Младо, усмихнато момиче на плажа

Как да стабилизираме имунитета през лятото

Доктор ГуждуловаСъветите на д-р Антоанета Гужгулова за укрепване на здравето след Covid-инфекция, при поставяне на ваксина и при отслабване на организма в условията на изолация.
Д-р Антоанета Гужгулова – УНГ специалист с над 35 години практика.

Д-р Гужгулова, какви са оплакванията на вашите пациенти сега, в разгара на лятото и след отминаването на последната Covid-вълна?

В момента се наблюдават масови случаи на алергични оплаквания, включително при обичайните настинки винаги има и някаква алергична компонента. Децата, които дълго време бяха в онлайн обучение и изолирани у дома, сега по-често боледуват от вирусни инфекции. Забелязва се и избухване на инфекциозна мононуклеоза, най-вече случаи има при тийнейджърите.

Но масово инфекциите най-често са съсредоточени в горните дихателни пътища, като по-алергичните хора правят и астматични пристъпи или астматични бронхити. Като цяло настинките протичат с по-затруднено дишане и прави впечатление, че дори хора, които никога не са имали алергични прояви, имат такива оплаквания в момента.

Какви са причините за отслабения имунитет?

С тези маски и в тази изолирана обстановка това се случва – спад на имунитета. Не излизахме достатъчно навън и нивата на витамин D при пациентите много често се оказват под нормата. Масово се използваха и то напълно неоснователно антибиотици при Covid, включително от хора с отрицателни тестове, които са били по-уплашени и са си самоназначили антибиотично лечение. Това много отслабва имунитета, а също така променя и чревния микробиом. И поради това в момента има повече усложнения при банални инфекции и по-трудно се лекуват – има нарастване на резистентността към антибиотиците.

Можем ли да използваме летните месеци за стабилизиране на имунитета?

Можем и точно сега е най-подходящото време за това! Важно е много да излизаме навън – на чист въздух, и много да си почиваме. Препоръчвам също да се направи едно прочистване на организма в зависимост от състоянието на пациента. Например, често боледуващите или хората, които са с хронични заболявания, както и тези, които са си направили ваксина срещу Covid, е добре да приемат ежедневно Шуслерова сол №6 калиев сулфат, по 5 табл. дневно, за период от няколко седмици. Тази сол има детоксикиращо действие. Пациентите, които са приемали много антибиотици, също се нуждаят от нея.

За преболедувалите Covid е изключително важна и Шуслерова сол №3 железен фосфат, защото при тях често се наблюдават занижени нива на желязо в организма и оттам спад на имунитета. Като цяло се нарушава храненето на организма и затова сол №3 задължително трябва да се взема за по-дълъг период. Обикновено я изписвам за 2 месеца, заедно с Шуслерова сол №2 и с витамин D, ако и неговите стойности са ниски. Интересно е, че понякога регистрираме занижено желязо и при хора, които не знаят, че са прекарали Covid, но се оказва, че имат високи антитела. Всеки преболедувал инфекцията е добре да провери желязото си.

Кои са Шуслеровите соли на лятото – тези, които могат да ни помогнат да прекараме спокойно почивката си, без неприятни изненади и болести?

Отново можем да започнем с Шуслерова сол №3, която да комбинираме със соли №6 и №7, за да направим една програма за стабилизиране на имунитета. Приемът е по 3 табл. от всяка сол дневно (по 2 табл. за деца), за период от 2 месеца. По този начин ще подкрепим най-добре организма срещу сезонните летни инфекции.

Но със солите лесно можем да реагираме и ако забележим първи симптоми на настинка или други оплаквания. При децата през лятото много често заболяванията започват с хрема, след което се повишава температурата, появяват се отпадналост, втрисане, може да има болки в гърлото. Може да започнем с прием на сол №3, която тушира възпалението, в комбинация със сол №4 калиев хлорид – особено когато освен хремата имаме и гърлобол. Сол №3 е подходяща и при бебетата, на които растат зъбки (отново възпалителен процес). Знаем, че организмът има защитни механизми и при възпаление намалява желязото, за да попречи на репликацията на микробите. Когато дадем сол №3, много бързо се възстановява болният.

При температура до 38 С, особено ако е с втрисане, може да се взема по 1 табл. от сол №3 на всеки десетина минути. Особено, ако детето обичайно вдига много високи градуси. След стабилизиране продължаваме да даваме солта през час. Ако градусите се повишат над 38.5 С задължително включвам и соли №5 и №8, като трите соли се редуват с по 1 табл.

Родителите често се плашат от високата температура, но е добре да знаят, че невдигането на температура, когато има влязъл някакъв агент, било то вирус или бактерия, всъщност означава, че организмът е слаб. Повишаването на градусите е това, което пречи на размножаването на вирусите. Затова е много вредно при температура до 38 С да се дават температуропонижаващи медикаменти. В тези моменти е добре да се действа със сол №3, която помага за по-бързото овладяване на възпалителния процес.

Слънчево изгаряне

Летните вирусни инфекции често протичат с диария и повръщане – как да действаме, за да се справим бързо и да не провалим лятната почивка?

Отново солите с номера 3 и 8 могат да бъдат изключително полезни, защото сол №3 спира възпалителния процес, пречи на размножаването на бактерии и вируси и подпомага защитната реакция на имунната система, а сол №8 дава възможност на организма да задържи течностите при опасност от дехидратация, особено при по-малките деца. Тези две соли много често са абсолютно достатъчни да се спре един обичаен вирусен гастроентерит. С тяхна помощ спираме повръщането и диарията. Използваме ги и ако сме консумирали недобре преработена или застояла храна, което е причинило такива оплаквания.

Да не забравяме, че лятото сме активно изложени на слънце и при слънчеви изгаряния Шуслерова сол №3 също влияе много добре. Вече имаме на разположение солите и във вид на унгвент. При изгаряне непременно се намазват зачервените зони с Шуслеров мехлем №3. Шуслеровите мехлеми може да се използват и при хрема – особено за малките деца, при които е опасно да се използват капки за нос с ксилометазолин, защото имат доста драстично действие върху лигавицата на носа. Чудесен избор е да намажем с Шуслеров мехлем №8 около нослето и в началото на ноздрите – отпушваме носа и спираме хремата по щадящ начин – без никаква вреда.

 

Виж още: 

Как работи имунната система?

10 хитринки, които ще подготвят имунната система за есента