Здравословни продукти

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа

Най-добрият начин да надвием зимните вируси е профилактиката, категорични са лекарите. И за радост, природата ни е дарила с изобилие естествени продукти, които доказано подсилват защитата на организма. Те са полезни не само, защото ни предпазват от сезонните болести, но и защото укрепват имунитета в дългосрочен план. Ето кои са те.

 

 1. Градински чай (Салвия) и мурсалски чай – и двата са много ефикасно средство като профилактика срещу настинка и грип. Дължат голямата си популярност на своите антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Доказано подсилват имунната система.
 • Как да ги използваме най-добре: прави се запарка с изсушените стръкчета на билките, които се заливат с вряща вода. Чаят може леко да се подслади с мед.

 

 1. Черен бъз – не случайно е добил такава широка популярност в народната медицина. Изследвания показват, че помага на организма по-бързо да се пребори с вирусите и трайно подсилва имунитета.
 • Как да го използваме най-добре: от растението се произвежда сок, а някои хора го харесват и изсушен.Бутилка със сироп от черен бъз
 1. Сурови зеленчуци и плодове – минералите, витамините и антиоксидантите, съдържащи се в тях, са изключително важни за защитните сили на организма. Недостигът на витамини неминуемо води до отслабване на имунитета, затова е изключително важно да си ги набавяме всеки ден, но най-добре и пълноценно това става чрез храната, а не посредством изкуствени добавки. Препоръчва се, освен това, да наблягаме на сезонни плодове и зеленчуци, защото те са по-богати на нужните ни хранителни вещества, като в същото време не са били подлагани на допълнителна обработка.
 • Как да ги използваме най-добре: като се стремим на всяко хранене две трети от чинията ни да е пълна с „жива” храна – тоест сурови зеленчуци и плодове.

 

 1. Ароматните подправки – чесън, джинджифил, риган, куркума и др. Всички те е добре да станат неизменна част от нашата трапеза заради своите антибактериални свойства. В допълнение те ни помагат и за изгарянето на излишните мазнини, както и за да имаме по-добра обмяна на веществата.
 • Как да ги използваме най-добре: хората, които знаят как да готвят с тях, се хранят хем по-вкусно – хем по-полезно!

 

 1. Да ограничим захарта и храните, които я съдържат, както и преработените храни, бързите храни, съдържащи всякакви подобрители, оцветители и консерванти. Всички те в дългосоречен план рушат имунната защита на организма.

 

 1. Пчелен прашец – съдържа почти всички нужни на тялото хранителни вещества и в натуропатията се приема като природният стимулатор за пълна регенерация – повишава нивата на енрергията, стимулира и укрепва цялостно организма, не само имунната система. Не случайно в древността са считали, че осигурява вечна младост, а днес влиза в състава на множество продукти за здраве.
 • Как да го използваме най-добре: препоръчителната ежедневна доза се приема сутрин, 30 мин. преди закуска. Поради леко сладкия си вкус лесно може да се добави към сок, вода или кисело мляко. Консултирайте се с лекар, ако сте алергични към пчелни ужилвания или по време на бременност, дали е подходящ продукт за вас.

Пчелен прашец

 

 1. Минерални соли – Шуслеровите соли отдавна са доказали в практиката огромните си ползи по отношение на профилактиката на различни заболявания. За повишаване на имунната защита на организма се препоръчва прием на следната комбинация соли на д-р Шуслер: №3 железен фосфат, №6 калиев сулфат сол и №7 магнезиев фосфат. Сол №3 (сутрин по 3 табл.) осигурява насищането на тъканите с кислород и така организмът има достатъчно енергия да се справя ефективно с атаките на вирусите и микробите. Сол №6 (на обед по 3-5 табл.) укрепва защитните функции на лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото. А сол №7 (вечер по 3-5 табл.) действа успокояващо и хармонизиращо, и е особено нужна в период на излагане на силен стрес.
 • Как да ги използваме найдобре: приемът е поне за един месец, но спокойно може да се прилага продължително през зимните месеци и винаги в епидемиологична обстановка.

 

 1. Мед, лимон и джинджифил – тази екзотична комбинация е едно от най-добрите природни средства, които може да се приемат ежедневно в сезона на настинките и грипа. И трите са доказали своята ефективност за укрепването на имунитета.
 • Как да ги използваме найдобре: в бурканче с мед се добавят 2-3 нарязани на ситно лимона и 1 суп.л. настърган корен от джинджифил. Сместа се съхранява на тъмно и хладно, като всеки ден се консумира по 1 ч. л. Може да се хапва отделно или да се използва за подслаждане на чай или като добавка към закуската. За тези, които намират джинджифила за прекалено лютив или с натрапчив вкус, е достатъчно дори да си правят ежедневно домашна лимонада, като смесят прясно изцеден лимонов сок и мед и разредят с вода.

Мед, лимон и джинджифил

 

 1. Пробиотици– тези толкова важни полезни бактерии, които се намират в храносмилателната система и подсигуряват доброто функциониране на имунната система.
 • Как да ги използваме найдобре: най-добре би било, ако ги си набавяме чрез подходящи храни – например, чрез истинското кисело мляко, което съдържа Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

 

 1. Детоксикация – токсините, които се задържат в резултат на неправилно хранене или начин на живот, превръщат тялото ни в по-лесна плячка за зимното вирусно нашествие. Затова стабилна основа на добрия имунитет, е периодичното подлагане на детоксикиращ режим по избор. Той може да включва няколко дни на плодова или зеленчукова диета (включитело и под формата на сокове), може да е и по-лека форма на пречистване чрез спазване на алкализиращ режим на хранене в рамките на няколко седмици, като особено важно е да се пие много вода през този период. За да се ускори процесът на извеждане на токсините от тялото, отново могат да помогнат Шуслеровите соли в следната комбинация – №6, №8, №9 и №10. Достатъчно е да разтворите по 5 табл. от всяка сол в чаша топла вода и да изпиете течността сутрин, на гладно. Шуслерова сол №6 спомага за извеждане на отпадните вещества от клетката, стимулира чернодробната функция и ускорява процесите на елиминация и детоксикация. Сол №8 регулира водно-солевия баланс и подобрява функционалния капацитет на бъбреците. Сол №9 подпомага връщането на алкално-киселинното равновеси в организма – елиминира киселините и подпомага разграждането на мазнините. А сол №10 ускорява отделянето на токсини и отстраняването на отпадните обменни продукти от организма.
 • Как да ги използваме найдобре: тази програма за цялостна детоксикация може да се прилага за период от 10 дни на всеки 4 месеца.

Виж още:

Полезни навици срещу грипа

Настинката – профилактика и лечение

Как работи имунната система?

Сезонният грип – предвидим или подмолен враг?

4 изненадващи факта за грипа