Жена, болна от грип

Полезни навици срещу грипа

Разпространението на вирусните инфекции не може да бъде спряно напълно, но всеки един от нас може да намали шанса да се разболее от грип или настинка, спазвайки няколко прости правила 

Покрай пандемията от COVID-19 обществеността се информира отлично за този коронавирус, за сметка на грипния вирус, който беше изтласкан от полезрението на медиите. 

Грипът, с който човечеството живее от векове, също е сериозно заболяване, с което шега не бива. Тази вирусна инфекция може да протече леко, но може да е и изключително тежка, да доведе до сериозни последици, дори да предизвика смърт. Ето защо трябва да сме добре информирани и за грипа.  

Няма как да се изолираме от вирусите, които постоянно циркулират във въздуха, но има няколко доказани практики, които ще ни помогнат да сведем до минимум шанса да се разболеем от грип. Ето най-важните от тях:

Минерални соли

Превенцията е най-добрият лек срещу всички болести! Тази максима в пълна сила важи и за вирусите. Но как това да се случи едновременно ефективно и напълно безопасно за организма?!

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) предоставят имунна защита още на клетъчно ниво, която значително намалява риска от разболяване от грип или настинка. Освен това терапията със солите на д-р Вилхелм Шуслер е изключително щадяща за организма и без никакви странични ефекти, което я прави подходяща за бебета и малки деца, бременни и кърмещи жени, хора с хронични заболявания, приемащи други лекарства. 

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са дванадесет на брой, но когато става въпрос за превантивна защита от грипните вируси, ще трябва да се снабдим само с три минерални соли – №3, №6 и №7. 

А защо точно тези соли влизат в състава на комбинацията за имунна защита на организма? 

Шуслерова сол №3 – способността да регулира обмяната на желязо в кръвта и да подпомага насищането на тъканите с кислород превръщат сол №3 в най-мощното “оръжие” срещу всички инфекции и възпаления. Именно тези ценни качества на Шуслерова сол №3 се използват и в профилактиката срещу грипа и настинките. 

Шуслерова сол №6 – притежава уникалното качество да овладява  възпалителни процеси в лигавиците (включително тлеещи и хронични), които протичат с жълто-зелени секрети – хрема, кашлица, синузит… Известно е, че вирусите най-често навлизат в тялото през носа и гърлото, а сол №6 осигурява защитата на техните лигавици, което е от първостепенно значение, когато говорим за превенция на грип и настинка. 

Шуслерова сол №7 – релаксира тялото и понижава нивата на стреса, като по този начин му помага да функционира балансирано. Когато всички органи и системи работят в синхрон, имунната защита е стабилна и по-трудно се поддава на външни стресови фактори, каквито на практика се явяват и вирусите. 

Профилактичният курс за имунна защита от вирусите на грипа и настинката се провежда минимум един месец, може и по-продължително (2-3 месеца), особено ако често боледуваме, по следната схема: 

Сутрин: Шуслерова сол №3  – по 3 таблетки
На обяд: Шуслерова сол №6  – по 3 таблетки
Вечер: Шуслерова сол №7 – по 3 таблетки

При децата дозировката е по 2 таблетки от всяка сол. 

Кои соли да приемаме, ако вече сме се разболели от грип или настинка, виж във видеото:

Да избягваме близък контакт

В сезона на грипа, който обичайно по нашите географски ширини е в началото на всяка календарна година, е препоръчително да избягваме близък контакт с много хора, както и групови мероприятия, при които има голямо струпване на човешки маси. 

Преди пандемията от COVID-19 беше странно да видим човек с маска на лицето в градския транспорт, но сега това го приемаме за нещо нормално, ето защо да не забравяме и за това предпазно средство. Всъщност маска е много важно да сложи този, който е болен – така той предпазва околните от вирусната зараза. 

