Грипът първо атакува гърлото

Грип или друг вид вирусна инфекция?

“Обикновеният” сезонен грип и 👑 🦠 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. От този факт произтичат много прилики, но и няколко важни разлики.

През есенно-зимния сезон двата вируса се сливат, затова е важно всеки да знае ключовите разлики

      1. При обикновения грип се наблюдават симптоми като: треска или студени тръпки; кашлица; възпалено гърло; течащ или запушен нос; мускулни болки или болки в тялото; главоболие.

При случай на  👑 🦠 към тях се добавя и още един различен: промяна на вкус или мирис или пълната им загуба – сигурен знак, че не става въпрос просто за обичайната инфекция.

      2. Грипът има по-къс инкубационен период (времето от инфекцията до появата на симптоми) и по-кратък сериен интервал (времето между последователността на случаите).
Според Световната здравна организация серийният интервал при 👑 🦠 се оценява на 5-6 дни (но може да се удължи и до 14 дни), докато за грипа е само 3 дни. Това означава, че грипът се разпространява по-бързо от  👑 🦠.

      3. Повечето хора, боледуващи от грип са най-силно заразни около 1 ден преди да проявят симптоми и още 3-4 дни след старта на заболяването. Могат да останат заразни максимум около 7 дни.

При 👑 🦠 фактите са следните: преди появата на симптомите човек е силно заразен, а след тяхната проява – поне още 10 дни след положително тестване. Точно затова е необходима и личната карантина от 14 дни.

 

Грипният вирус атакува имунната система

 

      4. Децата са основен “двигател” при предаване на грипния вирус. Събраните данни до момента показват, че те по-често се заразяват от 👑 🦠 от  възрастните.
Малчуганите по-тежко изкарват “обикновения” грип и почти безсимптомно 👑 🦠, ако са от 0 до 19 години.

При възрастните е точно обратното: новата инфекция е особено опасна за хората над 60 години и тези със съпътстващи хронични заболявания, докато обикновеният грип се прекарва с нормални оплаквания.

      5. Данните на СЗО за 👑 🦠 до момента показват, че 80% от инфекциите са леки и безсимптомни, 15% са тежки и изискващи допълнително подаване на кислород, а само 5% са критични и включват изкуствено обдишване.

Процентът на тежките и критични случаи при сезонния грип са по-високи. 

 

Ако имаш грип, остани си в леглото.

 

      6. Пълното възстановяване при грип варира от няколко дни до 2 седмици, докато при 👑 🦠 този процес може да е още по-дълъг. 

      7. Както в случаите на грип, така и при 👑 🦠 може да се стигне до усложнения като: пневмония; дихателна недостатъчност; течност в белите дробове; сепсис; инфаркти и инсулти; вторични бактериални инфекции; цялостно влошаване на здравето.

Но при 👑 🦠 се получават и кръвни съсиреци във вените и артериите на белите дробове, сърцето, мозъка, краката…  

      8. Има ваксина за защита срещу сезонния грип, но въпреки, че светът усилено работи за ваксина и срещу 👑 🦠, засега всички сме в очакване на такава, която да мине всички тестове и да се одобри от СЗО.

 

Маските и дезинфектантите предпазват от грип.

 

      9. Обичайните общи мерки за предпазване от грип са добра лична хигиена, проветряване на помещения и добра дезинфекция, избягване на публични места с много хора и т.н.

Към тях обаче трябва да се добавят и още няколко, за да противодействаме на новата респираторна инфекция – доказаните до момента опции: носене на маска, физическа дистанция от поне 1,5 метра, често миене на ръцете.

Дотук са основните разлики, но говорейки за предпазване, стигаме до основната прилика между двете вирусни инфекции: стабилният имунитет си остава най-мощното оръжие в борбата с различните вируси, включително и с 👑 🦠. 

Имунитетът е сложно понятие, включващо и правилен минерален баланс в организма. За да може тялото само да се справи с настинката, сезонния грип или 👑 🦠, в клетките му трябва да има следните соли:

При децата схемата е същата, но дозата е по 2 таблетки. Профилактичният курс е 1 месец. 

Ако вирусът вече е влязъл в тялото, комбинацията от клетъчни соли на доктор Вилхелм Шуслер се променя. При първи симптоми като повишена температура до 38.5°С, хрема с бистър секрет, запушен нос, кашлица, мускулни болки или главоболие:

  • Шуслерова сол №3 – 1 таблетка на 5-10 минути до настъпване на подобрение, а след настъпването му: по 5 на ден до пълно възстановяване. 
  • Външно: Шуслеров мехлем №3 – при хрема се нанася в областта на синусите, а при главоболие – на слепоочията.

 

Виж още: 

Полезни навици срещу грипа

Сезонният грип – предвидим или подмолен враг?

4 изненадващи факта за грипа

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа

За хремата с любов. 12 любопитни факти за сополите