Жена с температура от грип

4 изненадващи факта за грипа

Има няколко въпроса за респираторните грипни вируси, чиито отговори може и да те учудят

Да се разболееш от грип е нещо, което на мнозина се случва всяка година, дори и по няколко пъти. Сигурно за това повечето от нас имат претенциите, че знаят най-важното за това респираторно заболяване и какви навременни мерки да вземат, за да не се стигне до тежко боледуване. Но наистина ли сме толкова осведомени, колкото си мислим? 

Например все още много от нас вярват, че антибиотиците лекуват грипа. Грешка, която сериозно може да навреди на здравето. Антибиотиците са едно от най-големите постижения на съвременната медицина в борбата с бактериалните инфекции, но те са напълно безполезни, когато става въпрос за болести, причинени от вируси.

Ето още четири мита за грипа, които ще помогнат на всеки по-бързо и ефикасно да се справи с респираторно заболяване: Ампули с витамин C, които се използват при грип

Помага ли витамин С при грип?

Множество изследвания, правени през годините, доказват, че приемът на допълнително количество витамин С не предпазва от настинка и грип. Учените уточняват, че витамин С помага за намаляване на продължителността на вирусното заболяване, но няма как да се твърди, че ни защитава да не се разболеем от грип.  

Всъщност твърдението за силата на витамин С срещу грипните вируси е лансирано през 70-те години на миналия век от американския химик и Нобелов лауреат Линус Полинг, който споделя пред широката общественост, че този важен за човешкото здраве витамин може да предотврати и облекчи настинката и грипа.

В проучване на Cochrane Collaboration обаче се посочва, че добавките с витамин С не могат да предотвратят настинки и грип, освен може би при хора, изложени на много тежък физически стрес, например при състезатели  по маратонско бягане. Cochrane Collaboration е независима неправителствена организация от Великобритания, посветена на организиране на информацията от медицинските изследвания по систематичен начин за целите на доказателствената медицина. 

По темата се включва и Факултетът по здравеопазване на Калифорнийския университет, който допълва следното: ако имаше значителна полза от витамин С при грип, нямаше да е толкова трудно да се докаже.Куче и котка спят заедно

Може ли да се заразим от грип чрез домашните си любимци?

Покрай пандемията от COVID-19 въпросът стана повече от актуален, пораждайки поредните фалшиви новини, но каква е истината?!

Както всички бозайници, така и кучетата и котките може да се разболеят от респираторна инфекция и да имат същите симптоми като кихане, кашлица и по-висока телесна температура. 

Но вирусите, които причиняват настинка и грип при домашните любимци са специфични за всеки биологичен вид – т.е. вирусите, които причиняват грип при хората са различни от тeзи при котките и кучетата, затова няма как животински грипен вирус да се предаде на хората и обратното. 

Има малка вероятност хората да се заразят от човешки грипен вирус чрез домашните си любимци, ако преди това те са били галени от носител или болен. Тогава вирусът остава жив върху козината им за известно време и може да причини настинка и грип, но затова не са виновни животните, а хората, които всъщност са разпространител на инфекцията. Приятели на ресторант

Как грипният вирус ни прави по-социални? 

Катедрата по неврология към Медицинския факултет на Университета във Вирджиния провежда изключително интересно изследване, което е публикувано в престижното научно списание Nature. В него се твърди следното: изглежда, че молекула на имунната система регулира социалното поведение на човек. 

Какво точно се има предвид? До 48 часа преди да се проявят симптомите на грип, човек е вече заразен за другите, макар че не го знае. В този промеждутък от време в организма се активира молекула, която се бори с инфекциите, но тя има и друго действие – прави заразения по-общителен, което на практика означава, че той вероятно се среща с повече хора и разпространява грипа. 

Ако това се потвърди и от други научни изследвания, ще се окаже, че грипният вирус е по-умен, отколкото си мислим, защото така той гарантира по-бързото си разпространение, както и собственото си оцеляване.Шуслерови соли при грип

Как минералните соли помага в борбата с респираторните вируси? 

Когато в клетките – най-малките, но изключително важни градивни единици в организма, определени минерални соли намалеят или липсват изцяло, тялото дава конкретни сигнали. Същият механизъм е валиден и при болестите, включително и при респираторните грипни заболявания – ако клетките работят правилно, благодарение точно на минералните соли, те бързо и ефективно се справят със заразата, и обратното – ако са блокирани, оздравяването се случва бавно и може да доведе до други усложнения. 

Здравето започва от клетките, а здравето на клетките започва от минералните соли! Затова ако имаме симптоми на конкретно заболяване, трябва да приложим и конкретните соли, за да се помогне на клетките по-бързо да се справят с него. В случая с грипния вирус клетките имат нужда от следните минерални соли: 

Начална фаза

При първи симптоми на грип и температура до 38.5°С веднага се започва с Шуслерова сол №3, която се приема по 1 таблетка на всеки 5-10 минути до регулиране на температурата. След това дозата е 5 таблетки на ден от №3 до настъпване на подобрение. Сол №3 е солта, която се смята за първа помощ в Шуслеровата терапия, тъй като спира възпалителните процеси в клетките и засилва защитните сили на тялото. 

Вече си болен  

Ако симптомите на грипа са напреднали и температурата на тялото е над 38.5°С, към сол №3 трябва да се добавят още две – №5 и №8. Трите минерални соли се редуват отново на 5-10 минути по 1 таблетка до овладяване на температурата и затихване на симптомите. Шуслерова сол №5 дава допълнителни сили и енергия на организма, извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се постига регулиране на температурата и по-бързо възстановяване, а Шуслерова сол №8 регулира водния баланс в клетките, пречейки да настъпи дехидратация. 

При остро състояние 

Ако грипът е в пика си, към горните три соли на д-р Вилхелм Шуслер трябва да се добави и Инфлуцид –  лекарство, което овладява всички симптоми на респираторни вирусни инфекции, придружени с температура. Инфлуцид е подходящ при А и В грипни щамове, коронавируси (включително и COVID-19) и други респираторни вируси. Дозировката е по 1 таблетка на всеки час, която се поставя под езика до разтопяване. Максимум до 12 таблетки на ден. След настъпване на подобрение схемата на прием е следната: 1-2 таблетки 3 пъти дневно поне още 1 седмица. 

При деца под 12 години Инфлуцид се прилага така: по 1 таблетка на всеки 2 часа, до 8 таблетки на ден, а след очакваното подобрение – 1 таблетка 3  пъти на ден 

 

Виж още:

Полезни навици срещу грипа

Настинката – профилактика и лечение

Сезонният грип – предвидим или подмолен враг?

10 факта, които грипният вирус НЕ иска да знаеш за него

Грип или друг вид вирусна инфекция?

ГРИП: 3 често допускани грешки при лечението му

10 естествени начина да засилим имунитета си в сезона на грипа