Как работи имунната система?

За да поддържаме здрава имунна система, първо трябва да научим как функционират защитните сили на тялото

Имунната система е невероятно сложна – представлява съвкупност от множество процеси и структури в организма. Ето защо, когато говорим за подкрепа за правилното й функциониране, няма едно-единствено решение или универсална (златна) панацея. Ако имаме дефицит на конкретен витамин, приемът му под формата на хранителна добавка може да компенсира липсата му, но това няма да оправи генералния проблем – понижения имунитет. 

“Малките” избори, които правим всеки ден – храна, сън, движение, стрес, оказват съществено значение върху състоянието на имунната система, затова когато посягаме към поредната вафличка, чипс или полуфабрикат, винаги трябва на наум да си задаваме въпроса: А това как ще се отрази на имунитета ми!?

Вродена и адаптивна имунна система

Вродената имунна система е тази, с която всеки човек се ражда. Тя представлява т.нар. “първа линия” на защита срещу всички микроби – вируси, бактерии, гъбички, паразити…

Вродената имунна система е неспецифична и включва, например, физически бариери като кожа и коса; защитни механизми на лигавиците в тялото като слуз, слюнка и сълзи; общ възпалителен отговор, който изпраща имунни клетки в проблемна област в тялото.

Вродената имунна система обаче не е в състояние да предотврати навлизането на вирусни, бактериални и гъбични инфекция в тялото. Тази роля се изпълнява от адаптивната (придобита) имунна система, която директно се заема да се бори с микробите. Ето защо казваме, че адаптивната имунна система е силно специфична – активира се само при излагане на външни агресори. 

Адаптивната имунна система реагира по-бавно от вродената имунна система, но пък има друго голямо предимство: никога не забравя срещата си с конкретен вид микроб. Тази ѝ функция се нарича имунологична памет – създава антитела, които помагат на тялото да разпознае патоген или микроб следващия път, когато той се опита да осъществи нова инвазия.

Всъщност бебетата се раждат с (незряла) вродена имунна система и пасивен имунитет, при който майката предава антитела през плацентата и кърмата. Имунитетът на малките деца постепенно узрява (обучава се) с течение на времето, тъй като тялото развива и адаптивната имунна система.

Ето още няколко интересни факта за имунитета, които ще ни помогнат да го държим винаги в добра форма:

Сънят и имунитетът

Неразривна и двупосочна е връзката между добрия сън и силния имунитет: здравата имунна система помага да спим добре, а качественият сън помага на имунната система да работи на пълни обороти и своевременно да се справя с всички патогенни, атакуващи тялото отвън и/или отвътре.

Добрият нощен сън е едно от най-добрите неща, които може да направим, за да изградим и поддържаме добро имунно здраве.

Възпалението и имунитетът

Възпалението е имунен отговор – начинът, по който имунната система реагира на атаката на различни патогени. Това възпаление може да бъде под формата на висока температура, треска, болка, зачервяване, подуване, алергия… 

То винаги е знак, че организмът се бори с инфекцията. Ето защо възпалението само по себе не е нещо лошо, а симптом, който трябва да ни накара да търсим първопричината и своевременно да я неутрализираме.

Възрастта и имунитетът

Обаче с напредването на възрастта здравето на имунната система отслабва, което прави тялото по-податливо на инфекции. Това може да доведе до възпаления, които тлеят незабележимо с години, ставайки причина за развитието на голям набор от (хронични) заболявания, за които медицината не може да даде конкретно решение.

Например, вирусът на Епщайн-Бар, известен също като човешки херпес вирус 4, може да остане в латентно състояние в тялото с години, активизирайки се при всеки спад в имунитета. 

Вирусът на Епщайн-Бар може да доведе до възпаление, увеличена щитовидна жлеза и тиреоидит на Хашимото, проблем в обмяната на вещества и необосновано покачване на теглото или обратното – необяснимо отслабване, постоянно усещане за глад, често главоболие и световъртеж, изтъняване на косата и косопад, безсъние и умора, трудна концентрация и загуба на памет, чувство за студ или нощни изпотявания, отоци по лицето и крайниците, мускулни и ставни болки… 

Изобщо този коварен вирус винаги атакува най-слабото място в организма, особено при спад на имунитета.

Минералните соли и имунитетът

Минералните соли, открити преди повече от век от немския доктор Вилхелм Шуслер, имат уникалната способност да влизат безпрепятствено в клетките, да неутрализират или изчистват от тях всички вредни вещества и патогени и да възвръщат изгубения им баланс. А когато клетките – най-малките градивни частици в човешкото тяло, функционират правилно, всички тъкани и органи също работят добре и адекватно. Именно в този факт се “крие” лечебната сила на оригиналните Шуслерови соли на DHU – прекият наследник и продължител на делото на д-р Шуслер. 

 Оригиналните Шуслерови соли на DHU са дванадесет на брой, но когато говорим за утвърдената комбинация за (профилактично) подсилване на имунитета, става въпрос само за три минерални соли. Това са солите №3, №6 и №7. 

Ето и схемата им на прием: 

Сутрин – Шуслерова сол №3 – насища клетките и тъканите с кислород, подготвяйки тялото за евентуалния сблъсък с вирусите и бактериите. Грижи се за адекватния имунен отговор на организма.

На обяд – Шуслерова сол №6 – укрепва защитните сили на лигавиците, особено тези на носа и гърлото, а те са двете най-чести “врати”, през които влизат микроорганизмите, причиняващи инфекции. Пречиства тялото от токсини, правейки го по-подготвено за бъдещите срещи с вирусите и бактериите. 

Вечер – Шуслерова сол №7 – подпомага отпускането на тялото през нощта, за да може да се възстанови пълноценно и на следващия ден да функционира по-добре и балансирано. 

Дозировката: по 3 таблетки от всяка сол в продължение на месец. За децата: същата схема, но по 2 таблетки от всяка сол за един месец.

Смехът и имунитетът

Знаем, че стресът оказва негативно влияние върху имунната система, ето защо контролът и управлението на психическото напрежение са от съществено значение, за да се радваме на добър имунитет. Смехът е безплатно, но ефективно средство за намаляване на стреса и за “изпускане на парата”. 

Множество изследвания доказват, че смехът има положителен ефект и върху подсилването на имунната система.

Природата и имунитетът

Разходките и спортът сред природата също укрепват имунитета, най-вече при децата, които редовно играят навън. 

Изследване, проведено във Финландия през 2020 г., преобразява външните пространства за игра на четири дневни детски центъра в мини гори, пълни с трева, храсти, мъхове… По време на средно 90-минутите игра навън всеки ден, малките палавници са насърчавани да играят сред растенията и почвата. След един месец тези деца имат по-голямо разнообразие от микроби по кожата и в червата си в сравнение с други, които не играят навън. Този досег с природата обучава все още неукрепналия детски имунитет, правейки го по-добре функциониращ и устойчив на вируси, бактерии, гъбички. 

Движението и имунитетът

Физическата активност поддържа здравето на тялото и имунитета във възможно най-добра кондиция. Множество изследвания доказват, че умерените (не крайно интензивни) физически упражнения, съчетани с балансиран хранителен режим, подсилват защитните функции на имунитета, правейки го по-непробиваем от различни патогени, особено сезоните вируси.

 

Виж още:

Как да стабилизираме имунитета през лятото

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа

10 хитринки, които ще подготвят имунната система за есента

6 ключа към здраве и добра форма през есента и зимата