №8 – трите соли се редуват с по 1 табл. през 5-10 мин. до подобряване на общото състояние. След това се преминава на по-лек режим – 3-4 пъти дневно по 1-2 табл. Инфлуцид, и по 5 табл. от всяка сол до 100% отшумяване на грипа.

 

Виж още:

Полезни навици срещу грипа
4 изненадващи факта за грипа
ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му
Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!
7 алтернативни метода за справяне с хремата
Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате
За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите
Как да преживеем зимните месеци с добро настроение и без болести?
Грип или друг вид вирусна инфекция?