Маската е ефективна срещу грипа, само ако се носи правилно: покрива добре носа и устата. Друго важно условие е да се сменя често, иначе ефектът от нея ще е противоположен – тя се превръща в развъдник на микроорганизми. 
Мъж, който си мие ръцетеЕлементарни хигиенни навици

Честото миене на ръцете със сапун и топла вода или дезинфекцията им с препарати на спиртна основа; избягването да докосваме с ръце устата, носа и очите; покриването на устата и носа с кърпичка, когато кихаме и/или кашляме… Това са елементарни хигиенни навици, които всички знаем, но често забравяме да практикуваме. 

Множество изследвания доказват, че тези лесни методи работят безотказно, дори и в модерния свят, който разполага с голямо разнообразие от медикаменти в борбата с грипните вируси. 

Чист въздух

Макар че през зимата е студено и стоим на затворени прозорци, редовното проветряване на помещенията не само доставя “глътка” свеж въздух, но и намалява аерозолното предаване на вирусите, които основно се разпространяват по въздушно-капков път.
Здравословна храна срещу грип

Здравословни навици

Към добрата хигиена и чистия въздух трябва да добавим и практикуването на няколко здравословни навици, за които също е проверено, че повишават имунитета на организма, а оттам и способността му да се справя с микроорганизмите.
За кои полезни навици става въпрос? И те също са добре известни, макар че много от нас също не ги спазват: 

  • достатъчно сън – минимум 7-8 часа при възрастните и 8-9 часа при подрастващите; 
  • качествена храна, в която сезоните сурови зеленчуци и плодове са основен елемент, а рядко присъстват храни, за които се знае, че увеличават възпалителните процеси в тялото: бяло брашно и захар, млечни продукти, алкохол; ; 
  • отлична хидратация – вода и билкови чайове, които имат способността да извеждат от тялото всички токсини, включително и патогените;; 
  • физическа активност – редовните упражнения не само ни помагат да сме в добра форма, да изглеждаме добре и по-млади, но също засилват работата на имунната система;
  • управление на стреса – едно понятие, за което през последните години много се говори, защото има вече достатъчно доказателства за връзката между стреса и болестите, включително и рака. Освен редовните упражнения, добрият хранителен режим и достатъчно сън, стресът може да управляваме и чрез практикуване на любимо или ново хоби, разходки сред природата, срещи с близки приятели, време само за нас, четене, дихателни упражнения, йога, ароматерапия, Шуслерови соли при стрес

Пушенето е забранено при грип

Без пушене

Ако не може да се откажем от пушенето завинаги, то е препоръчително да го спрем поне докато сме болни – това важни не само за класическите цигари, но и за всички електронни разновидности. 

Според изследване, публикувано от Medical News Today, пушенето улеснява разболяването от вирусни инфекции, включително и грип. Дори нещо повече… Пушачите по-тежко изкарват настинките и грипа и при тях по-често се появяват усложнения. 

Тази констатация е валидна и за пасивните пушачи. Екип от Медицинския център на Университета на Рочестър в Ню Йорк открива, че децата, изложени на пасивно пушене, по-често се нуждаят от интензивни грижи при грип, както и и по-дълго престояват в болница, ако са хоспитализирани с вирусна инфекция.

Да останем вкъщи, ако сме болни
Ако забележим типичните симптоми на грип – хрема, запушен нос, болки в гърлото, главоболие, висока температура, болки в тялото, треска, при децата може да се появи и диария, то най-добре е да останем вкъщи. Така с “един куршум уцелваме два заека”:

  1.  Доказано е, че когато “пазим леглото” – стоим на топло, без да се напрягаме, пием повече течности и се храним с леки, но питателни храни, много по-бързо и лесно се възстановяваме от грипната инфекция.
  2. Така не заразяваме другите хора – в градски транспорт, колеги на работното място, съучениците в училище…

 

Виж още:

Настинката – профилактика и лечение

4 изненадващи факта за грипа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

Грип или друг вид вирусна инфекция?

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа